Bal Arısı Nasıl Bir Hayvandır? Nasıl Yaşar ve Bal Yapar? Görevleri Nelerdir?

0

Bal arısı nasıl bir hayvandır, bir arı kolonisi nasıl yaşar, nasıl bal yapar, nasıl iletişim kurar, kraliçe arı ve işçi arıların görevleri nelerdir?

Bal Arısı Hakkında Bilgi

Bal arıları sosyal böceklerdir. Kolonileri bir kraliçe, erkek arı ve işçi arıları içerir. Bal arıları, 100 milyondan fazla yıldır bal üretmektedir.

bal arısı

Bal arıları, çiçeklerin olmadığı ve etraflarından nektar toplayamadıkları uzun kış aylarında, kovanlarında depoladıkları balları yiyecek kaynağı olarak kullanırlar. Yiyebildiklerinden çok daha fazla bal üretirler ve bu da kovanların yetiştirilmesine ve insanlara bal kaynağı sağlamalarına imkan verir.

Bal arıları kışkırtılırsa sokarlar, ama çoğu bunu yapmayı istemez. Bal arısı sadece bir kez sokabilir, sonra ölür. Ancak, kraliçe bal arısı birçok kez sokabilir, ancak bu yeteneğini kullanmaz. Tüm bal arıları, işçi arıların savunmasını üstlendiği ve diğer arıları uyardığı kolonilerde yaşarlar.

kraliçe arı

Kraliçe bal arısı

Kraliçe bal arısı kolonideki en büyük ve yumurtlayabilen tek arıdır. Yaklaşık 2 günlük bir larva kraliçe olarak yetiştirilmek üzere işçiler tarafından seçilir. 11 gün sonra yaklaşık 18 erkek arı (dron) ile çiftleşmek üzere hücresinden çıkar. Bu çiftleşme sırasında, birkaç milyon sperm hücresi alır. Çiftleşmeden on gün sonra, kraliçe bal arısı yumurta bırakmaya başlayacaktır. Bir günde 3.000 yumurta yumurtlayabilir.

Erkek Arı (Dron)

Kolonilerin dronları hep erkektir. İğneleri yoktur ve polen veya yiyecek toplamazlar. Asıl amacı kraliçeyle eşleşmektir. Bu kolay bir iş gibi gözükebilir, ancak eğer koloni yiyecekleri kısarsa, ilk kovulanlar onlar olur.

İşçi Bal Arısı

İşçilerin hepsi çiftleşme için yetiştirilmemiş dişi arılardır. Bunlar en küçük arılardır, ancak bu işçilerden yaklaşık 50.000 – 60.000’i tek bir kolonide bulunabilir.

Eylül – Ekim aylarında yetiştirilen bal arıları genellikle kış aylarında yaşar. Yılın başlarında yetiştirilenler 28 – 35 gün arasında yaşarlar. İşçilerin birçok işi var. Kraliçeyi ve larvaları beslerler, kovan girişini korurlar ve kovanlarını kanatlarını çırparak serin tutmaya çalışırlar.

Yumurtalar, işçiler tarafından üretilen ve şekillendirilen balmumu petek içindeki bir hücreye tek tek döşenir. Larvalar başlangıçta işçi arılar tarafından üretilen arı sütü ile beslenir, daha sonra bal ve polene geçer. Bunun istisnası, kraliçe arıya dönüşecek olan arı larvasının yalnızca arı sütü ile beslenmesidir.

Genç işçi arılar kovanı temizler ve larvaları besler. Yaşlandıkça koloni içindeki diğer görevlere ilerlerler. Daha sonra, bir işçi kovandan ayrılır ve tipik olarak ömrünün geri kalanını bir toplayıcı olarak geçirir.

İşçi arılar ayrıca bal yapmak için nektar toplarlar. Ayrıca, bal arıları balmumu petek üretir.

Petekler, yalnızca 2-3 santim kalınlığında olan, ancak kendi ağırlığının 25 katını destekleyebilecek duvarlara sahip altıgen hücrelerdir.

Bal arıları, minik kanatlarını dakikada yaklaşık 11.400 kez çırpar ve bu da kendine özgü uğultu sesleri çıkarır.

Bal Arılarının İletişimi

Bal arılarının, birçok böcekte ortak olan farklı kimyasal madde ve koku yoluyla iletişim kurduğu bilinmektedir. İletişim kurarak çevredeki kaynakların kalitesi ve türü hakkında bilgi veren özel davranışlar kullanırlar.

İki Bal arısı, peteğin üst yüzeyinde, yatay olarak (diğer türlerde olduğu gibi dikey olmayan) dans eder ve diğer işçileri bu dans ile kaynağa doğru yönlendiren bir tarif verir.

bal

Bal

Bal, bal arıları (ve diğer bazı arı türleri) tarafından üretilen ve çiçeklerin nektarından elde edilen tatlı ve yapışkan bir sıvıdır. Bal, sofra şekerinden önemli ölçüde tatlıdır ve çekici kimyasal özelliklere sahiptir. Bal, kendine has bir tada sahiptir.

Bal yapmak için nektar toplayan bal arıları çiçeklerin tozlaşmasında çok önemli bir rol oynar.

Arıcı, kovan içindeki balın fazla üretilmesini teşvik eder, böylece fazlalıklar, kovanı tehlikeye atmadan alınabilir. Arılar için besin kaynakları yetersiz olduğunda arıcı arıları takviye etmek zorunda kalabilir. Soğuk havalarda veya gıda kaynakları az olduğunda, arılar depolanan ballarını enerji kaynağı olarak kullanırlar.

Toplayıcı arılar çiçeklerden topladıkları nektarı vücutlarındaki bal midesi olarak isimlendirilen bölgede depolar. Bu süreçte salgıladıkları bazı enzimler nektarın yapısındaki disakkaritlerin (özellikle sakkarozun) monosakkaritlere (glikoza ve fruktoza) parçalanmasını sağlar.

Toplayıcı arılar topladıkları nektarı kovandaki işçi arılara aktarır. Kovandaki işçi arılar toplayıcı arılardan aldıkları nektarı yaklaşık 15-20 dakika boyunca geri çıkarıp tekrar içer. Bu süreçte enzim içeren salgılar nektarla karışmaya ve nektarın yapısındaki sakkaroz glikoza ve fruktoza dönüşmeye devam eder. Daha sonra kovandaki işçi arılar nektarı bal peteklerine aktarır.


Leave A Reply