Bahri Kuşu (Büyük Tepeli Batağan) Özellikleri ve Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Bir kuş türü olan Bahri kuşu ya da diğer bilinen ismi Büyük Tepeli Batağan ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız. Bahri kuşu nasıl bir kuştur? Özellikleri nelerdir?

Bahri Kuşu (Büyük Tepeli Batağan)

Latince karşılığı Podiceps cristatus olan batağangiller familyasına ait bir kuştur. «Elmabaş» ve «Tepelidalgıç” ismi de verilir. Bu kuşların vücutlarının üst kısmı koyu kahverengi, alt tarafları parlak beyazdır. Erkeklerde başın üstünde ve boyun kenarında bulunan tepelik ve yakalık dişilerde pek gelişmemiştir.

Çoklukla sazlı göl kıyılarında yaşarlar. Kışları deniz kıyılarında da görülürler. Su böcekleri ve balıkları yiyerek geçinirler.

Özellikleri

Büyük Tepeli Batağan, ailesinin Eski Dünya’daki en büyük üyesidir. 46 ila 51 cm uzunluğa, 59 ila 73 cm kanat açıklığına ve 0,9 ila 1,5 kg ağırlığa sahiptir. Her iki cinsiyet de birbirine benzer görünüyor. Erginler, başlarındaki bezemeler ve uzun boyunları nedeniyle üreme mevsiminde belirgindir. Sırtlarında iki tüyle uzayan siyahımsı taçları ve beyaz yüzlerinin aksine başlarının kenarlarında uçlara doğru koyulaşan belirgin kırmızımsı-kahverengi fırfırlarıyla tanınırlar.

Flanşlar sunarsiyah ve kırmızı gözlere sahiptir. Vücudunun üst kısımlarının tüyleri koyu kahverengi ve alt kısımları kırmızımsı yanları ile beyazdır. Kışın fırfırlarını kaybederek, süper siliyer bölge de dahil olmak üzere başının yanlarını beyaza çevirir. Kışın üst kısımları grimsi, alt kısımları beyazdır ve keskin gagası pembemsi olur. Civcivler, başlarının ve boyunlarının siyah beyaz çizgili olmasıyla karakterize edilir.

Advertisement

Dağılım ve Habitat

Büyük Tepeli Batağan, Eski Dünyanın ılıman bölgelerinde bulunur. Göllerde ve göletlerde yoğun bitki örtüsü olan alanlarda ürer. Yüksek rakımlarda yuva yapmasa da bazı bölgelerde deniz seviyesinden 1.200 metre yüksekliğe ulaşır . Bazı şehirlerin parklarının sunduğu bataklık bitki örtüsüne sahip göletleri de reddetmez . Alt türler P. c. cristatus Avrasya’nın çoğunda bulunur . Daha ılıman iklim bölgelerinde yerleşiktir, ancak daha soğuk bölgelerde göçmendir. Kışın ayrıca göllerin yanı sıra kıyıları ve rezervuarları da sık sık ziyaret eder . Afrika alt türleri, P. c. infuscatus veAvustralasyalı , P. c. australis , esas olarak yerleşik veya yerel olarak dağılır. İber Yarımadası’nın lagün ve bataklıklarında çok sık görülen bir kuştur.

Koruma ve Tehditler

Küresel olarak, Büyük Tepeli Batağan, IUCN tarafından En Az Endişe Veren türler arasında listelenmiştir. Avrupa kuş direktifinde durumu “Güvenli” (S) olarak sınıflandırılmıştır. Bern Sözleşmesi’nde yer almaktadır : II ( kesinlikle korunan fauna türleri ).

Geçmişte asıl tehdit avlanmaktı ve bu şu anda türler için büyük bir sorun teşkil etmiyor. Şu anda, spor veya hidroelektrik kullanım için habitatlarında yapılan değişikliklerden etkileniyorlar. Rezervuarlarda üreyen türler, su seviyesindeki güçlü salınımlar nedeniyle asenkron yumurtlamaya sahiptir ve bu da her yıl çok sayıda yuvayı mahveder.


Leave A Reply