Bal Nedir? Balmumu Nedir?

0
Advertisement

Bal nedir? Balmumu nedir? Bal ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız. Balmumu hakkında da kısaca bilgiler.

Bal Peteği : Bal yapan arılar

Arıların çiçeklerdeki balözünü emerek yapıp peteklere doldurdukları, hoş kokulu, şekerli, reçel kıvamında, tatlı bir maddedir.

Arılar çiçekten çiçeğe uçarak bunların öz-sularını emerler, bu arada balözünü alırlar. Balözü arının midesinde birtakım kimyasal değişikliklere uğrar. Arı sonra bunları tekrar ağzından çıkararak peteklerin içine doldurur, üzerini de ince bir balmumu tabakası ile örter.(Detaylı bilgi için buraya tıklayın)

Balın bileşiminde % 17-22 su, çeşitli miktarlarda da şeker vardır. Çiçeklerde balözündeki su ise % 60-95 arasındadır. Bu özsuyun bal haline gelebilmesi için suyunu kaybetmesi gerekir. Bu da, arının midesinde, sonra da kovanlarda olur. Arılar kovanlarda devamlı kanat çırparak içerideki hava akımını sağlarlar.

Olgunlaşmış bir balın bileşimi şöyledir: % 2-6 sakaroz, 65-73 früktoz, 3-4 dekstrin, 1-2 protein, 17-22 su, 0,1-0,18 asitler, 0,24 madenî maddeler ve 0,1-0,18 organik maddeler. Balın rengi, kokusu, tadı toplanılan yere, çiçeklerin çeşidine, iklime göre değişir.

Advertisement

Bal çok eski çağlardan beri birkaç yüz yıl öncesine kadar insanların şeker ihtiyaçlarını karşılayan tek maddeydi. Kolay sindirilen, şifalı, vitaminli bir besindir. Eskiden hekimlikte birçok dertlere deva olarak kullanılırdı. Bugün de boğaz hastalıklarında, yaraların tedavisinde, sulandırılarak da müshil olarak kullanılır.

Balmumu Nedir

Balmumu genç işçi arıların bal ve çiçektozlarını yiyerek bunları vücutlarında iyice sin-dirikten sonra karın halkalarının arasından terler gibi çıkardıkları “sarımtırak beyaz katı bir maddedir. Bunu çıkarırken arılar bir üzüm salkımı gibi birbirlerine sarılırlar. Bunun için de kovandaki ısının 35° kadar olması gerekip

Balmumu 30-35° de yumuşar, 62-63° de erir. Yoğunluğu 0,965 tir. Suda ve alkolde erimez. Neft, kloroform ve karbon sülfürde erir. Saf balmumu çiğnendiği zaman lezzetsizdir, dişlere yapışmaz.


Leave A Reply