Bakarsan Bağ Bakmazsan Dağ Olur Anlamı, Açıklaması Kompozisyon Örnekleri

0
Advertisement

Bakarsan Bağ Bakmazsan Dağ Olur ne demektir? Atasözünü anlamı, açıklayan, anlatan, örneklendiren kompozisyon örneği, yazı.

BAKARSAN BAĞ, BAKMAZSAN DAĞ OLUR.

ANAFİKİR: Bir konuda bizden beklenen ilgiyi gösterirsek, iyi bir sonuç elde edebiliriz

Elimizin altında olan, bakımı, eğitimi bize verilen işlerde harcayacağımız çabanın değeri çok önemlidir. Bu bir tarla, bir bağ, bir iş olabileceği gibi, bir çocuk da olabilir. Hepsi harcayacağımız emek kadar bize sonuç verirler. Bizim için taşıdıkları değer kadar ilgi gösterirsek, zamanı gelince beklediğimiz verimi verirler. Yoksa, ilerde onları istemediğimiz durumlarda görünce, duyacağımız üzüntü hiçbir işe yaramaz. İş işten geçmiş olur.

Kısacası, bakılan, yaşaması ve gelişmesi için özen gösterilen şeyler, bize yararlı olur. Bakılmazsa bozulur, yozlaşır; yararsız duruma gelir.

KOMPOZİSYON – BAKIM VE KORUMA

Elimizdeki bir mala iyi bakar, onun için gerekeni yaparsak, ondan beklediğimiz ürünü alırız. Bağ olsun, tarla olsun, kendiliğinden ürün vermez. Tarlayı sürmek, ekmek, sulamak, gübrelemek gerekir. Bağ da bakım ister. Çapalamak, ilaçlamak, sulamak, budamak, zararlılardan korumak gibi…

Advertisement

Bakımı yapılmayan, onarılmayan bir makine gün gelir, çalışmaz olur. Makine alımı için yaptığımız harcamalar da boşa gider. Küçük bir arıza, hemen giderilmezse büyüyebilir. Böyle olunca, onarım daha da güçleşir. Bu nedenle bakım ve onarım için küçük harcamalardan kaçınmamalıyız.

Araç ve gereçlerimizi korumada gösterdiğimiz özenin daha fazlasını insanlar karşısında göstermeliyiz. Rahatsız olan birine -rahatsızlığı önemsenmeyip- gerekli bakım yapılmazsa, hastalık çok daha tehlikeli bir boyuta ulaşabilir. Bunun gibi, çocukların davranışlarında görülen kusurlar, zamanında düzeltilmezse, ileride çok tehlikeli sonuçlara katlanmayı göze almak gerekir.

Yaşadığımız çevrenin bakımı ve korunması da çok önemlidir. Çevremizin kirlenmesine, yapısının bozulmasına neden olabilecek davranışlardan kaçınmalıyız. Yaşadığımız çevreyi, kullandığımız araç ve gereçleri korumayı öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Böylece her şey daha iyi, daha güzel, daha verimli olacaktır.

BAKARSAN BAĞ, BAKMAZSAN DAĞ OLUR.

Bakılan, yaşaması ve gelişmesi için özen gösterilen şeyler, bize yararlı olur. Bakılmazsa bozulur, yozlaşır; yararsız duruma gelir.

Önce bağı ele alalım. Bağın üzüm ve meyve vermesi için bakılması gerekir. Zamanı geldiğinde budanacak, toprağı kazılacak, yabani, zararlı otlardan temizlenecektir. Ayrıca üzümün çeşitli hastalıklardan zarar görmemesi için ilaçlanması da gerekir. Bunlar aksatılmadan yapılırsa, bağ yüzümüze gülecek; bize bol bol ürün verecektir. Eğer yapmazsak, birkaç yıl sonra bağ, bağ olmaktan çıkar; dağ olur. Atalarımızın bu konuda başka bir sözü daha var: “Bağda izin olsun, üzüm yemeye yüzün olsun.”

Bütün işyerleri, kurumlar da böyledir. Dükkânını zamanında açıp kapamayan, müşterilerinin isteklerini göz önünde bulundurmayan bir bakkal, kısa zamanda dükkânını kapatmak zorunda kalır. İşine zamanında gidip gelmeyen bir işçi, günü gelince işinden olur. Derslerine çalışmayan bir öğrenci, sınıfta kalır; okuma hakkını yitirir.

Advertisement

Onun için elimize geçen olanakları iyi kullanalım. İşimize, işyerimize önem verelim. Faydalandığımız kaynakları iyi kullanalım. Onları elimizden kaçırmayalım.


Leave A Reply