Balon Nedir? Nasıl Çalışır? Balon Özellikleri, Havalanması Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Balon nedir? Balon nasıl çalışır? Özellikleri nelerdir, havalanması, sepette bulunması gerekenler hakkında bilgi.

Balon Hakkında Bilgi

Balon; ısıtılmış havaya da hafif bir gazla (helyum, hidrojen) doldurulan, atmosferde uçabilen küredir.

Balon

Çok ince, iç basınca dayanacak küçük yırtıklardan etkilenmeyecek malzemeden yapılır. Arşimet‘in ünlü buluşuna (bir cisim sıvı ya da gaz herhangi bir akışkana batırıldığında, taşırdığı sıvı ya da gazın ağırlığına eşit bir kaldırma kuvvetiyle karşılaşır) dayanarak yapılan balonun yükselme gücü, yer değiştirdiği havanın ağırlığıyla balonun ağırlığı arasındaki ayrılık kadardır. Bir balon yer değiştirdiği havanın ağırlığına eşit oluncaya kadar yükselir ve dengeyi bulur; daha da yükselmeli isteniyorsa ağırlığın bir bölümü atılır. Alçalmak istendiğinde ise balonun içindeki hava bir valf yardımıyla boşaltılır.

Bir balon; zarf, gondol ya da sepet bölümünden oluşur. Zarf, balonun en önemli bölümüdür, bu nedenle kullanılan malzeme yüksek iç basınca ve ısıya dayanıklı küçük yırtıkların büyümesini engelleyecek kadar güçlü, gözenekli olmayan, esnek, hafif bir maddeden yapılmalıdır. Günümüzde hava sızdırmaz poliüretanla kaplı naylon kullanılır. Bu malzeme “peş” denen parçalara göre dikey, yatay ya da diyagonal olarak birbirine eklenir. Ayrıca sepeti ve yükleri taşıyan bir ağ balonu çevreler. Balonun tepesinde çapı 2-6 m olan ve alçalmak istenildiğinde ya da inişten sonra balonu söndürmek için ayrı bir iple çekilerek açılan hava boşaltma deliği vardır. Sepet, tahta tabanlı sazdan yapılmış yük ve kişileri taşıyan bölümdür. Yüksekliği 100-120 santimetredir ve kenarları genelde yastıkla beslenir. Günümüzde alüminyum ve cam elyafından yapılan sepetler de kullanılır. Sepette yolcuların yanı sıra propan tankları, termometre, altimetre, varyometre, yön araçları; telsiz ve yangın söndürücü bulunur.

Balon Nedir? Sözlük Anlamı

  • “Balon”
    1. Isıtılmış hava veya havadan daha hafif bir gazla doldurulan, atmosferde uçabilen, küre biçiminde araç
    2. Hava veya gazla doldurulmuş, kauçuktan yapılan çocuk oyuncağı
    “Hatırlattı bana, bir bayram sabahı / Gökyüzüne kaçırdığım balonuma bakıp ağlayışımı” – O. V. Kanık
    3. Karnı yuvarlak ve şişkin, boynu dar cam kap
    4. Karikatürde içi sözle doldurulan yuvarlak
    5. Geriden gelen rüzgârdan yararlanmak amacıyla yatın ana direği üzerine çekilen üç köşeli, hafif yelken
    6. Aslı olmayan, palavra şey
    “Son cereyan (gülümsedi ve tavana doğru bakarak) hesapla kitapla ‘Genç Kalemler’in Selanik’ten salıverdiği balondur.” – R. E. Ünaydın
  • “balon uçurmak ”
    ilgililerin ne diyeceklerini ve nasıl davranacaklarını anlamak amacıyla aslı olmayan bir haber yaymak
  • “balon yapmak ”
    bisiklet, araba vb.nde lastiğin yüzeyinde şişlik oluşmak
  • “balon lastik”
    Bisikletlerde kullanılan bir lastik türü
  • “balon balığı ”
    Güneydoğu Asya’nın sıcak denizlerinde yaşayan, fazla ışıkla karşılaşınca gözünün saydam tabakasının kenarlarında yer alan boya hücreleri, sarı renkli bir boya yaparak gelen ışığın şiddetini azaltan perde oluşturan bir tür balık (Lagocephalus suezensis)

Advertisement

Leave A Reply