Jaroslav Hašek Kimdir? Aslan Asker Şvayk’ın Yazarının Hayatı Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Jaroslav Hašek Kimdir? Dünyaca ünlü Aslan Asker Şvayk isimli eseri ile tanınan Çek yazar Jaroslav Hašek hayatı, biyografisi, eserleri, kitapları ile ilgili bilgi.

Jaroslav Hašek

Kaynak: wikipedia.org

Jaroslav Hašek, Çek yazarı, mizahçı, satirist, gazeteci ve komünist olarak bilinir. Ayrıca, Kızıl Ordu’nun Çekoslovak Lejyonu’na karşı komiserliğini yapmıştır. Hašek’in en ünlü eseri, I. Dünya Savaşı sırasında geçen ve yetkililerin beceriksizliğini hicveden bir askerin komik olaylarla dolu hikayelerini anlatan ” Aslan Asker Şvayk ve Dünya Savaşı’nda Başından Geçenler” adlı romanıdır. Bu roman, Çek edebiyatının en çok çeviri yapılan eseri olup yaklaşık 60 dile çevrilmiştir.

“Jaroslav Hašek, babası Josef Hašek’in bir ilkokul öğretmeni olarak doğdu. İlk olarak liseye gitti, ancak babasının 1896’da erken ölümünün ardından liseden ayrılmak zorunda kaldı. Prag’daki Kokoška eczanesinde çıraklık yapmaya başladı. Bir yıl kadar sonra çıraklığı sona erdiğinde, yeni kurulan Ticaret Akademisi’ne katıldı ve başarıyla tamamladı. 17 yaşında Hašek, ilk şiirlerini ve seyahat taslaklarını yayınladı, bu eserler 1903’e kadar özellikle Národní listy gazetesinde yayınlandı. 1902’de Prag’daki “Slavia” bankasında bir işe başladı, ancak tekrar tekrar izinsiz olarak işe gelmediği için bu işi kaybetti. Bu noktadan itibaren sadece yazmaya odaklandı.

1904 yılında Hašek, günümüzde daha çok solcu olarak kabul edilen Çek anarşist hareketine katıldı. Zaman zaman çeşitli protesto eylemlerinde polisle çatışmalar yaşandı. 1907’de Komuna dergisinin editörü oldu. 1908’de Jarmila Mayerová ile evlenme planları nedeniyle anarşistlerle ilişkisini kesti.

1908 ile 1911 yılları arasında farklı dergiler için birçok mizahi yazı yazdı, örneğin “Kopřivy” (Dikenler) ve “Karikatury”. Yazı tarzı o dönemin edebiyat konvansiyonlarına karşı çıkıyordu, kaba ve vulgér halk dilini döneminde alışılmadık bir şekilde kullanıyordu. Bu nedenle dönemin edebiyat çevresi tarafından görmezden gelindi ve genellikle “çöp edebiyatı” kategorisine dahil edildi. Hašek, kendi el yazmalarına da pek saygı göstermedi, genellikle basıldıktan sonra bile okumaktan kaçındı.

1910 yılında “Svět zvířat” (Hayvanların Dünyası) dergisinin editörü oldu ve hayali hayvanlar hakkında makaleler yazarak kısa bir ün kazandı. Örneğin, tarih öncesi bir pire keşfi, uzmanlar arasında büyük bir ilgi uyandırdı – Hašek dünya genelindeki zoologlarla yazıştı. Ayrıca bayıncaya kadar sarhoş olan papağanları anlatmaktan çekinmedi ve kurt adamların yetiştirilmesi konusunda ipuçları verdi. Bu pozisyonu bırakmak zorunda kaldığında, derginin saygınlığı kalıcı olarak zarar gördüğü için kendi hayvan ticareti işine girişti, çalınmış köpekleri sahte soy ağaçlarıyla satarak.

Advertisement

O, 1911 yılında kurulan Yasa Sınırları İçinde Orta Yol Partisi’nin kurucularından biriydi ve diğer partilerin seçim yöntemlerini ve deyimlerini hicveden bir parti olarak faaliyet gösterdi. “Kravin” (İnek Ahırı) adlı Prag mekanındaki konuşmalarında, partisinin adına “herhangi bir radikalizmin zarar verdiğinin ve sağlıklı ilerlemenin yavaş ve kademeli olarak sadece mümkün olduğunu bilen sağduyulu vatandaşlar” olduğunu söyleyerek, köleliğin yeniden getirilmesini, kapıcılara devletleştirme yapılmasını ve parti seçmenlerine cep akvaryumu vadetti, gibi önerilerde bulundu.

1912’de eşi Jarmila, oğulları Richard Hašek’i dünyaya getirdi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Hašek, KuK ordusuna alındı ve Doğu Cephesi’nde Bohemya Piyade Alayı “Baron von Czibulka” No. 91’de görev yaptı. Ruslar tarafından teslim alınmak üzere direnmeden kendini teslim etti. Rus savaş esirliğinde Çekoslovak Lejyonları’na katıldı ve ardından Kızıl Ordu’ya geçti. 1918’de Rusya Komünist Partisi’ne katıldı. 1920’de bir Rus kadınla Prag’a döndü, ancak ilk karısı Jarmila’dan boşanmadan önce. İlk başyapıtı “Die Abenteuer des braven Soldaten Schwejk während des Weltkriegs” üzerinde çalışmaya başladı. Roman önce haftalık bölümler halinde arkadaşı Josef Lada’nın bir başlık resmi ile yayınlandı. Ancak roman tamamlanamayacaktı. Yazarı savaşta aldığı tüberküloz ve uzun yıllar süren ağır alkol tüketiminin etkisiyle zayıflamıştı. Jaroslav Hašek sadece 39 yaşında öldü. Babası da 1896’da alkol zehirlenmesinden ölmüştü.

Hašek’in başyapıtı 1920’lerin başında arkadaşı Emil Artur Longen tarafından sahneye uyarlandı. 1927’de yazarlar Max Brod ve Hans Reimann “Schwejk” üzerine bir sahne uyarlaması yazdılar (sahne tasarımı: George Grosz) ve bu uyarlama hala bugün (örneğin Walter Plathe’ın Schwejk olarak yer aldığı) sahneleniyor. Hašek’in ölümüne kadar romanın ilk üç bölümünü tamamlayabilmişti, dördüncü bölümün ortasında bıraktı. Arkadaşı Karel Vaněk daha sonra daha fazla bölüm denedi ancak bunlar orijinal eserin kalitesine ulaşamadı. Daha sonra başarılı bir şekilde tekrar tekrar filme alındı ve tiyatro sahnesi ve radyo için uyarlandı.”


Leave A Reply