Bağırsak Tıkanması Nedir?

0
Advertisement

Bağırsak tıkanması nedir? Bağırsak tıkanması neden olur ve nasıl çözülür? Bağırsak tıkanması ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Bağırsak Tıkanması Nedir?

Bağırsak tıkanması, sindirim kanalındaki besin geçişinin işlevsel ya da mekanik nedenlerle kesintiye uğraması. Düzenli biçimde kasılarak bir dalgalanma hareketiyle (peristaltik hareket) bağırsaktaki maddelerin ilerlemesini sağlayan bağırsak duvarı kasları kasılamadığında, işlevsel kökenli bir bağırsak tıkanması söz konusudur.

Bağırsak boşluğunun daralması, duvarlarının birbirine yapışması bir yabancı cisim, dıştan uygulanan bir basınç, fıtık ve bağırsak düğümlenmesi gibi nedenler ise mekanik tıkanmaya yol açar. Fıtıkta, karından dışarı doğru fırlamış olan bağırsak parçası, karın duvarını geçtiği noktada sıkışabilir. Karın duvarının herhangi bir yerinde oluşabilen bu bozukluk, en çok kasık, uyluk kanalı ve göbekte görülür. Volvulus olarak da bilinen bağırsak düğümlenmesi mide-bağırsak kanalının bir bölümünün, bağırsak askısıyla birlikte kendi ekseni çevresinde dönmesidir. Ayrıca, bağırsağın iki komşu bölümünün birbiri içine geçmesi de (invaginasyon), sindirim kanalında mekanik tıkanmaya neden olur. Doğuştan olan ve üç yaşından sonra ortaya çıkan bu tür oluşum bozukluklarının nedeni tam olarak açıklanamamıştır. Sonradan olması ise, bağırsak boşluğuna doğru uzanan bir gelişimden kaynaklanır.

Bağırsağın yukarı bölümlerindeki tıkanmalarda kusma yoluyla sıvı ve mineral kaybı sık görülür. İncebağırsağın ileum adı verilen alt bölümlerinde ve kalınbağırsakta oluşan tıkanmalarda ise, biriken maddeler kusma yoluyla boşaltılamayacak kadar aşağıda kalır. Tıkanıklığın üstünde kalan bölüm, biriken maddeler ve yutulan hava nedeniyle şişip gerilmeye başlar. Bağırsak boşluğu içindeki basıncın artması, bağırsak duvarındaki dokuların ölümüne neden olabilir. Bunun sonucunda bağırsak duvarının geçirgenliği artar ve zehirli maddeler önce karın boşluğuna, oradan da kan dolaşımına geçebilir. Bağırsak tıkanmasının belirtileri ve tedavisi, tıkanmanın nedenine ve bulunduğu kesime bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavi esas olarak cerrahidir.

Advertisement

Leave A Reply