Baş Ağrısına Sebep Olan İlaçlar Nelerdir? Ağrı Kesici Bile Ağrı Yapabilir

0
Advertisement

Baş ağrısına neden olabilecek ilaçlar nelerdir? Yan etkileri baş ağrısı olan ilaçlar, ağrıya sebep olabilecek ağrı kesiciler hakkında bilgi.

Kafanızdaki zonklama ağrısının suçlusunu arıyorsanız, aldığınız ilaçların isimlerini not etmek isteyebilirsiniz. Tüm ilaçların yan etkileri vardır ve bazen baş ağrısı bunlardan biridir.

Doğum kontrol hapları, kalp ilaçları ve hatta ağrı kesici ilaçlar da dahil olmak üzere çok çeşitli ilaçlar baş ağrısına neden olabilir. Ancak başınız ağrımaya başlarsa, ilacınızı kendi başınıza durdurmayın. Her zaman önce doktorunuzla konuşun, böylece ikiniz bir sonraki adımınızın ne olması gerektiğine karar verebilirsiniz. Dozunuzu değiştirmenizi veya farklı bir ilaca geçmenizi önerebilir.

baş ağrısı

Baş Ağrısı İlaçları

Şaşırtıcı olabilir ancak gerçek şu ki baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar aslında onlara neden olabilir.

Buna ribaund baş ağrısı denir. Ağrı kesici ilaçları haftada birkaç kez kullandığınızda olur. İlaçlarınız tükendikçe, tekrar baş ağrınız olur, bu da daha fazla ilaç almanıza yol açar. Sonunda, kendinizi daha fazla ve daha fazla ağrı içinde bulursunuz.

Advertisement

Sorun hem reçetesiz hem de reçeteli ağrı kesici ilaçlarda ortaya çıkabilir. Geri tepme baş ağrılarına neden olabilecek bazı ilaç örnekleri şunlardır:

  • Aspirin
  • asetaminofen
  • Uyku hapları
  • ibuprofen
  • Naproksen
  • Kodein ve reçeteli ağrı kesiciler
  • Kafein içeren ilaçlar
  • Triptan adı verilen migren ilaçları

Ribaund baş ağrısını tedavi etmenin en iyi yolu artık ilacı almamaktır. Onlara neden olabilecek ilaçlardan kurtulmak için doktorunuzla birlikte çalışın. İlacı almayı bırakabilirsiniz veya dozu yavaş yavaş azaltmanız gerekebilir.

İlacı durdurduğunuzda bulantı, uyku problemleri, ishal veya daha kötü baş ağrıları gibi yoksunluk belirtileri yaşayabileceğinizi unutmayın. İyi haber şu ki, ilacı bıraktığınızda ve geri tepen baş ağrılarınız ortadan kalktığında, baş ağrısı için aldığınız ilaçların daha etkili olabileceğidir.

Doğum kontrol hapları

Baş ağrısı söz konusu olduğunda karışık bir geçmişe sahiptirler. Migreni olan bazı kadınlarda, hormonal doğum kontrolünün, migreni tedavi etmeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Ancak bazı kimselerde doğum kontrol haplarının veya diğer hormonal doğum kontrol yöntemlerinin migrenlere neden olduğunu bulunmuştur.

Doğum kontrol hapları alıyorsanız ve baş ağrınız varsa bu konu ile ilgili doktorunuz ile görüşmeniz gerekecektir. Haplarda yada kullanım şeklinde değişikler önerebilir.

Nitratlar

Kalp hastalığınız olduğunda meydana gelen göğüs ağrısını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç türüdür. Nitrogliserin olarak da bilinen ilaç, kan damarlarınızı genişletir, böylece kan kalbinize daha kolay akabilir.

Advertisement

Baş ağrısı nitratların yaygın bir yan etkisidir. İlacı aldıktan hemen sonra hafif ila orta derecede baş ağrısı çekebilir veya yaklaşık 3 ila 6 saat sonra yoğun bir migren yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, kusma veya ışığa duyarlılık da olabilir. Vücudunuz ilaca alıştıkça baş ağrılarınız geçebilir.

Nitrat alırsanız ve baş ağrınız başlarsanız, ilacınızı almaya devam edin ve doktorunuzla konuşun. Kendinizi tedavi etmeye çalışmayın. Triptanlar gibi migreni tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar, bir kalp rahatsızlığınız olduğunda güvenli olmayabilir.

Nitrat kullanmak yerine, doktorunuz amlodipin (Norvasc) kullanmanızı önerebilir. Kan basıncınızı kontrol etmenize yardımcı olmanın yanı sıra, kalp rahatsızlığınız varsa göğüs ağrısına yardımcı olması için bu ilaç verilebilir.

Hormon değişim terapisi

Hormon replasman tedavisi (HRT), sıcak basması ve gece terlemesi gibi menopoz semptomlarını tedavi eder. Baş ağrısına neden olabilir.

HRT kullandığınızda baş ağrınız varsa, bunu doktorunuzla tartışın. Ağrıyı azaltabilecek birkaç farklı değişiklik vardır.

Daha düşük bir HRT dozu deneyebilir veya sizin için en uygun olanı bulmak için farklı HRT tiplerini deneyebilirsiniz.

Kaynak: https://www.webmd.com/


Leave A Reply