Banka Borcu Ödenmezse Kefilin Başına Ne Gelir? Kefilliğin Tehlikeleri Nelerdir?

0
Advertisement

Bir bankaya borcunuz var kredi borcu. Bu borcunuzu ödeyemiyorsunuz ve kredi alırken bir de kefiliniz vardı. Kefilinizin başına ne gelecek?

Borç - Borçlu - Kefil

Kaynak: pixabay.com

Türkiye gibi aile bağlarının sıkı olduğu ülkelerde kefillik mekanizması da oldukça yaygındır. Gelişmiş Batı ülkelerinde bankadan kredi alırken kefil istendiğinde böyle bir kefili çevrenizde kolay kolay bulamazsınız. Kefil imzası atmamak için bin dereden su getirirler. Ancak aile ve hısımlığa çok önem verilen ülkemizde biraz da, “Kefil olmayı hiç istemedim ama onu kıramadım” sözleriyle özetlenen gönülsüz kefillik olayını hep görürüz.

Banka mevzuatında elbette “Gönülsüz kefillik” diye bir kavram yoktur. Bankadan kredi çeken bir yakınınıza kefil olmuşsanız, onun borcuna da ortak olmuşsunuz demektir. Yakınınız borcu ödemediği takdirde banka sizden isteyecektir ve “Ben gönülsüz olarak kefil oldum, hiç istemedim aslında” demenize bakmaz.

Tabloyu böylece özetledikten sonra şimdi kefillik kurumunu detaylarıyla incelemek istiyoruz. Bir yakınınız için kefil imzası atmadan önce bu yazıyı dikkatle okursanız, işinize yarayacak önemli ipuçları bulabilirsiniz. Bundan sonrası size kalmış. “Ben kefil olurum arkadaş” derseniz bankaya gider ve özgür iradenizle kefillik imzanızı atarsınız.

Banka Borcu Ödenmezse…

Kefil olunan kişi, bankaya borcunu ödemezse son aşamada icra işlemi başlatıldığını biliyoruz. Burada hukuk karşısında taraflardan birisi banka, diğeri borçlu kişidir. Eğer kredi işleminin kefili varsa, üçüncü taraf olarak kefil de devreye girer ve borçtan sorumlu olur. Ancak kefilin nasıl bir kefalete imza attığına bakılır. Bu noktada kefaletin niteliği, kefile haciz gelip gelmeyeceğinin belirleyicisi olacaktır.

Advertisement

Kefalet Çeşitleri

Bankalar ve diğer finans kurumlarındaki kefalet süreçlerinde birinci derece ve ikinci derece kefalet kavramları vardır. Dolayısıyla hangisine imza attığınızı bilmeniz gerekir. Birinci derece kefil olduysanız, asıl borçlunun borcunu ödememesi halinde banka hemen kefile yönelir ve borcu ödemesini ister. İkinci derece kefil olduysanız bu aşama aşama gerçekleşir. Yani, banka önce asıl borçluya icra kanallarını uygular, başarılı olamazsa kefile icra getirir. Bu açıdan bakılırsa ikinci derece kefaletin biraz daha avantajlı olduğu söylenebilir.

Haciz

Kaynak: pixabay.com

Adi Kefalet Nedir?

Bu tür kefalette asıl borçlu kişinin borcu ödememesi halinde banka, öncelikle ihbar ve icra gibi yaptırımları borçlunun kendisine uygular. Asıl borçluya uygulanan işlemlere rağmen borç ödenmezse sıra kefile gelir. Bir başka deyişle, adi kefalet süreci, ikinci derece kefalet olarak da tanımlanabilir.

Müteselsil Kefalet Nedir?

İkinci kefillik türü de müteselsil kefalettir. Bu kefillik aslında büyük bir risk taşır. Çünkü asıl borçlu borcunu ödemediğinde kime icra takibi başlatacağına banka avukatı karar verir. Eğer kefil olarak sizin maddi durumunuz daha iyi ise, banka avukatı bu durumda parayı daha kolay tahsil etmek için öncelikle sizin kapınızı çalıp borcu ödemenizi isteyecektir.

Örneğin devlet memurlarının özel sektördeki bir kişiye kefil olması durumunda, müteselsil kefillik söz konusu ise, maaşa daha kolay haciz konulduğu için banka avukatı öncelikle kefile haciz göndermeyi tercih edebilir.

Bir tanıdığınızın bankadan aldığı kredi borcu için imza atmadan önce her iki kefalet türünü dikkatle incelemenizi öneriyoruz. Sizden kefil olmanızı isteyen tanıdığınız kıramayacağınız bir kişi ise ve kendinizi imza atmaya zorunlu hissediyorsanız en azından adi kefalet imzasını tercih etmenizde, müteselsil kefaletten uzak durmanızda yarar olduğunu düşünüyoruz.

Advertisement


Leave A Reply