B12 Vitamini Fazlalığı Nedenleri Nelerdir? Neler Olur?

0
Advertisement

B12 vitamini fazlalığında neler olur? B12 vitamin fazlalığı nedenleri ve zararları nelerdir? B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?

vitamin b

Kaynak: pixabay.com

B12 vitamini nedir?

B12 vitamini, vücutta çoğu görevin yerine getirilmesi adına ihtiyaç duyulan ve özellikle kırmızı kan hücrelerinin yapımında görev aldığından dolayı mutlaka vücuda alınması gereken vitaminler arasındadır. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi gibi çok önemli bir görevin dışında yer aldığı bir başka önemli görev ise metabolizmada sinir sisteminin kusursuz bir şekilde çalışabilmesini sağlamak için işlem yapmasıdır. Bu çalışmaları sonucunda da sağlıklı bir sinir sistemi sağlıklı bir beyni ve sağlıklı şekilde işleyen beyin fonksiyonlarını da beraberinde getirmektedir.

B12 vitamini, mensubu olduğu B vitamini grubundaki diğer B vitaminlerinden biraz daha farklı özellikler içermektedir. Örneğin; B12 vitamininde diğer B vitaminlerinin türevlerinde bulunmayan bir metal iyonu bulunmaktadır. Bunun dışında yine kendisinin içeriğinde bulunan “kobalt” isimli elementten dolayı da kendisinin “kobalamin” olarak isimlendirilmesi de mümkündür. Ayrıca diğer B grubuna mensup vitaminlerin vücuda girdikten bir süre sonra idrar sayesinde dışarı atılmalarının yanında B12 vitamini vücutta kalarak özellikle karaciğerde depolanmaktadır.

Vitamin B12

Vitamin B12

B12 vitamini fazlalığı nedenleri nelerdir?

B12 vitaminin en çok bulunduğu ürünler hayvansal ürünlerdir. Dolayısıyla çok fazla hayvansal ürün tüketen bireylerde otomatikman B12 vitamini fazlalığı görülebilmektedir. Yapılan gözlemler neticesinde vücudunda fazla oranda B12 vitamini bulunan insanların aynı zamanda obeziteyle savaştıkları da belirlenmiştir. Bunun dışında sürekli bünyeye vitamin takviyesi almak, vücuttaki B12 vitamininin fazlalaşmasına sebep olabilmektedir.

Bu saydığımız sebeplerin dışında, bazı durumlarda vücutta meydana gelen bir takım hastalıklar B12 vitaminin yükselmesine sebep olabilmektedir. Örneğin; B12 vitamininin karaciğerde depolanması, karaciğerde ortaya çıkabilecek herhangi bir hastalık neticesinde bu depolanan B12 vitamini açığa çıkarılır ve kana karışarak kandaki B12 vitamini miktarı artmaya devam eder. Lösemi hastalıklarının bazı türlerinin geçirilmesi, böbrek yetmezliği durumunun yaşanması ve hipereozinofilik sendrom gibi bazı hastalıklar da B12 vitamini fazlalığına neden olmaktadır.

B12 vitamininin yarattığı hastalıklar nelerdir?

Yapılan doktor tetkiklerinde kanda normal orandan fazla çıkan B12 vitamini, vücutta gelişebilen ciddi hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Vücutta B12 vitamininin artmasını sağlayan hastalıklardan bazıları ise şunlardır;

Advertisement
  • Lökosit oranının yüksek olması
  • Konjenital olarak kalp yetmezliği yaşanması
  • Karaciğerde bir takım hastalıkların bulunması
  • Kronik olarak böbrek yetmezliği yaşanması
  • Löseminin bir kaç türü
  • Diabetes mellitus isimli hastalığa sahip olunması
  • Protein malnutrisyonu yaşanması
  • Polistemia vera adı verilen kan hastalığına sahip olunması
somon balığı

Kaynak: pixabay.com

B12 vitamini fazlalığının belirtileri nelerdir?

Diğer vitaminlerden farklı olarak vücutta B12 vitamini yaşandığında, metabolizmada herhangi bir toksik etki gözlemlenememektedir. Vücutta aşırı oranda B12 vitamini birikimi olsa dahi çok fazla yan etki görülmemektedir. B12 vitamininin fazlalığını anlayabilmek adına bünyede gözlemlenebilecek etkiler ise şunlardır;

  • Olur olmadık baş ağrıları yaşama
  • Vücutta bir sersemliğin hakim olması
  • Kalbin düzensiz olarak çarpması
  • Vücuttaki pek çok bölgede kaşıntıların meydana gelmesi
  • Odaklanmanın bir iyileşip bir kötüleşmesi


Leave A Reply