B3 Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıkları, B3 Vitamini Kaynakları

0
Advertisement

B3 vitamininin vücuttaki görevleri nelerdir, ne işe yarar? B3 vitaminin eksikliğinde görülen rahatsızlıklar, B3 vitamini içeren besinler, kaynakları hakkında bilgi.

b3 vitamini

B3 Vitamini (Nicotinic Asit)

B3 Vitamini, nicotinic asit ve niasin olarak da tanınır. Yakın zamanlara kadar pp vitamini olarak tanımlanmış olan B3 vitamini bazen de antipallegra diye isimlendirilir. Beyaz kristal bir yapıya sahiptir.

Nicotinic asit ismi, aralarında kimyasal ilgi bulunan tütün nikotini sebebiyle verilmiştir. Ancak nikotin vitamin olmayıp bilindiği gibi çok tehlikeli bir zehirdir, hiçbir zaman nicotinic aside çevrilemez. Amerika’da karışıklığı önlemek amacıyla nicotinic aside niasin adı verilmiştir.

B3 vitamini, B2 vitamini gibi, belirli enzimlerle birlikte yiyeceklerdeki yağların, karbonhidratların ve proteinlerin vücuda geçtikten sonra enerjiye dönüşmelerinde görev yapar. Basit bir yapıya sahiptir. Suda erir. Isıya oldukça dayanıklıdır. Ayrıca asit ve baza karşı da dayanıklıdır.

B3 vitamini, cilt, dil ve sindirim sistemi organlarının sağlıklarının devamı için gereklidir. Ayrıca beynin normal görevlerini yapabilmesinde oynadığı rol çok önemlidir.

Advertisement

Günlük Gereksinim: Yetişkinlerde 3-4 mg civarındadır.

B3 Vitamininin Yetersizlik Belirtileri ve Görülen Hastalıklar

1.Tedirginlik,

2.Ani ve çabuk ruhsal değişiklikler,

3.Baş ağrıları, hafıza kaybı ve daha sonra bunama,

4.Ciltte kırmızılık, pullanma, sertlik gibi değişikliklerin meydana gelmesi,

5.Dilde aşırı renklenme ve kabuklanma oluşması,

Advertisement

6.İshal, kusma gibi sindirim sistemi hastalıklarıdır.

7.XX. yüzyılın başlarında Amerika’nın güney eyaletlerinde sık sık rastlanmış olan B3 vitamini yetersizliği, ishal, cilt bozukluğu, vücutta yanma hissi ve hâlsizlikle belirlenen pellegra hastalığının tanınması ile sonuçlanmıştır. Bu hastalıkta daha sonra derinin güneş gören kesiminde simetrik yaralar şeklinde gelişme görülür. Yaralar kuru veya sulu olur. İshal, kusma, karnı ağrıları, sinir sistemi bozuklukları, depresyon görülür. Hastalık B3 vitamini ile düzeltilir. Tedavi ihmal edilirse hastalık şifa bulamaz.

B3 vitamini ayrıca şizofreni tedavisinde, kan kolesterolü ve kan yağlarının normal sınırlarda muhafaza edilmesinde, kan dolaşımı ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

B3 Vitamini Kaynakları

Genellikle B2 vitamini içeren yiyeceklerde bulunur (maya, bira mayası, veya kuru ekmek mayası, karaciğer ve böbrek gibi). Aşağıda çeşitli yiyeceklerin her 100 gramında B3 vitamini miktarı miligram olarak verilmiştir:

Bira mayası…………………………….37,9
Yerfıstığı……………………………….21,3
Kuzu ciğeri……………………………..18,5
Sığır ciğeri……………………………..17,9
Dana ciğeri…………………………….. 16,6
Susam…………………………………….12,6
Hindi………………………………………..12
Piliç……………………………………….11,6
Badem içi…………………………………4,6
Kuzu yüreği………………….. 10,9
Soya unu………………………. 10,6
Kuzu eti……………………….. 10,4
Sığır eti…………………………..9,5
Börülce…………………………..7,7
Bulgur…………………………….6,1
Mercimek………………………..5,8
Yumurta sarısı…………………4,8

B3 Vitamininin Yiyeceklerdeki Kaybı

Bütün pişirme usullerinde değişmeden kalabilir, bütün suda eriyen vitaminlerde olduğu gibi pişirme sularına geçer. Et ve sebze sularının en iyi şekilde değerlendirilmesi ile kayıp önlenmiş olur.


Leave A Reply