Banjul Nerededir?

0
Advertisement

Banjul nerededir? Gambiya’nın başkenti konumundaki bir kent olan Banjul ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Banjul, eskiden (1973’e değin) bathurst, Gambia’nın başkenti. Ülkenin en büyük kenti ve Atlas Okyanusu kıyısındaki limanıdır. St. Mary’s Adasında, Gambia Irmağı ağzı yakınlannda yer alır. 1816’da, Fransa’ya geri verilmiş olan Senegal’den çıkarılan tüccarlara yeni bir ticaret yolu sağlamak ve köle ticaretini engellemek amacıyla, İngiliz Sömürgeler Bakanlığı’nın kaptan Alexander Grant’i ırmak kıyısında bir askeri nokta oluşturmakla görevlendirmesi üzerine kuruldu.
Banjul

Grant, Kombo şefi tarafından terk edilen Banjul Adasını seçti ve adaya St. Mary’s adını koydu. Yeni yerleşim merkezine de o sırada sömürge bakanı olan Henry Bathurst (Bathurst 3. kontu) onuruna Bathurst adını verdi. İngiltere’nin Gambia koloni ve protektorasının başkenti olan kent, 1947’den sonra bir belediye meclisince yönetilmeye başladı. 1965’te Gambia’nın bağımsızlığını kazanması üzerine, kent statüsü elde etti ve ulusal başkent oldu. Adı 1973’te Banjul olarak değiştirildi.

Banjul, günümüzde Gambia’nın ticaret ve ulaşım merkezidir. Kentte çok sayıda yerfıstığı soyma işletmesi ve yağ fabrikası vardır. Yerfıstığı, yerfıstığı yağı ve unu, palmiye çekirdeği ihraç edilir. Turizm, kentteki işsizlik sorununu bir ölçüde hafifleten ve ahşap oyma, telkâri mücevher, dokuma gibi el sanatlarını özendiren bir dal olarak giderek önem kazanmaktadır. Banjul, Gambia Irmağı üzerinden kuzeyde Barra’ya ulaşan 5 km’lik bir feribot hattı ve Mansa Konko’nun hemen güneyinde Trans-Gambia otoyolu ile birleşen bir karayolu aracılığıyla ülkenin iç kesimlerine ve Senegal’e bağlanır. Irmağın 387 km yukarısında bulunan Basse Santa Su’ya da düzenli vapur seferleri yapılır. Gambia’nın uluslararası havaalanı 23 km güneybatıdaki Yundum’da bulunur.

Aynı zamanda ülkenin öğrenim merkezi olan Banjul’da, Gambia Lisesi (1958), iki Katolik ortaokulu, bir Müslüman lisesi, bir meslek okulu ve bir halk kütüphanesi vardır. Gambia Hemşire Okulu (1964), akıl hastanesi, sanatoryum ve düşkünler yurdu Kraliyet Victoria Hastanesi’ne (1957) bağlıdır.

Kent nüfusunun yaklaşık yarısını Voloflar oluşturur. Ama azat edilmiş kölelerin soyundan gelen Akular, Mandingolar (Malin-keler), Moritanyalı ve Lübnanlı topluluklar da önemli azınlık gruplarını oluşturur. Kentte bir cami ile Anglikan, Katolik ve Metodist kiliseleri vardır.

Advertisement

Leave A Reply