Balıklarda Göz ve Ağız Fungusu Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Balıklarda göz ve ağız fungusu hastalığı nasıl olur, belirtileri nelerdir? Göz ve ağız Fungusu hastalığının önlenmesi ve tedavisi hakkında bilgi.

BALIKLARDA GÖZ FUNGUSU :

Belirtisi : Çok tehlikeli olan bu hastalıkta, göz beyaz bir tabaka ile kaplanır. Hastalık gözlerden kolayca beyine doğru ilerleyebileceğinden öldürücü olabilir.

Önlenmesi :
Bu hastalığın tedavisinde iki yol uygulanabilir.

1) Balık bir kepçe ile alınarak, binde 5 lik bir Methylen mavisi solüsyo-nuyla pansuman yapılarak akvaryumuna konur. Balık iyileşinceye kadar bu tedaviye devam edilir.

2) Balık kepçeyle alınarak bir fırça aracılığıyla göze gümüş nitrat sürülür. Sonra % 1 lik potasyum di Cromat’a batırılmış bir pamukla göz silinir. Bu işlem sonucu, gözde kırmızı bir alışım meydana gelerek, gümüş nitratın gözü zedelemeden, yalnız fungusu öldürmesi sağlanır.

BALIKLARDA AĞIZ FUNGUSU :

Belirtisi : Balığın baş kısmında, özellikle yanak ve ağzında, mantara benzer bir görüntüde beyaz tabaka peydah olur. Balığın ağız kısmında bir bozulma görülür. Hastalığın neticesi olarak balığın ağız çevresi bu bakteri tarafından kemirilerek hayvanın ölümüne sebep olur.

Advertisement

Önlenmesi : Bakteriyel olan ve Pamuk Ağız adıyla da anılan bu hastalık son derece bulaşıcıdır. Bu sebeple balığın ayrı bir akvaryuma konarak, diğerlerinden ayrılması ve bulunduğu akvaryumun dezenfekte edilmesi yararlı olacaktır. Bu amaçla 10 litre suya, 1 miligram Tentüre de Merthiolate hesabıyla akvaryum ilâçlandırılır. Ancak dezenfekteden sonra suyun değiştirilmesi de gerekir.

Hasta balık 10 litre suya, 100 mg. lik Terramycin hesabıyla ilaçlandırılan akvaryumda, kırksekiz saat içinde yüzde doksan iyileşecektir.


Leave A Reply