Balın Özellikleri ve Saklama Koşulları

0
Advertisement

Balın özellikleri nelerdir? Balın bileşimi, satın alınma ve saklama koşulları nelerdir, hakkında bilgi.

bal

Kaynak: pixabay.com

Balın Özellikleri ve Saklama Koşulları

Bal, su, levüloz, glikoz bileşiğidir. Ortalama % 17.45 su, %41 glikoz. %41.6 levüloz, %03 protein, %02 kül ve diğer öğelerden oluşur. Çok açık renkten koyu esmere kadar değişebilen renklerde görülür. Çiçeklerdeki bal özünün arıların bünyesinde işlenip değiştirilmesi ile oluşur. Sindirim sistemi salgılarının etkisi altında meydana gelen değişiklik, bal özünü levüloz, sakkaroz bazen maltoz, glikoz ve madensel tuz karışımı şekline dönüştürür. Ayrıca %1’den daha az miktarda enzimler, amino asitler, koku veren maddeler ve polen bulunur.

Bal, çiçeklerin çok olduğu mevsimin bitiminde toplanır. Arı, ürettiği balı mumdan hazırlanmış peteklere yerleştirir, önce petekleri hazırlar, sonra balı yapar. Çok kere arıcılıkta yapay petekler kullanıldığı görülür.

Balın kalitesi, arıların bal özü toplamak için dolaştıkları çiçeklere bağlıdır. Örneğin, yüksek yerlerde, dağ çiçeklerinden yapılan balın özel tadı ve kokusu vardır.

Balın, tek çiçek balı ve çok çiçek balı olmak üzere başlıca iki çeşidi vardır. Çeşitler, yetiştiricilerin çalıştıkları bölgelere göre ortaya çıkar. Balın bileşimi, şeker nispeti ve bulundukları çevredeki çiçeklerin bal özü durumuna göre değişir. Bal bazen çok koyu bazen de akıcı kıvamdadır.

Advertisement

Bazen zararlı ballar da olabilir. Bala, çiçeklerin içerdikleri zehirli maddeler de karışabilir. Yapılacak kontrollerde bu durum dikkate alınmalıdır.

Petekli bal, süzme baldan daha üstün kalite ve lezzettedir. Balın besleyici niteliği yanında, tedavi edici, düzeltici özelliği de vardır. Mide için iyi bir düzenleyici olduğu herkesçe bilinir.

Bal da reçeller gibi kristalleşir. Bu durum içerisindeki sakkaroz oranına göre değişir. 60°C derece civarındaki suda bekletilirse kristalleşme düzelir.

Balı saklarken; rutubetten uzak tutmalı, küflenmesine fırsat vermemelidir. Mevsimlik kullanılmalı, bayatlaması önlenmelidir.


Leave A Reply