Bakır Nasıl Elde Edilir?

0
Advertisement

Bakır nasıl elde edilir? İnsanoğlunun ilk kullandığı madenlerden birisi olan bakırın elde edilişi ile ilgili bilgilerin yer aldığı yazımız.

BakırBakır filizlerinin içinde birçok yabancı maddeler bulunduğu için saf bakırın elde edilmesi demirden ve alüminyumdan çok daha zor olur. Bu ameliye genel olarak beş safhada yapılır:
1 — Filizin zenginleştirilmesi,
2 — Kavurma
3 — Ergitme,
4 — Oksitleme,
5 — Saflaştırma.

Birinci safha filizin taş, toprak, kaya gibi lüzumsuz maddelerden ayrılmasıdır. İkinci safhada filizin içinde bulunan kükürt, demir, alüminyum, silisyum, gümüş, altın gibi madenler bakırdan ayrılır. Üçüncü safha olan ergitme ise karışımdaki kum, alüminyum oksit, demir oksit ve bunlara benziyen diğer yabancı maddeleri bakırdan ayırmak için yapılır. Bu maddeler curuf halinde ergimiş kütlenin üzerinde bulunur. Geriye «mat» denen bakır karışımı kalır. Bu ameliye so nunda eldeki bakır cevheri % 45 oranında zenginleştirilmiş olur. Dördüncü safha ham bakırın elde edilmesi için yapılır. Ergimiş mat üzerine alttan basınçlı hava gönderilerek eldeki karışım oksitlenir, alev ve kızgın maden parçaları gürültüyle dışarıya püskü-rür. Sonra bakır sülfür bakıra indirgenir. Fakat elde edilen bu bakır gene saf bakır değildir. Oranı % 99 olmasına karşılık içindeki çok az orandaki yabancı maddeler bile bakırın iletkenliğini azaltır. Bunun için de beşinci bir ameliye yapılır, elektrolizle bakır tamamen saf bir hale getirilir.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply