Anne Frank’in Hatıra Defteri Kitabının Konusu ve Özeti, Karakterler

0
Advertisement

Anne Frank’in yazdığı Anne Frank’in Hatıra Defteri adlı gerçekleri yansıtan günlüğün kitap özeti, konusu, hikayesi ve karakterleri.

Anne Frank'in Hatıra Defteri

Anne Frank’in Hatıra Defteri

Anne Frank’in Hatıra Defteri, Anne Frank tarafından Hollandaca yazılmış bir günlüktür. Günlüğe 1942’de hayali bir arkadaşına gizlice yazarak başladı. Hollanda’nın Nazi işgali sırasında ailesiyle iki yıl boyunca saklanırken yazdı. Aile 1944’te yakalandı ve Anne Frank Bergen-Belsen toplama kampında tifüsten öldü. Savaştan sonra günlük Anne’nin babası Otto Frank tarafından bulundu. Günlük 60’tan fazla farklı dilde yayınlanmıştır. Artık bir savaş edebiyatı klasiği olarak kabul edilmektedir.

Kitabın Özeti

12 Haziran 1942’de – Anne Frank’ın 13. doğum günü – Anne’in en sevdiği hediyelerden biri bir günlüktür. Günlüğüne “Kitty” adını verir ve hemen hayatının ayrıntılarını kaydetmeye başlar, ailesini, arkadaşlarını ve okulunu anlatır ve o güne kadarki hayatını özetler. Anne, Almanya’da doğdu ve Alman Yahudileri için hayatın çok tehlikeli hale geldiği 1933’e kadar orada yaşadı, babası ailesi ve işini Hollanda’ya taşıdı. Bu tarihte (Haziran 1942), II. Dünya Savaşı iki yıldan beri sürmektedir; Hollanda Almanya’ya teslim olmuştur ve Hollandalı Yahudiler için yaşam giderek daha tehlikeli hale geliyordur.

Bir süredir Anne’nin ebeveynleri saklanmayı planlıyorlardır. Anne’nin kız kardeşi Margot, bir Alman çalışma kampına rapor vermeye çağrıldığında Frankler hemen harekete geçmeye karar verir. Anne’nin doğum gününden bir ay sonra, aile Bay Frank’ın ofis binasının içinde ve arkasında gizlenmiş küçük bir dizi odaya (“Gizli Ek”) sığınır. Kısa bir süre sonra, başka bir aile, van Daans ve Anne’nin Dr.Dussel dediği bir adam aileye katılır. Özel bir yardım grubu, gizli sakinlerin yiyecek ve diğer ihtiyaçlarını karşılar – ancak Gizli Ek’in sakinleri, takip eden iki yıl boyunca kimseyi görmeyecek ve herhangi bir nedenle Ek’in dışına çıkmayacaklardır.

ANNE FRANK

Advertisement

Gizli Ek’te Hayat

Yavaş yavaş, sakinler kendileri için bir hayat kurmaya başlarlar. Anne ve kız kardeşi, kendi eğitim programlarını uygularlar. Ebeveynleri Latince çalışır ve Charles Dickens’ın eserlerini inceler. Bir diş hekimi olan Bay Dussel, diğer yedi sakine düzenli diş muayenesi yapar (Anne’ye göre adamın yaptığı tek güzel şey budur). Savaştan önce iş ortağı olan Bay Frank ve Bay van Daan, Gizli Ek kapısının diğer tarafında bulunan şirketleri için ellerinden geleni yapmaya çalışırlar. Ve grup akşamları haberleri dinlemek için radyolarının başında toplanır.

Sakinler, küçük bir alanda yaşamak, birlikte yemek yemek, tek bir banyoyu paylaşmak ve gün boyunca sessiz kalmak zorunda kalan herhangi bir grubun karşılaşacağı sorunlarla mücadele ederler. En genç ve en hareketlileri olan Anne, yetişkinlerin onu eleştirmelerinden nefret eder. Ayrıca, büyüklerinin önemsiz konularda tartışmalarına anlam veremez. Annesi ile ergenlik çatışmaları ve hiç dışarı çıkmadan geçen günlerde sadece pencereden bakmak da çok zorludur.

II. Dünya Savaşı’nı tehditkar zemininde Anne, sürekli yazar. Savaşı rapor eder, çalışmalarını anlatır, ebeveynleri ile mücadele eder ve Peter van Daan’a aşık olur. Bu arada para tükenmektedir ve sürekli bulunma tehlikesi altındadırlar – ancak 1944’te Normandiya Çıkarması başladığında, Anne savaşın kazanılabileceğini dair umutlar taşımaya başlar.

Son Söz

Trajik bir şekilde, günlük savaştan önce biter. Son sözde, Anne ve Gizli Ek’in diğer sakinlerinin 4 Ağustos 1944’te tutuklandığı yazar. Hollanda’da bir transit kampı olan Westerbork’a götürülürler ve çeşitli toplama kamplarına sürülürler. 1945 kışının başlarında, Anne, kız kardeşi Margot ile birlikte Bergen-Belsen kampında tifüsten öldü. Otto Frank haricinde, Anne’nin annesi ve diğer tüm sakinler çeşitli kamplarda ölür.


Leave A Reply