Bal Karıncası Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri, Davranışları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Bal karıncası nasıl bir hayvandır? Bal karıncasının özellikleri, nerede yaşar, nasıl beslenir, türleri hakkında bilgi.

bal karıncası

Kaynak: upload.wikimedia.org

Bal Karıncası

Bal karıncaları yiyecek deposu olarak kullanılan steril işçi karıncalardır. Diğer işçi karıncalar tarafından yiyecekle doldurulmuş şişmiş karınlar geliştirirler. Yaşayan saklama kaplarıdır. Beş cins karınca vardır.

Karınca türlerinin genellikle polimorfları vardır: aynı türden farklı formlar. Kolonileri savunan asker karıncalar, genetik olarak normal işçilerle aynıdır. Gelişme biçimleri farklıdır. Bu, yiyeceklerdeki değişikliklerle veya feromonlarla yapılır.

Genç bal karıncaları, mideleri şişene kadar az çok zorla beslenirler. Daha sonra canlı gıda saklama kapları olarak hareket ederler.

Bal karıncaları kendi vücutlarını canlı depo olarak kullanırlar, ancak sadece yiyecek depolamaktan daha fazla işleve sahiptirler. Bazıları, işçi karıncalar tarafından kendilerine getirilen sıvıları, vücut yağlarını ve suyu depolar. Yiyecekler başka türlü kıt olduğunda, daha sonra karıncalar için bir besin kaynağı olarak hizmet edebilirler. Bir bal  karıncasının içinde depolanan sıvıya ihtiyaç duyulduğunda, işçi karıncalar, bal karıncasının antenlerini vurarak bal karıncasının depolanan sıvıyı geri çıkarmasına neden olur.

Avustralya taşrası gibi belirli yerlerde, bal karıncaları insanlar tarafından tatlı olarak yenir ve bir lezzet olarak kabul edilir.

Advertisement
bal karincasi

Kaynak: commons.wikimedia.org

Kaynak 2

Bal Karıncası; Hymenoptera (zarkanatlılar) takımının Formicidae (karıncagiller) familyasından, başka böceklerin sindirim artığı olan tatlı sıvıyla beslenen pek çok karınca türünün ortak adıdır. Bal karıncaları, özellikle yaprak bitlerinin ve koşnillerin sindirim sırasında yan ürün olarak salgıladıkları tatlı sıvıyı depolamak için geliştirdikleri çok ilginç bir yöntemle tanınır.

Kolonideki işçi karıncalar, aralarından seçtikleri bir işçi karıncayı bu tatlı özle tıka basa beslerler; depo olarak kullanılan bu işçi karıncanın karnı tatlı sıvıyla iyice dolar, gerilir ve normal büyüklüğünün birkaç katına çıkar. Bu karınca, topluluktaki öbür karıncaların depolanmış besine gereksinim duyacağı zamana değin, bazen aylarca yeraltındaki yuvanın tavanında asılı kalır ve besine gerek duyulduğunda karnındaki tatlı sıvıyı kusarak öbür karıncalara sunar.

Melophorus, Leptomyrmex, Plagiolepis, Camponotus, Myrmecocystus ve Prenolepis cinsinden çeşitli bal karıncalarının, bu ilginç besin depolama yöntemini birbirlerinden bağımsız olarak geliştirdikleri sanılmaktadır. Bazı ülkelerde bal karıncaları, tatlı olarak yenen çok değerli bir yiyecek sayılır ve ülkeye göre, besin depolamış işçi karıncanın tümü ya da yalnızca altın sarısı renkteki karnı yenir.


Leave A Reply