Basel Nerededir? Basel Şehrinin Özellikleri, Tarihi ve Tarihsel Mekanları

0
Advertisement

Basel hangi ülkededir? İsviçre’nin en güzel şehirlerinden Basel şehrinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, İsviçre Basel hakkında bilgi.

Basel

Kaynak : pixabay.com

Basel; BASEL İsviçre’nin kuzeybatısında kent, Basel-Stadt Yarı Kantonu’nun yönetim merkezidir. Ren Irmağı’nın kıyısında, Birs ve Wiese ırmaklarının birleştiği yerde, Zürich’in 88.5 km batısında yer alır. İsviçre’nin ikinci büyük ve en önemli endüstri merkezi olan kent, Ren Irmağı tarafından ikiye ayrılır: Güneybatıda sol kıyıda Büyük Basel (yönetim ve ticaret merkezi); 16. yüzyıl içerisinde reform hareketlerinin ardından, Avrupa’nın hemen her yanından kaçan Protestanların sığındığı bir yer oldu. İlk yerleşenler, kentin endüstri merkezi durumuna gelmesine de öncülük ettiler. Aynı yıllarda gerçekleştirilen dokumacılık, hızla gelişerek günümüzde ikinci büyük endüstri dalına dönüştü. Kimyasal maddeler ve ilaç üretimi ile ilk sırada yer alır. Dünyaca tanınmış CIBA (Chemische Industrien Basel) bu kenttedir.

Basel, aynı zamanda ülkenin önde gelen taşımacılık, ticaret merkezi: Rhine (Ren) Irmağı kıyısında kurulu olduğundan en önemli limanıdır. 376 bin grostonu aşan taşımacılık filosu, 6 milyon tonluk yükleme boşaltma kapasitesiyle dünya ticaretinde etkin rol oynar. “Altın Kapı” adıyla anılan kent, Batı Avrupa’nın başlıca demiryolu kavşaklarından birisidir.

Basel

Kaynak : pixabay.com

Basel Tarihi:

Basel’in tarihi, 374’e kadar uzanır. Bu tarihlerde Basilia olarak adlandırıldı. 7. yüzyılda Augusta Rauracorum’un tahrip edilmesi sonucu, Başpiskoposluk kente taşındı. 1096-1501 arasında Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu’na bağlı, İsviçre Konfederasyonu içerisinde bağımsız bir kent olarak kalan Basel, Kilise Konseyi’nin de toplantı merkezi oldu. (1431-1449).

1529’da Reform hareketleri sırasında, Protestanların eline geçti; buraya sığınan aydınların çabalarıyla hızla gelişerek bir kültür ve endüstri merkezi durumuna geldi. 19. yüzyıl içinde Avrupa’nın önde gelen kentlerinden biri oldu. 1815’te kırsal konum kazanan kentte, bölgelerde yaşayanlar, politik gücün kentlerde oturan ve ticaretle uğraşanların elinde olmasına karşı çıktı. 1831’de başlayan iç savaş, 1833’te kantonun, Basel-Stadt ve Basel Lande olarak ikiye ayrılmasıyla sonuçlandı. 1460’ta kurulan Basel Üniversitesi’nde, Desiderius ve Erasmus gibi hümanistler, Rönesans ressamlarından Konrad Wiltz, Küçük Hans Holbein, 20. yüzyıl filozoflarından Friedrich Nietzche vb tanınmış birçok sanatçı ve bilim adamı yetişti.

Basel

Kaynak : pixabay.com

Tarihsel Eserler:

Kentte yer alan tarihsel yapılar arasında, Katedral (11. yüzyıl), Rathaus, Spalen-Tor (Kent Kapısı) (16. yüzyıl) ve çok sayıdaki çeşme sayılabilir. 1936’da ziyarete açılan Kunstmuseuırida Konrad Wiltz, Küçük Hans Holbein ve Arnold Böck-lin’in çalışmaları sergilenir. Üniversite kitaplığında Martin Luther, Erasmus, Zwingli, Melanchton ve 1431-1439 arasında Kilise Konseyi’nin çalışmalarını kapsayan elyazmaları ve 1 milyon cilt kitap yer alır.

Advertisement

Leave A Reply