Baba Koruk Yer Oğlunun Dişi Kamaşır Nedir? Atasözünün Anlamı Açıklaması

0
Advertisement

Baba Koruk Yer Oğlunun Dişi Kamaşır ne demektir? Atasözünün açıklaması. Baba Koruk Yer Oğlunun Dişi Kamaşır anlamı, hakkında bilgi, anafikir.

"Baba Koruk Yer Oğlunun Dişi Kamaşır" Atasözünün Anlamı

Baba Koruk Yer Oğlunun Dişi Kamaşır;

Temel Düşünce: Kendimizden sonrakilere her zaman iyi örnek olmalıyız. Eskilerin yaptığı yanlış işlerden daha sonrakiler de zarar görür. Babanın yaptığı kötü işin sıkıntısını çocuğu çeker.

Açıklaması

Babalarımız, aile büyüklerimiz yaptıkları hareketlerde, verdikleri kararlarda sorumlu davranmalıdırlar. Çünkü her şeyin bir bedeli vardır ve bu bedeli kendisinden sonrakiler, ailenin diğer üyeleri, çocukları, torunları yaşayabilir. Yapılan iyi ve kötü davranışlar, alınan kararlar yakın çevreyi etkiler. Kişi sadece kendinden sorumlu değildir aynı zamanda çevresine, ailesine karşı da sorumludur.

Büyüklerin iyi ve şerefli insanlar olmaları çocukların geleceklerini etkiler. Her yerde itibarı olan, iyi bir isim bırakan bir ana babanın çocukları da çevrelerde itibar ve güven yaratır. Bu, herkes tarafından benimsenen bir gerçektir. Bundan da anlaşılıyor ki, kişinin yaptığı iyi veya kötü hareketler en yakın çevreden en uzak çevreye kadar bütün bir toplumu etkiler. Dolayısıyla, kişi toplum içinde yaşadığı sürece birtakım sorumluluklar yüklenmek «bana ne»ci ve «neme lâzım» cı olmamak zorundadır.

Çocuklarımıza ve gençlerimize tertemiz, lekesiz, sağlam bir gelecek hazırlamak istiyorsak, onların mutluluk ve esenliklerini gerçekten düşünüyorsak, onlara temiz bir isim bırakan, şerefli ve örnek büyükler olmalıyız. Bu atasözü dede koruk yer torunun dişi kamaşır şeklinde de söylenilmektedir. Koruk ekşi olduğu için diş kamaştırır. Bu atasözünde de koruğun bu özelliğinden bahsedilir.

Advertisement

Koruk ve Koruk Suyu Nedir?

Koruk olgunlaşmamış üzüme verilen addır. Ekşidir ve bazı yemeklere, salatalara eklenir, sevenler limonata gibi şekerle karıştırıp suyunu çıkararak içerler. Koruk suyu olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde edilen oldukça ekşi, asitli bir içecektir. Ortaçağ Avrupası’nda, özellikle de Batı Avrupa’da en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyu, o dönemde eski Fransızcadaki biçimi ile vertjus olarak anılmıştır. Çoğu zaman tadını değiştirmek için içine limon ve çeşitli baharatlar atılır. Koruk suyu Fransız mutfağında hâlâ bilinen ve kullanılan bir tatlandırıcıdır.


Leave A Reply