Balık Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? (Taze Balık Nasıl Anlaşılır?)

0
Advertisement

Balık alırken neleri bilmeliyiz, taze balık nasıl anlaşılır? Hangi mevsimde hangi balık tüketilmeli, balık nasıl saklanır hakkında bilgi.

Alabalık

Kaynak: pixabay.com

Alacağınız balığı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Gözler
Balıkların gözlerinin tüm yörünge boşluğunu kapladığından ve şeffaf , parlak, çıkıntılı ve koyu gözbebekleri olduğundan emin olmalısınız . Balığın gözleri opak, çökük, bulutlu ve gri bir gözbebeği varsa, balığın kötü durumda olduğu anlamına gelir.

Solungaçlar
Balığın solungaçları pembe ve hatta parlak kırmızı olmalı, ayrıca nemli, parlak ve yapışkan maddeler içermemeli ve hafif bir deniz veya nehir kokusuna sahip olmalıdır .

Öte yandan, solungaçlar kahverengi veya sarımsıysa ve kalın bir maddeye sahipse, bu, balığın iyi durumda olmadığı anlamına gelir.

Koku
Balık deniz aromalı hoş bir kokuya sahip olmalıdır , ancak amonyak veya kötü bir aromaya benzer anormal bir kokusu varsa, satın almamak daha iyidir.

Karın boşluğu
Karın boşluğunun içi boşaltılmalı ve temiz olmalı ve yüzeyde yırtık olmamalıdır . Ancak karın boşluğu yırtılmışsa, kemik ve kemikler dokudan ayrılmışsa ve iç organları çıkmamışsa, satın almaktan kaçınmak isteyebilirsiniz.

Advertisement

Kas
Balığın kası sıkı ve dokunuşa karşı elastik olmalı , kemiklere iyi yapışık olmalı ve parmaklarla basınç uygularken kemiklerden ayrılmamalı , ayrıca parlak tonlu iyi bir renge sahip olmalıdır. Kas yumuşak ve gevşekse ve ayrıca kemiklerden ve kemiklerden kolayca çıkıyorsa, satın almamak daha iyidir.

Pullar
Pullar birbirine bağlı ve cilde iyi yapışmış olmalı, ayrıca metalik parlak bir renge sahip olmalıdır . Opak, viskoz ise ve ayrıca onlara dokunduğunuzda büyük miktarlarda düşerlerse, satın almaktan kaçınmak daha iyidir.

Balık Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? (Taze Balık Nasıl Anlaşılır?)

Kaynak : pixabay.com

Diğer öneriler

-Taze ve sağlıklı yiyecekleri her zamanki görünümüne, kokusuna, dokusuna ve rengine göre satın alın.

-Asgari koruma koşullarını (hijyen, koruma, soğutma veya dondurma) garanti etmedikleri için başta balık ve kabuklu deniz ürünleri olmak üzere sokaktan yiyecek satın almaktan kaçının.

-Balık ve kabuklu deniz ürünleri yakalandıktan hemen sonra soğutulmalı ve nakliye, teşhir ve satış sırasında soğuk zincir korunmalıdır. Bu nedenle satın alınan son ürünler olmalı ve mümkün olan en kısa sürede tüketilmeli veya kısa sürede tüketilmeyecek ise en kısa sürede evde buzdolabına konulmalı veya dondurulmalıdır.

-Yüzeylerinde don veya buz kristalleri olan yiyecekleri uzun süre saklanmış olabileceğinden veya soğuk zincirini kaybetmiş olabileceğinden satın almaktan kaçının.

Advertisement

-Kurutulmuş balıklar tek tip sarı renge sahip olmalı, kırmızımsı veya yeşilimsi lekeler veya amonyak kokusu içermemeli ve kontaminasyonu önlemek için paketlenmiş olmalıdır.

– Kabuklu deniz hayvanlarının iç eti ve yüzeyi nemli, yumuşak ve hafif sert, siyah nokta veya dokunma hissi olmadan ve kokusu karakteristik olmalıdır.

-Karides, vücudun yüzeyinde siyah veya grimsi halkalar göstermeden baş ve bacakları vücuda sağlam tutmalıdır.

-Kabuğu olan balık ürünleri (ıstakoz, yengeç ve karides gibi) sert ve dokunulamayacak kadar esnek olmalıdır.

-Yengeç, yengeç ve ıstakoz pençeleri gerildiğinde eski konumuna dönmelidir. İstiridyeler tam ve iyi kapatılmış bir kabuğa sahip olmalıdır.

-Paketlenmiş gıdaların son kullanma tarihini, sağlık kaydını ve ambalajın bütünlüğünü kontrol etmeyi unutmayın.

-Konserve ürünlerde çatlak, çıkıntı veya pas bulunmamalıdır. Kutuyu açarken gaz veya garip kokular çıkmamalı, ürün üzerinde veya kutunun içinde herhangi bir leke görülmemelidir.

-Temizliği her zaman koruyun: Yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılacak tüm yüzeyleri ve kapları yıkayın ve dezenfekte edin, hazırlamaya katılacak tüm kişilerin, hazırlamadan önce ve hazırlama sırasında ellerini yıkamasını sağlayın. gerektiği kadar (faaliyetlerini her değiştirdiklerinde, çöp veya çöp kutularına dokunduklarında ve tuvalete gittiklerinde).

-Yiyecekleri yıkamak ve hazırlamak için içme suyu kullanın ve bu hizmete erişiminiz yoksa suyu önceden kaynatın, hızlı bir şekilde soğutun ve kapaklı plastik bir kapta koruyun.

– Başta çiğ müstahzarlarda tüketilecek olanlar (salatalar, meyve suları vb.) olmak üzere meyve ve sebzeleri yıkayın ve dezenfekte edin.

-Yiyecekleri kaynatma, fırınlama gibi yöntemlerle iyice pişirin. Kızartmak için, yüzeyde kızarmadan önce yiyeceğin tamamen içeride pişmesine yetecek kadar orta ateşte kullanın.

Advertisement

Taze balık nasıl anlaşılır?

Taze balığın dış yüzeyi ve gözleri parlak, solungaçları kırmızıdır. Bayat balığın ise dış yüzeyi, gözleri ve solungaçları mat ve renksiz olur. Bayat balığı keserken parçalanır, kılçıklar ayrılır. Bayat balık pişerken çok yoğun bir koku salar.

Hangi mevsimde hangi balık tüketilmeli?

  • Palamut balığı eylül ile kasım arasında,
  • çinokop aralık ayında,
  • lüfer aralık ayında tüketilir.
  • ocak ayında kalkan mevsimi başlar. En güzel dönemi nisan ayıdır.
  • Hamsi balığı kasım ayında,
  • Çipura, levrek her zaman yenilir.
  • Sardalye balığı yaz balığıdır, en güzel zamanı haziran ayıdır.

Çiftlik balığı ile deniz balığı arasındaki farklar?

Deniz balıkları doğal ortamlarda beslendiğinden dolayı daha lezzetli olur. Çiftlik balıkları ise özel yemlerle beslenmiştir.
Deniz balığının pulları daha sert olur, çiftlik balığının pulları ise daha yumuşak ve daha azdır.
Deniz balığın karın bölgeleri daha serttir, çiftlik balığınınki daha yumuşaktır.
Deniz balığının rengi biraz daha açık olur, çiftlik balığının rengi biraz daha koyu olur.

Balık nasıl saklanır?

Satın alınan balıklar en geç 2 gün içinde tüketilmelidir. Ayıklayarak tuzladığımız balıkları güzelce sararak derin donducuda en fazla 6 ay saklayabiliriz. Dondurulmuş balıkları mikrodalga fırında veya sıcak suda çözdürmek zararlıdır. En uygunu doğal ortamında çözülmesidir.


Leave A Reply