Bakla Nasıl Bir Bitkidir? Bakla Bitkisinin Özellikleri Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Bakla nedir, nasıl bir bitkisidir? Özellikleri nelerdir, hakkında genel bilgiler.. Bakla türleri, yetiştirilmesi, kullanımı, yetiştiği yerler.

bakla

Kaynak: pixabay.com

Bakla Bitkisi Hakkında Bilgiler

Baklagiller familyasından, yurdumuzun her tarafında yetiştirilen yıllık bir bitkidir. Gövdesi köşeli, içi boştur, koyu yeşil yaprakları vardır. Bezelye çiçeklerine benzeyen beyaz çiçekler açar. Meyvası, tohum araları bölmeli, dolgunca bir kapçık biçimindedir. Kapçığı olgunlaştıkça sertleşir, döner. Kapçığın dışı kadife gibi tüylüdür. Uzunluğu 4-14 cm., genişliği de 1,5 2 cm. arasında değişir.

Bakla kazık köklü bir bitkidir Kökleri toprağın 100 110 sm kadar derinliklerine iner. Bitkinin döllenmesi kendi kendine tozlama suretiyle olur. Döllenmenin daha iyi bir şekilde sonuçlanması için çiçekleri hafifçe sallamak gerekir. Sallanmayan çiçekler pek tohum bağlamazlar.

Yemeklik baklanın sakız baklası, sultanî bakla, Bayrampaşa baklası, arşın baklası, Fransız baklası, İtalyan baklası, tatlı su baklası, hayvan baklası gibi çeşitleri vardır. Bunların arasında bahçelerde en çok ekilenleri sakız baklası ile Bayrampaşa baklasıdır.

bakla

Kaynak: pixabay.com

Kına denilen bir hastalık bakla bitkisine büyük zararlar verir. Basra adı verilen birtakım küçücük böcekler de baklaya musallat olurlar. Bu durumda hasta bitkileri söküp atmak veya «Bordo bulaması» denen bir ilâç püskürtmek fayda verir.

Bakla sebze bahçelerine birbirlerinden 50 cm. kadar aralıklarla paralel olarak çizilen çizgilere 25 sm. aralıklarla ekilir, üzerine 5-6 cm. kalınlığında toprak örtülür. Asıl vatanı Avrupa ve Asya olan bakla Eski Mısırlılar, İsrailliler, Yunanlılar ve Romalılar tarafından tarımı yapılan bir bitkidir. Çin’e girmesi M. O. 2822 yılında olmuştur.

Advertisement

BAKLAGİLLER

Kapalıtohumlular altşubesinin, ikiçenekliler sınıfına bağlı ayrı taçyapraklılardan bir bitki familyasıdır. Yeryüzünde 500 kadar cinsi,  2.000 kadar da değişik türü olan zengin bir familyadır. Dünyanın hemen her bölgesine yayılmıştır. Çoğu ağaç, ağaççık veya ot şeklindedir. Besince fakir topraklarda bile kolayca yetişir, hatta bu toprakların azot bakımından zenginleşmesine de yardım eder. Bu familyada bakla, fasulye, mercimek, bezelye gibi sebzeler; yonca, tirfil, korunca, acıbakla gibi yem bitkileri; yerfıstığı, meyankökü, geven gibi sanayi bitkileri; akasya, erguvan, mor ve sarı salkım gibi ağaçlarla koku ve güzelliklerinden ötürü bahçelerde yetiştirilen süs fasulyeleri, kırlarda çok rastlanan sarı çiçekli katırtırnakları, devedikenleri yer alır.


Leave A Reply