Başkalaşım Kayaçları Nelerdir? Nasıl Oluşur? Çeşitleri ve Özellikleri

0
Advertisement

Başkalaşım taşları (kayaçları) nelerdir, nasıl meydana gelmişlerdir, meydana getiren etkenler nelerdir? Başkalaşım kayaçlarına örnekler hakkında bilgi.

Başkalaşım (Metamorfik) Kayaçları;

Önceden varolan kayaçların, sıcaklık, basınç ve kimyasal olayların etkisi altında metamorfizmaya (başkalaşma olayı) uğraması sonucu meydana gelirler. Metamorfizma derecesi ile oluştukları kayacın kimyasal bileşimine göre çeşitli tip ve özellikte bulunurlar. Metamorfik kayaçlar fosil içermezler. Katılaşım kayaçları gibi kristallidirler. Aynı zamanda tabakalı bir yapı gösterdikleri için tortul kayaçlara benzerler.

Mikaşist, Arduvaz, Amfibolit, Gnays, Mermer, Kuvarsit gibi türleri vardır.

  • Kalker ve dolomitlerin metamorfizmaya uğraması sonucu mermer,
  • Granitin metamorfizmaya uğraması sonucu gnays,
  • Kuvars bakımından zengin olan kayaçların matemorfizmaya uğraması sonucu kuvarsit,
  • Kiltaşının metamorfizmaya uğraması sonucu şist oluşur.

Başkalaşım Kayaçları Örnekleri

Amfibolit

Amfibolit

Amfibolit

Amfibolit, yüksek viskoziteli ve yönlendirilmiş basınç koşulları altında yeniden kristalleşme yoluyla oluşan, folyolojik olmayan bir metamorfik kayadır. Öncelikle hornblend (amfibol) ve plajiyoklazdan, genellikle çok az kuvarsla oluşur. Yukarıda gösterilen örnek, yaklaşık iki inç (beş santimetre) çapındadır.

Antrasit

Antrasit

Antrasit

Antrasit en yüksek kömür aşamasıdır. Oksijenin ve hidrojenin çoğunun uzaklaştırıldığı ve yüksek karbonlu bir malzemeyi geride bıraktığı için yeterli ısı ve basınca maruz kalmıştır. Parlak bir görünüme sahiptir ve yarı-konhoidal bir kırılma ile kırılır. Genellikle “sert kömür” olarak adlandırılır; Ancak, bu adlandırmanın kayanın sertliği ile ilgisi yoktur. Yukarıda gösterilen örnek, yaklaşık iki inç (beş santimetre) çapındadır.

Gnays

Gnays

Gnays

Gnays, bantlı bir görünüme sahip ve granül mineral tanelerinden oluşan yapraklı bir metamorfik kayadır. Tipik olarak bol miktarda kuvars veya feldispat mineralleri içerir. Yukarıda gösterilen örnek, yaklaşık iki inç (beş santimetre) çapındadır.

Advertisement
Boynuztaşı

Boynuztaşı

Boynuztaşı

Boynuztaşı, belirli bir kompozisyonu olmayan ince taneli, yapraksız, metamorfik bir kayadır. Kontakt metamorfizma tarafından üretilir. Hornfels, magma odası, eşik veya dike gibi bir ısı kaynağının yakınındayken “pişmiş” bir kayadır. Yukarıda gösterilen örnek, yaklaşık iki inç (beş santimetre) çapındadır.

Lapis Lazuli

Lapis Lazuli

Lapis Lazuli

Ünlü mavi mücevher malzemesi olan Lapis Lazuli, aslında metamorfik bir kayadır. Çoğu insan bunu öğrenince şaşırır, bu yüzden bu fotoğraf koleksiyonuna sürpriz olarak ekledik. Mavi kayalar nadir görülür ve dikkat çeker. Fotoğraftaki yuvarlak nesnelerin çapı yaklaşık 9/16 inç (14 milimetre) olan lapis lazulidir.

Mermer

Mermer

Mermer, kireçtaşı veya dolostonun metamorfizmasından üretilen yapraksız bir metamorfik kayadır. Öncelikle kalsiyum karbonattan oluşur. Yukarıda gösterilen örnek, yaklaşık iki inç (beş santimetre) çapındadır.

Novakülit

Novakülit

Novakülit

Novakülit, konkoidal kırılma ile kırılan yoğun, sert, ince taneli, silisli bir kayadır. Diatomlar (silikon dioksitten oluşan sert bir kabuk salgılayan tek hücreli yosunlar) gibi organizmaların su içinde bol olduğu deniz ortamlarında biriken tortulardan oluşur. Yukarıda gösterilen örnek, yaklaşık üç inç çapındadır.

Filit

Filit

Filit

Filit, esas olarak çok ince taneli mikadan yapılmış yapraklı bir metamorfik kayadır. Filitin yüzeyi tipik olarak parlaktır ve bazen kırışır. Arduvaz ve şist arasında orta derecededir. Yukarıda gösterilen örnek, yaklaşık iki inç (beş santimetre) çapındadır.

Kuvarsit

Kuvarsit

Kuvarsit

Kuvarsit, kumtaşı metamorfizması tarafından üretilen, yapraksız bir metamorfik kayadır. Öncelikle kuvars oluşur. Yukarıdaki örnek, yaklaşık iki inç (beş santimetre) çapındadır.

Advertisement
Şist

Şist

Şist

Şist iyi gelişmiş bir yapraklanmaya sahip metamorfik bir kayadır. Genellikle kayanın ince parçalara ayrılmasını sağlayan önemli miktarda mika içerir. Filit ve gnays arasındaki orta dereceli metamorfik bir kayadır. Yukarıda gösterilen örnek “klorit şist” tir, çünkü önemli miktarda klorit içerir. Yukarıdaki  kaya yaklaşık iki inç (beş santimetre) dir.

Sabuntaşı

Sabuntaşı

Sabuntaşı

Sabuntaşı, esas olarak, mikazlar, klorit, amfiboller, piroksenler ve karbonatlar gibi değişen miktarlarda diğer minerallerle talktan oluşan metamorfik bir kayadır. Yüksek özgül ısı kapasitesine sahip yumuşak, yoğun, ısıya dayanıklı bir kayadır. Bu özellikler, çok çeşitli mimari, pratik ve sanatsal kullanımlar için faydalıdır.

Arduvaz

Arduvaz

Arduvaz

Arduvaz yapraklı bir metamorfik kayadır. İnce parçalara ayrılan düşük dereceli metamorfik bir kayadır. Yukarıda gösterilen örnek, yaklaşık iki inç (beş santimetre) çapındadır.


Leave A Reply