Badem Yemenin Kanıta Dayalı 9 Sağlık Faydası, Besin Değeri, Yararları

0
Advertisement

Mükemmele yakın besin bademin sağlığımız için inanılmaz faydaları nelerdir? Bademin besin değeri, yararları hakkında bilgi.

Badem, dünyanın en popüler ağaç yemişlerindendir. Oldukça besleyicidirler ve sağlıklı yağlar, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindirler. İşte bademlerin sağlık açısından 9 faydası.

Badem

Kaynak: pixabay.com

1. Badem Çok Büyük Miktarda Besin Sağlar

Badem, daha çok badem ağacı olarak adlandırılan Prunus dulcis’in yenilebilir tohumlarıdır. Mağazalardan satın alabileceğiniz bademlerin kabuğu genellikle çıkarılır ve içindeki yenilebilir ceviz ortaya çıkar. Çiğ veya kavrulmuş olarak satılırlar.

Badem sütü, yağ, tereyağı, un veya macun – badem ezmesi olarak da bilinir.

Badem, etkileyici bir besin profiline sahiptir. 28 gram badem porsiyonu (1) şunları içerir:

  • Lif: 3,5 gram
  • Protein: 6 gram
  • Yağ: 14 gram (9 tanesi tekli doymamış)
  • E Vitamini: Günlük ihtiyacın % 37’si
  • Manganez: Günlük ihtiyacın % 32’si
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacın % 20’si
  • Ayrıca uygun miktarda bakır, B2 vitamini (riboflavin) ve fosfor içerirler.

Bunların hepsi, yalnızca 161 kalori ve 2,5 gram sindirilebilir karbonhidrat sağlayan küçük bir avuç dolusu.

Advertisement

Yağın bir kısmına sindirim enzimleri tarafından erişilemez olduğu için vücudunuzun kalorilerinin % 10-15’ini emmediğini unutmamak önemlidir.

Badem, belirli mineralleri bağlayan ve emilmelerini önleyen bir madde olan fitik asit bakımından da yüksektir. Fitik asit genellikle sağlıklı bir antioksidan olarak kabul edilirken, bademden aldığınız demir, çinko ve kalsiyum miktarını da biraz azaltır.

2. Bademler Antioksidanlarla Dolu

Badem harika bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, hücrelerinizdeki moleküllere zarar verebilecek ve iltihaplanma, yaşlanma ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunabilecek oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olur. Bademdeki güçlü antioksidanlar, büyük ölçüde cildin kahverengi katmanında yoğunlaşmıştır.

Bu nedenle, kabuğu soyulmuş bademler sağlık açısından en iyi seçim değildir.

60 erkek sigara içicisi üzerinde yapılan bir klinik araştırma, günde yaklaşık 84 gram bademin oksidatif stres biyolojik belirteçlerini dört haftalık bir süre içinde% 23-34 oranında azalttığını buldu. Bu bulgular, ana öğünlerle birlikte badem yemenin bazı oksidatif hasar belirteçlerini azalttığını bulan başka bir araştırmanın bulgularını desteklemektedir.

Badem

Kaynak: pixabay.com

3. Badem E Vitamini Açısından Zengindir

E Vitamini, yağda çözünen bir antioksidan ailesidir. Bu antioksidanlar, hücrelerinizi oksidatif hasara karşı koruyarak vücudunuzdaki hücre zarlarında birikme eğilimindedir.

Advertisement

Badem, dünyadaki en iyi E vitamini kaynakları arasındadır ve sadece 1 ons günlük ihtiyacın % 37’sini sağlar. Birkaç çalışma, daha yüksek E vitamini alımını daha düşük kalp hastalığı, kanser ve Alzheimer hastalığı oranları ile ilişkilendirmiştir.

4. Badem Kan Şekeri Kontrolüne Yardımcı Olabilir

Kuruyemişler karbonhidrat bakımından düşüktür, ancak sağlıklı yağlar, protein ve lif bakımından yüksektir. Bu, onları diyabetli insanlar için mükemmel bir seçim yapar. Bademin bir başka nimeti de oldukça yüksek magnezyum miktarıdır.

Magnezyum, kan şekeri kontrolü de dahil olmak üzere 300’den fazla vücut işleminde yer alan bir mineraldir. Magnezyum için mevcut günlük ihtiyaç 310–420 mg’dır. 2 ons badem, bu miktarın neredeyse yarısını sağlar – bu önemli mineralden 150 mg.

İlginç bir şekilde, tip 2 diyabetli kişilerin % 25–38’i magnezyumdan yoksundur. Bu eksikliği düzeltmek, kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde düşürür ve insülin fonksiyonunu iyileştirir. Şeker hastası olmayan insanlar, magnezyum takviyesi alırken insülin direncinde de büyük düşüşler görüyorlar.

Bu, badem gibi yüksek magnezyum içeren yiyeceklerin, her ikisi de büyük sağlık sorunları olan metabolik sendromu ve tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olabileceğini gösterir.

5. Magnezyum Kan Basıncı Düzeylerine Ayrıca Faydalıdır

Bademdeki magnezyum ayrıca kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliğinin önde gelen nedenlerinden biridir.

Magnezyum eksikliği, aşırı kilolu olup olmadığınıza bakılmaksızın yüksek tansiyon ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Araştırmalar, bir magnezyum eksikliğini düzeltmenin kan basıncında büyük düşüşlere yol açabileceğini gösteriyor. Magnezyum için beslenme önerilerini karşılamıyorsanız, diyetinize badem eklemenin büyük bir etkisi olabilir.

6. Badem Kolesterol Seviyesini Düşürebilir

“Kötü” kolesterol olarak da bilinen kanınızdaki yüksek LDL lipoprotein seviyeleri, kalp hastalığı için iyi bilinen bir risk faktörüdür. Diyetinizin LDL seviyeleri üzerinde büyük etkileri olabilir. Bazı çalışmalar bademlerin LDL’yi etkili bir şekilde düşürdüğünü göstermiştir.

Prediyabetli 65 kişide yapılan 16 haftalık bir çalışma, bademden % 20 kalori sağlayan bir diyetin LDL kolesterol seviyelerini ortalama 12.4 mg / dL düşürdüğünü buldu.

Başka bir çalışma, günde 1.5 ons (42 gram) badem yemenin, “iyi” HDL kolesterolü korurken LDL kolesterolü 5.3 mg / dL düşürdüğünü bulmuştur. Katılımcılar ayrıca göbek yağını da kaybetti.

Badem

Kaynak: pixabay.com

7. Badem, LDL Kolesterolün Zararlı Oksidasyonunu Önler

Badem, kanınızdaki LDL seviyelerini düşürmekten daha fazlasını yapar. Ayrıca LDL’yi, kalp hastalığının gelişiminde çok önemli bir adım olan oksidasyondan korurlar.

Advertisement

Badem kabuğu, test tüplerinde ve hayvan çalışmalarında kolesterolün oksidasyonunu önleyen polifenol antioksidanlar açısından zengindir. Etki, E vitamini gibi diğer antioksidanlarla birleştirildiğinde daha da güçlü olabilir.

Bir insan çalışması, bir ay boyunca badem atıştırmanın oksitlenmiş LDL kolesterol düzeylerini % 14 düşürdüğünü gösterdi. Bu, zamanla kalp hastalığı riskinin azalmasına yol açmalıdır.

8. Badem Yemek Açlığı Azaltır, Genel Kalori Alımınızı Azaltır

Badem, karbonhidrat bakımından düşük, protein ve lif bakımından yüksektir. Hem protein hem de lifin tokluk hissini artırdığı bilinmektedir. Bu, daha az kalori tüketmenize yardımcı olabilir.

137 katılımcıda yapılan dört haftalık bir çalışma, günlük 1.5 ons (43 gram) badem porsiyonunun açlığı ve yemek yeme arzusunu önemli ölçüde azalttığını gösterdi.

9. Badem Kilo Vermede Etkili Olabilir

Kuruyemişler, vücudunuzun parçalamak ve sindirmek için mücadele ettiği birkaç besin içerir. Vücudunuz kuruyemişlerdeki kalorinin yaklaşık % 10-15’ini emmez. Ek olarak, bazı kanıtlar kuruyemiş yemenin metabolizmayı biraz hızlandırabileceğini göstermektedir.

Doyurucu özelliklerinden dolayı, kuru yemişler etkili bir kilo verme diyetine harika bir katkı sağlar. Kaliteli insan araştırması bunu destekler.

Bir çalışmada, 3 ons (84 gram) badem içeren düşük kalorili bir diyet, karmaşık karbonhidratlarla zenginleştirilmiş bir diyete kıyasla kilo kaybını % 62 oranında artırdı. 100 fazla kilolu kadında yapılan bir başka araştırma, badem tüketenlerin badem içermeyen bir diyet uygulayanlara göre daha fazla kilo verdiğini buldu. Ayrıca bel çevresi ve diğer sağlık belirteçlerinde de iyileşmeler gösterdiler.

Yağ oranı yüksek olmasına rağmen badem kesinlikle kilo vermeye yardımcı bir besindir. Badem ve diğer kuruyemişler kalorilerde çok yüksektir. Atıştırmalık olarak, aşırı yiyenlerin kara listesinde yer almaları gerekir.

Özetle:

Badem bol miktarda sağlıklı yağ, lif, protein, magnezyum ve E vitamini içerir.

Bademin sağlığa faydaları arasında düşük kan şekeri seviyeleri, düşük kan basıncı ve düşük kolesterol seviyeleri bulunur. Ayrıca açlığı azaltabilir ve kilo vermeyi teşvik edebilirler.

Her şey düşünüldüğünde, badem bir yiyeceğin olabileceği kadar mükemmele yakındır.

Advertisement


Leave A Reply