Batarya (Pil) Nedir? Ne İşe Yarar? Kim Buldu? Tarihçesi

0
Advertisement

Batarya nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar? Bataryaların özellikleri, çeşitleri nelerdir? Batarya hakkında bilgi.

Batarya

Batarya Ne İşe Yarar?

Batarya, iki ya da daha çok pil ya da akümülatörün iletkenler aracılığıyla birbirlerine bağlanmasıyla oluşan üreteçler grubudur.

Üreteçler, seri, paralel ve karışık olmak üzere başlıca üç biçimde birbirlerine bağlanır. Her üretecin eksi kutbunun, bir sonrakinin artı kutbuna, pozitif kutbunun ise ötekinin negatif kutbuna bağlanması biçimindeki seri bağlamda, bataryanın elektromotor kuvveti, her üretecin elektromotor kuvvetlerinin toplamına eşittir.

Üreteçlerin benzer kutuplarından birbirlerine bağlanması biçimindeki paralel bağlama türü ise, elektromotor kuvvetleri aynı olan üreteçlerden oluşan bataryalarda uygulanır. Paralel bağlanan elemanlardan birinin elektromotor kuvveti ötekilerininkiyle eşdeğer değilse, bazı elemanlar alıcı durumuna geçer. Bu özellikten, akümülatörlerin elektrik üreteçleriyle (dinamo) doldurulmasında yararlanılır. Paralel bağlanmış bataryaların elektromotor kuvveti, her üretecin elektromotor kuvvetine eşittir. Buna karşılık sistemin gücü, üreteçlerin güçlerinin toplamından oluşur.

Karışık bağlama ise, seri ve paralel bağlama türlerinin birlikte uygulanması biçimindedir. Karışık bağlamalı bataryalardan, özel amaçlı işlemlerde yararlanılır.

Advertisement

Bataryalar, pil ve akümülatör gibi üreteçlerin yanı sıra, sığaçların bağlanmasıyla oluşturulabilir. Bu sistemde, sığaç armatürlerinin seri ya da paralel bağlanmasından ve topraklamadan yararlanılır.

Tarihçesi ve Gelişimi

20 Mart 1800’de Alessandro Volta , Royal Society’ye şu anda kendi adını taşıyan pili icat ettiğini bildirdi. Üç yıl sonra, 1803’te Johann Wilhelm Ritter elektrik akümülatörünü yaptı; Takip eden pek çok diğerleri gibi, teorik ve deneysel bir prototipti ve olası bir pratik uygulaması yoktu. Zaten 1836’da John Frederic Daniell , Volta hücresine dayanan, ancak hidrojen birikimini önleyen Daniell hücresini icat etti . Kısa bir süre sonra, 1844’te William Robert Grove kendi pilini icat etti.1860 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin telgraf ağlarında yaygın olarak kullanılan, öncekilere kıyasla bir evrimi ve güç artışını temsil eden .

1860’da Gaston Planté , kullanılabilir bir cihaz olduğu iddiasıyla ilk kurşun-asit pil modelini yaptı, ancak bunun sadece nispeten doğru olduğu ortaya çıktı, bu yüzden başarılı olmadı. Ancak 19. yüzyılın sonuna gelindiğinde elektrik hızla gündelik bir madde haline geldi ve Planté 1879’da akümülatörünün özelliklerini tekrar kamuoyuna açıkladığında, çok daha iyi karşılandı, bu yüzden hemen üretilmeye ve kullanılmaya başlandı. geliştirmek ve eksikliklerinden kaçınmak için yoğun ve sürekli bir gelişme sürecine başlamak, 21. yüzyılın ilk on yıllarında hala devam eden bir süreç .

1887’de Carl Gassner , serbest sıvı elektroliti değil, Paris macunu sıvası olduğu için sözde “kuru hücre” nin patentini aldı. Aynı zamanda, 1887’de Federico Guillermo Luis Hellesen kendi kuru hücre tasarımını geliştirdi. Hellesen’in tasarımının Gassner’dan önce geldiği iddia edildi. Genel halk için endüstriyel olarak üretilen ilk pil, Gassner’ın modelinden doğdu ve Paris alçısı ve çinko ve karbon elektrotları için spiral kartonun yerini aldı .

19. yüzyılın sonunda, 1899’da İsveçli bilim adamı Waldemar Jungner , bir potasyum hidroksit (kostik potas, KOH) çözeltisi içinde nikel ve kadmiyum elektrotları olan şarj edilebilir bir pil olan nikel-kadmiyum (Ni-Cd) pili icat etti . 1910’da İsveç’te pazarlandı ve 1946’da Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi. Jungner’ın kendisi, farklı oranlarda kadmiyum yerine demiri kullanmayı denedi, daha sonra Thomas Alva Edison tarafından alınan çalışma, eskinin çalışmasına dayanarak, patentini aldı. 1903’te demir elektrotlu başka tip akümülatörve elektroliti de potasyum hidroksit olan nikel. 1908’de pazarlanmaya başladılar ve hala hem orijinal modeller hem de diğer üreticilerin gelişmiş modelleri olarak üretiliyorlar.

Sonraki yüzyılın ortalarında, 1955 yılında mühendis Lewis Urry , çinko-karbon pillerin kullanım ömrünü arttırmanın bir yolunu bulmaya çalışırken, elektrotları modifiye ederek, daha yüksek üretime sahip olmasına rağmen alkalin piller olarak bilinenlerin gelişimine ulaştı. oran. maliyet. Urry’nin pili bir manganez dioksit katottan ve alkali elektrolitli toz çinko anottan oluşuyordu . Bu piller 1959’da piyasaya çıktı.

Advertisement

Lityum pillerle deneyler 1912’de GN Lewis ile başladı, ancak 1970’lere kadar ilk piller ticarileştirilmedi. Anotta lityum ve katotta farklı maddeler bulunan çeşitli piller şu anda kullanılmaktadır: demir sülfür , manganez dioksit , kükürt dioksit , tionil klorür , karbon monoflorür vb.

1970’lerde ticari iletişim uyduları için nikel-hidrojen teknolojisinin gelişmesine rağmen, ilk nikel metal hidrit (NiMH) piller 1989’a kadar genel kullanım için piyasada görünmedi.

1980’lerde, Amerikalı kimyager John B. Goodenough , sonunda şarj edilebilir ve saf lityum pilden daha kararlı lityum iyon pili üretecek bir Sony araştırma ekibine liderlik etti . 1996 yılında , elektrolitinin katı bir polimer bileşiğine yerleştirildiği ve elektrotların ve ayırıcıların birbirine lamine edildiği ve esnek muhafazalara izin veren lityum iyon polimer pil piyasaya sürüldü .

Batarya Nedir? Sözlük Anlamı

“Batarya”

1. En küçük topçu birliği
2. Savaş gemilerinde borda topları ve bunların bulunduğu güverte parçası
3. Pil
4. Birkaç aygıtın bir araya getirilerek belirli bir biçimde eklenmesinden oluşan takım
“Elektrik bataryası. Musluk bataryası.”

  • “batarya ateşi ” Bir bataryada bulunan topların hep birden ateş düzenine geçmesi
  • “banyo bataryası ” Sıcak ve soğuk su ile duş bağlantısının bir arada bulunduğu musluk takımı
  • “lavabo bataryası ” Lavabolarda kullanılan birkaç aygıtın bir araya getirilerek belirli biçimde eklenmesinden oluşan takım


Leave A Reply