B6 Vitamini Nedir? Vücuttaki Faydaları Eksikliği Belirtileri ve Kaynakları

0
Advertisement

B6 vitamini nedir? B6 vitamini eksikliğinde neler görülür? B6 vitamini belirtileri ve kaynakları nelerdir? B6 vitaminini neden almalıyız?

B6 vitamini nedir?

“Pyridoxine” olarak da adlandırılabilen B6 vitamini, metabolizmamızın sürekli ihtiyaç duyduğu vitaminlerden bir tanesidir. Vücudumuzda meydana getirilen yüzü aşkın kimyasal olayda (bu kimyasal olaylara “enzimatik reaksiyon” adı da verilebilmektedir) kullanılmakta olan B6 vitamini, metabolizmada çoğu hastalıktan korunmamıza yardımcı olan “antikor”ların üretilmesinde de etkin bir rol oynamaktadır.

Hayati denilebilecek işlevleri olan B6 vitamini, vücudumuzda bağışıklık sisteminin daha sağlıklı ve daha iyi çalışabilmesi adına çalışan vitaminlerden biri olduğu için az önce de bahsettiğimiz üzere metabolizmanın dış kaynaklı hastalıklardan korunmasını sağlar. Zihin sağlığını da koruma görevi olan B6 vitamininin otomatikman ruh sağlığını da korumuş olmaktadır.

sağlıklı beslenme

Kaynak: pixabay.com

B6 vitamininin faydaları nelerdir?

Özellikle cilt yapısının sağlıklı bir yapıda olması için de çalışan B6 vitamininin sayesinde ciltte kanser hastalığının oluşmasının önüne geçilebilir ve cilt hücrelerinin sayısı arttırılarak cilde zararlı radikallerin müdahale etmesine engel olunabilir.

Vücuttaki hormon yapısının düzenlenmesinde B6 vitamini aktif rol oynamaktadır.

Kalp-damar hastalıklarından korunmak için oldukça önemli bir vitamin olan B6 vitamini, kalpte oluşabilecek herhangi bir kalp krizi riskini önleyebilmektedir. Oluşabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçebilmektedir.

“Karpal tünel sendromu” denen hastalığın iyileşme sürecinde ihtiyaç duyulan tek vitamin B6 vitaminidir çünkü bu hastalığın ortaya çıkışının ana sebebi B6 vitamini eksikliğidir.

Advertisement
Özellikle böbrek sağlığı için çok büyük faydaları bulunur.

Gıdaların vücuda alındıktan sonra parçalanma sürecinde ayrıştırılması, protein parçalanımı gibi işlemlerde yüksek oranda B6 vitamininden yararlanılmaktadır.

“Serotonin” ve “norepinefrin” gibi sinir taşıyıcılarının yani nörotransmiterlerin sentezlenmesi B6 vitaminine bağlıdır.

Metabolizmadaki kan şekeri düzeyinin olması gereken seviyede tutulması ve düzeyin devamlı olarak korunması işlemleri B6 vitamininin faydalarından birisidir.

Vücutta hemoglobin ürününün üretilmesi işlemi B6 vitamininin sorumluluğundadır.

Depresyon ve buna benzer sinirsel bozukluklarda tedavi sürecinde ihtiyaç duyulan en önemli vitaminlerden biri B6 vitaminidir.

B6 vitamini özellik olarak suda çözülmeyen bir vitamindir ve bu özelliğinden dolayı da vücuda alındığında parçalanması ve kullanılması işlemlerinde vücuda hiç bir ekstra enerji tüketimi durumu çıkarmaz.

İnsan metabolizmasında sülfür içeriğinin yer alması, hem hormon dengesinin daha rahat sağlanabilmesi hem de karaciğerin işe yaramaz toksinleri vücut dışına atabilmesi için çok önemli bir elementtir. B6 vitamini de tam olarak bu noktada vücuttaki sülfürün gerekli yerlere taşınabilmesi için vücut içinde önemli rollerde bulunmaktadır.

Advertisement

Beslendiğimiz gıdalarla birlikte vücudumuza aldığımız nişasta ve şekerin, yani genel adıyla karbonhidratların işlenmesi işlemi için gerekli olan vitamin B6 vitaminidir. B6 vitamini böyle bir özellik taşımasıyla birlikte fiziksel olarak efor sarf etmemiz gereken işlerde ihtiyacımız olan enerjiye sahip olmamıza ön ayak olmaktadır.

Kanda bulunan “homeosistin” isimli madde, kanda fazla miktarda yer aldığı taktirde mutlaka bir damar hastalığı ve bununla bağlantılı olarak da kalp hastalıkları ortaya çıkmaktadır. B6 vitamininin ve onun türevleri olan folik asidin ve B12 vitamininin de vücutta homeosistin maddesini olması gereken seviyede tutma yükümlülükleri bulunmaktadır. Böylelikle de başlarda bahsettiğimiz gibi kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkması engellenmiş bulunmaktadır.

Özellikle hamile kadınlarda ve regl döneminde olan kadınlarda etkisinin fazla olduğu bilinen B6 vitamini, hamile kadınların hamilelik sürecindeki kusma ve bulantı şikayetlerini yok edebildiği gibi regl dönemindeki kadınlarda da ağrılı süreçlerin kolay atlatılmasına yardımcı olmaktadır.

vitamin b

Kaynak: pixabay.com

B6 vitamini içeren besinler nelerdir?

Sarımsak :

İyi bir B6 vitamini kaynağı olarak sayılabilen sarımsakta, oran olarak bir diş miktarında ya da bir çay kaşığı miktarındaki dozajda yaklaşık 0.04 miligram B6 vitamini bulunmaktadır. Sarımsak yenildiği taktirde günlük olarak yüzde ikilik bir B6 vitamini ihtiyacı giderilmiş bulunmaktadır.

Tavuk Eti :

Doğal koşullarında, hiç bir GDO’lu yemle beslenmemiş olan sağlıklı tavukların etinde bol miktarda B vitamini, B6 vitamini, B2 vitamini ve B3 vitamini bulunmaktadır. Aynı zamanda protein açısından da zengin bir ürün olan tavuk etinde; en fazla B6 vitamininin bulunduğu kısım az yağlı olan göğüs kısmıdır. Sayısal olarak değerlendirecek olursan yüz gram miktarındaki bir tavuk etinde 0,3 miligramla 0,7 miligram arasında B6 vitamini içeriği bulunmaktadır.

Balık :

Somon balığı, ton balığı ya da morina balığı gibi derin denizlerde yaşayan yağlı balıkların etlerinde çok yararlı yağ asitleri, protein içeriği ve aynı zamanda bol miktarda B6 vitamini içeriği bulunmaktadır. Örnek verecek olursak; yüz gram miktarındaki somon balığında 9.94 miligram B6 vitamini, yüz gram miktarındaki morina balığındaysa 0.462 miligram B6 vitamini bulunmaktadır. Ton balığında ise günlük yüz gram miktarında tüketildiğinde günlük B6 vitamininin yarısını karşılayacak kadar B6 vitamini bulunmaktadır.

Antep fıstığı :

Çoğu kuruyemişte olduğu gibi Antep fıstığında da bol miktarda B6 vitamini bulunmaktadır. Hatta kuruyemişler arasında en çok B6 vitamini bulunan ürün Antep fıstığı olarak kabul edilmektedir. Günlük olarak yüz gramlık bir Antep fıstığı tüketimi ihtiyacımız olan B6 vitamininin yüzde seksen beşlik bir kısmını karşılayabilmektedir.

Pirinç ve buğday :

Ham haldeki buğday kepeği ve pirinç yiyeceği, besinler arasında belki de en çok B6 vitamini aldığımız ürünlerdir. Özellikle kepekli ekmek tüketiminde ve esmer pirinç tüketiminde bol miktarda B6 vitamini almamız mümkün olmaktadır. Örneğin; bir yemek kaşığı miktarındaki pirinç kepeğinde 0.3 miligram B6 vitamini bulunur. Bu da günlük olarak ihtiyacımızın yüzde on beşinin karşılanması anlamına gelmektedir. Bunun dışında pirinç kepeğinde de 4.07 miligramlık bir B6 vitamini içeriği bulunmaktadır.

Fındık :

Hem bakır minerali açısında hem de potasyum minerali açısından oldukça zengin bir besin öğesi olan fındık, aynı zamanda da oldukça zengin bir B6 vitamini kaynağıdır. Miktar olarak 100 gramlık bir fındıkta 0.17 miligramlık B6 vitamini bulunmaktadır. Bu miktar tüketildiğinde metabolizmamızın ihtiyaç duyduğu miktarın yüzde dokuzu karşılanmış bulunmaktadır.

B6 vitamini eksikliğinde neler yaşanmaktadır?

Vücudumuzda B6 vitamini eksikliği meydana geldiğinde, öncelikle hemen kanımızdaki hemoglobin oranlarında ciddi bir düşüş meydana gelir. Bu düşüşün yaşanmasıyla birlikte bir kan hastalığı olan anemi meydana gelebilmektedir. Bunun dışında sürekli olarak yorgunluk halinde bulunma; sedef, egzama gibi cilt hastalıklarının ortaya çıkması, “malez” denilen kendini sürekli kırgın ve keyifsiz hissetme durumu ve kasların kasılma krizleri ortaya çıkabilmektedir.

Advertisement


Leave A Reply