Bandikut Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri ve Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Bandikut faresi nasıl bir hayvandır? Bandikutların özellikleri, yaşam alanları, beslenme ve üreme davranışları hakkında bilgi.

Bandikut

Kaynak: pixabay.com

Bandikut

Bandikut, Marsupialia (keseliler) üsttakımının (ya da takımının) Peramelidae familyasını oluşturan, Avustralya’ya özgü 22 keseli memeli türünün ortak adı. Bandikutların uzunluğu, 10-30 cm’lik, seyrek tüylü kuyruklanyla birlikte 30-80 cm arasında değişir. Gövdeleri tıknaz ve gür tüylü, burunlan sivri, dişleri ince ve keskin, arka bacaklan ön bacaklarından daha uzundur. Arka ayaklarındaki parmaklardan ikisi birleşmiştir. Ağzı arkaya doğru açılan keselerinin içinde 6-10 arası meme bulunur. Birçok türü, 12-15 gün süren bir gebelik döneminden sonra genellikle bir batında en az iki, en çok altı yavru doğurur.

Avustralya, Tasmanya, Yeni Gine ve çevresindeki adalarda görülen bandikutlar, yalnız yaşayan, otçul gece hayvanlarıdır. Böcekleri, bitki köklerini ya da tohumlarını aramak için toprakta huni biçiminde çukurlar kazdıklarından çiftçilerce zararlı kabul edilir. Bütün türleri sayıca çok azalmış, bazılarının soyu tükenmeye yüz tutmuştur.

Bandikut

Kaynak: pixabay.com

Kahverengi tüylü, bazen arkası siyah çizgili, az çok kemeye benzer bir hayvan olan uzun burunlu bandikut (Perameles, ya da Thylacis, nasuta) Avustralya’nın doğusunda en bol bulunan türdür. Isoodon cinsinden kısa burunlu bandikutların üç türü Yeni Gine, Avustralya ve Tasmanya’da yaşar. Tavşan kulaklı bandikutlar Thylacomys (bazen Macrotis) cinsindendir; bugün soyları hemen hemen tükenmiş olan bu hayvanlar, yalnızca Avustralya’nın iç kesimlerindeki kıraç bölgelerde, küçük topluluklar halinde bulunur. Adlarından da anlaşıldığı gibi kulaklan uzun ve ince, arka bacaklan uzun, kuyrukları bol tüylüdür. Avustralya’ nın iç bölgelerinde yaşayan domuz ayaklı bandikutun (Chaeropus ecaudatus) ayakları neredeyse toynağa benzer; hayvanın ön ayaklarında ikişer, arka ayaklarında birer parmağı işlevseldir. Küçük bir geyiği andıran, 35 cm uzunluğundaki bu otçul yaratığın soyu tükenmek üzeredir; hatta tek tük birkaç örneği en son 1920’lerde görüldüğü için soyu tükenmiş bile olabilir.

Bandikut Hakkında İlginç Gerçekler

  • Bandikut küçük bir keselidir. Erkekler dişilerin iki katı büyüklükte olabilir. Bandikutlar 11 ila 31 inç uzunluğa ve 0,4 ila 3,5 pound ağırlığa ulaşabilir.
  • Bandikutların uzun, sivri burunları, büyük kulakları, kısa gövdesi ve uzun kuyruğu vardır. Vücutları kahverengi, siyah, altın rengi, beyaz veya gri olabilen kürklerle kaplıdır.
  • Bandikutların atlamak için tasarlanmış güçlü arka ayakları vardır. Tıpkı kangurularda olduğu gibi, her ayaktaki ikinci ve üçüncü ayak parmağı birleştirilir.
  • Bandikutlar gece (geceleri aktif) hayvanlardır. Yırtıcılardan kaçınmak için yoğun bitki örtüsünde gün içinde gizlenirler.
  • Küçük boyutları nedeniyle bandikutlar dingolar, tilkiler, yılanlar ve yaban kedileri için kolay bir avdır.
  • Bandikutlar omnivorlardır (hem bitkileri hem de hayvanları yerler). Genellikle böcekler, küçük kemirgenler, yumurtalar, meyveler, kabuklu yemişler, tohumlar ve meyveler ararlar.
  • Bandikut yer altı avını algıladığında ön pençelerini kullanarak bir çukur kazar ve uzun burunlu yemeğine ulaşır.
bandikut

Kaynak: upload.wikimedia.org

  • Bandikutlar sesli hayvanlardır. Yiyecek ararken koklama sesi ve yiyecek tespit edildiğinde domuz yavrusu gibi homurdanma sesi çıkarırlar. Ayrıca, rahatsız edildiklerinde tiz sesler üretirler.
  • Bandikutlar bölgesel hayvanlardır. Bölgelerini, onu fethetmeye çalışan tüm davetsiz misafirlerden agresif bir şekilde koruyacaklar.
  • Bandikutlar, yalnızca çiftleşme için toplanan yalnız hayvanlardır. Hem erkekler hem de kadınlar beş aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır. Dişi her 7 ila 8 haftada bir yeni yavru sahibi olabilmesine rağmen, her yıl sadece 2 ila 3 litre üretilecektir.
  • Tıpkı diğer keseli hayvanlarda olduğu gibi, dişi kese ile donatılmıştır. Bandikutlar, tüm memeliler arasında sadece 12 gün süren en kısa hamilelik dönemine sahiptir. Bebek çok küçüktür ve doğumda gelişmemiştir. Doğumdan sonra, gelişimini tamamlayacağı keseye doğru sürünecektir.
  • Yavru, süt sağlayan meme ucuna bağlı kesede 54 gün geçirir. Kese genellikle 3 ila 6 yavruyu aynı anda tutar.
  • Diğer keseli hayvanların aksine, kese geriye doğru açılır. Bu, bandikutların yaşam tarzına özel bir uyarlamadır.
  • Geriye doğru açılma, anne yiyecek ararken yeri kazdığında kirin torbaya girmesini engeller.
  • Genç bandikutlar, dört aylık olduklarında bağımsız hayata hazırdır.
  • Bandikutların ömrü kısadır. Yırtıcılardan kaçmayı başarırlarsa, bandikutlar üç yıla kadar hayatta kalabilir.

Advertisement

Leave A Reply