Azerbaycan Ekonomisi, Kültürü Tarihi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın ekonomisi ve tarihi hakkında bilgiler yer alan sayfamızda ayrıca Azerbaycan kültürü hakkında da kısa bilgiler.

Azerbaycan Ekonomisi, Kültürü Tarihi Hakkında Bilgi

Azerbaycan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Azerîlerin Hazar Türkleri ya da 11. Yüzyılda Selçuklu Oğuzları ile bölgeye göç eden Türklerin soyundan olduğu söyleniyor. Yüz ölçümü 5 bin 500 kilometre kare olan Nahçıvan toprakları, Türkiye-İran sınırını çizen Aras Irmağı’nın doğusunave kuzeyine uzanmakta. Ekonomisi petrol ve doğalgaz dışında tarıma dayalı olan bu coğrafyada halı sanayisinin gereksinimini karşılamak için koyun besiciliği de yapılıyor.

Kuşkusuz Azerbaycan’ın en büyük zenginliği petrol. Topraklarında petrol bulunan pek çok ülke gibi Azerbaycan’da da petrol hem büyük bir şans, hem de sorun. Başta Amerika ve Rusya olmak üzere daha pek çok ülkenin gözü hep Azerî petrolünde kalmış. Hem ham petrolü çıkarmak, hem işlemek, hem de taşınmasında pay sahibi olmak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. İpek Yolu üstünde Kafkas Dağları eteğinde bulunan Bakü de tarihinin her döneminde petrolle iç içe yaşamış bir şehir. Bugün bildiğiniz gibi kozmetik sanayisinden yol yapımına, plâstikten yakıta kadar yüzlerce değişik kullanımı var petrol ürünlerinin.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü, Hazar Denizi’nin batı kıyısında Abşeron Yarımadası’nın güneyinde, Bakü Körfezi’nin oluşturduğu geniş yayın üzerinde yer alıyor. 1920’lerde Bakü’nün çekirdeği durumunda olan, çevresi surlarla çevrilmiş “Eski Şehir”, (İçeri Şeheri) eski binaları ve labirenti andıran dar sokakları, sürpriz meydanları, halıcıları ile ilginç bir görünüm sergiliyor.

Bugün müze olarak kullanılan ve 11. Yüzyıldan kalma Şirvanşahlar Sarayı, Kale Cami ve minaresi sayılabilir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan eski şehir (köhne şehir) kervansarayları, mescitleri, Kırık Kulesi (Sining Gali) ile Bakü’ye gelen tüm ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Kız Kulesi (Kız Kalası) 27 metre yüksekliğinde ve 150 basamakla üstüne çıkmak mümkün. Elbette bu kalenin acıklı bir efsanesi de var. 19. Yüzyıl zengini Şirvan Hanlığı’nın sarayında, Divanhane, Şah Cami ve Şark Kapısı bulunuyor. Özellikle burayı gezmenizi öneririm. Ticaret, tarım, neft ve tuz ticareti ile zengin olan Şirvan Hanlığı’na 13. Yüzyılda Moğollar yerle bir etmiş. Minyatür Kitap Müzesi ile 62 ülkeden 4 bin 250 minyatür kitabı barındırıyor. Aralarında atamızı anlatan kitaplar da yer alıyor.

Advertisement

Leave A Reply