Balon Balığı Nasıl Bir Balıktır? Zehirli Midir? Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Balon balığı nasıl bir balıktır? Özellikleri, yapısı nasıldır? Zehirli midir? Balon balığının beslenmesi, üremesi hakkında gerçekler.

Balon Balığı

Kaynak: pixabay.com

Balon Balığı

Balon balığı, Tetraodontidae familyasından 90 kadar balık türünün ortak adı. Ürkütüldüklerinde havayı ya da suyu içlerine çekerek balon gibi şişebildikleri için bu adla anılan balon balıkları, dünyanın bütün sıcak ya da ılıman bölgelerinde, genellikle denizlerde yaşar; hafif tuzlu ya da tatlı sularda yaşayan türleri de bilinmektedir.

Derileri kaim ve genellikle dikenlidir; dişleri birbiriyle kaynaşarak, her iki çenenin tam ortasında bir yarığı olan gagamsı bir yapı oluşturur. Balon balıklarının en büyük örnekleri 90 cm’yi bulursa da çoğu daha küçük yapılıdır.

Balon balıklarının çoğu türleri zehirlidir; özellikle iç organlarında yoğunlaşmış olan tetraodontoksin adlı bu zehrin insanı öldürebilecek kadar kuvvetli olmasına karşın, birçok ülkede balon balıklarının eti yenir. Japonya’da, fugu adıyla bilinen bu balıkları iyice temizleyip zehrini aldıktan sonra pişirmek amacıyla özel olarak eğitilmiş aşçılar vardır.

Balon Balığı

Kaynak: pixabay.com

Balon balıklarıyla akraba olan ve aynı biçimde gövdelerini yusyuvarlak şişirebilen 12 türe sivri burunlu balon balıkları denir. Canthigasteridae familyasını ve Canthigaster cinsini oluşturan bu balıklar, dünyanın hemen her yanma yayılmıştır. Oldukça uzun ve sivri uçlu burunları olan bu küçük balıkların burun delikleri, gözle kolay kolay görülmeyecek kadar küçüktür. Uzunlukları 20 cm’yi geçmeyen, çok canlı ve parlak renklerdeki bu balıklar da balon balıkları gibi bazen deniz akvaryumlarında süs balığı olarak yetiştirilir.

Balon Balığı Hakkında İlginç Gerçekler

  • Balon balığının boyutu, bir inç uzunluğunda cüce balon ile iki metre uzunluğunda tatlı su devi balon arasında değişir.
  • Tüm balon balıkları için ortak olan ana özellik, vücut boyutlarını artıran ve onları tuhaf görünümlü top benzeri yaratıklara dönüştüren büyük miktarda su (ve bazen hava) alma yeteneğidir. Hızlı dönüşüm avcıları korkutur.
  • Bilim adamları, balon balığının bu taktiği bir kendini savunma yöntemi olarak geliştirdiğine inanıyorlar çünkü tehlikeden hızla kaçamayan zayıf yüzücülerdir.
  • Avcılara karşı kullanılan tek taktik vücut boyutunu büyütmek değil. Hemen hemen tüm balon balığı türleri, siyanürden 1200 kat daha güçlü olabilen toksin (tetrodotoksin adı verilir) içerir.
Balon Balığı

Kaynak: pixabay.com

  • Bir balon balığı, 30 yetişkin erkeği öldürmeye yetecek kadar toksin içerir.
  • Toksin, balon balığının her yerinde bulunmaz ve bazı kültürler balon balığını (Japonya’da fugu olarak adlandırılan yemek) bir lezzet olarak hazırlar. Sadece özel olarak eğitilmiş şefler balığı düzgün bir şekilde temizleyebilir ve lezzetli ve toksinsiz yemek hazırlayabilir. Balık etinin tek bir yanlış kesimi müşterinin ölümüne neden olabilir.
  • Köpekbalıkları, balon balıklarının toksinine karşı bağışık olan tek türdür. Herhangi bir olumsuz sonuç olmadan balon balığı yiyebilirler.
  • Balon balığı farklı veya parlak renkli olabilir. Balığın ürettiği toksin miktarı ile vücut rengi arasında sıklıkla bir ilişki vardır (daha parlak renkler genellikle balıktaki büyük miktarda toksin ile ilişkilendirilir).
  • Balon balığının pulları yoktur. Derileri kalın ve pürüzlüdür. Bazı türlerin derisinde yırtıcı hayvanlara karşı ek koruma sağlayan dikenler vardır.
  • Vücutlarının en elastik kısmı mide bölgesindeki deridir. Balon balığı su aldığında, midede bulunan deri balığın normal boyutunun birkaç katı genişler.
  • Balon balığı, gaga benzeri yapıyla kaynaşmış dört dişe sahiptir. Dişlerini midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarını açmak için kullanırlar. Balon balığı ayrıca algleri ve farklı solucan ve kabuklu türlerini de yer.
  • Balon balığı mükemmel bir görüşe sahiptir.
  • Balon balığı beş yaşında cinsel olgunluğa ulaşır. Erkek, dişiyi sığ suya (kıyıya yakın) yönlendirir ve orada (genellikle) üç ila yedi yumurta bırakır. Genç balıklar, yumurtadan çıkmaya hazır olur olmaz çatlayacak sert yumurta kabuğu ile korunur. Yumurtayı terk ettikten sonra genç balon balığı resif topluluğuna doğru yüzer.
  • Bazı yavru balon balıkları büyüteç olmadan görülemese de vücut şekilleri yetişkin hayvanlarınkine benzer.
  • Balon balığının ortalama ömrü 10 yıldır.

Advertisement

Leave A Reply