Baykuş Çeşitleri ve Özellikleri, Baykuş Türleri Yaşam Alanları Farkları

0
Advertisement

Baykuş nasıl bir hayvandır? Baykuş türleri, çeşitleri nelerdir, özellikleri nelerdir? Baykuşların yaşam ortamları hakkında bilgi.

baykuş

Baykuş Çeşitleri ve Özellikleri

Baykuş; Başlarında kedi kulağı gibi iki sorgucu bulunan yırtıcı gece kuşlarıdır. Kısa vücutlu, büyük başlı, uzun kanadlı ve kısa kuyruklu olan bu kuşlar hemen hemen dünyanın her yanına yayılmıştır. Birçok çeşitleri vardır.

Baykuşlarda yuva yapma içgüdüsü yoktur; yumurtalarını, yuva yapmadan, toprak üzerine yumurtlayarak üzerine otururlar, yahut başka kuş yuvalarına bırakırlar. Yumurtaları düz beyazdır. Fare, gelincik gibi memelilerle, balıklarla beslenirler. Vücutlarının üstü külrengi, altı sarıdır. Bunun için, karanlıkta pek göze çarpmadan avların kolayca yakalayabilirler. Bütün bunlardan başka, çok iyi gelişmiş işitme organları vardır; fazla ses çıkarmadan uçabilirler. Bunun için, av bulmakta, beslenmekte zorluk çekmezler. Gözbebekleri karanlıkta iyi görebilmek için çok fazla açılabilir.

Baykuş uçtuğu sırada gözleri aşağıya, dururken de karşıya baktığından hem avını, hem de düşmanlarını kolayca farkedebilir. Ayrıca, omurganın boyun kısmı başın 270° lik bir açı yapabilecek şekilde dönmesine imkan verir. Baykuşun kursağı yoktur; buna karşılık, körbağırsağı uzundur.

Başlıca türleri şunlardır:

Puhu

Puhu

Puhu

Japon adaları hariç, hemen her yerde bulunur. 50 cm. kadar boyunda, 2-2,5 kg. ağırlığındadır. Ormanlık yerlerde, dağlarda, kayalıklarda yaşar. Kartal, kerkenez, şahin ve atmaca gibi yırtıcı kuşları bile yakalar. Gündüz yırtıcı kuşlarının aksine olarak fare vs. gibi küçük kemirgenleri parçalamadan yutar. Ayrıca tavşan, kirpi, kedi, kurbağa, böcek gibi hayvanları da yiyerek beslenir.

Advertisement
Alaca Baykuş

Alaca Baykuş

Alaca baykuş

Kuzey-Batı Afrika ormanlarında, Avrupa’da, Asya’da yaşar. Daha çok kıyılardaki ormanlarda bulunur. Avına daha ziyade uyurken saldırır. Ağırlığı 500 gr. kadardır.

Kulaklı Orman Baykuşu

Kulaklı Orman Baykuşu

Kulaklı orman baykuşu

Gündüzleri ağaçlar üzerinde gizlenir, geceleri de, başta fare olmak üzere, küçük memeliler ve küçük kuşları yiyerek beslenir. Ağırlığı 300 gr. kadardır.

Bataklık Baykuşu

Bataklık Baykuşu

Bataklık baykuşu

Göçücü ve gezici bir kuştur. Bilhassa bataklıklarda, kuzeyde de tonduralarda yaşar. 350 gr. kadar ağırlığındadır.

Cüce Baykuş

Cüce Baykuş

Cüce baykuş

Göçücü bir kuştur. Afrika’da Sudan’dan Kenya ve Uganda’ya kadar olan yerlerde kışlar.

Kukumav

Kukumav

Kukumav

Kuzey Afrika’da, Avrupa’da, Sibirya hariç Asya’nın her yerinde yaşar. 150-200 gr. ağırlığındadır. Genel olarak yerli bir kuştur. Tarla faresi, küçük sürüngenler, kurbağa, böcek yiyerek beslenir.

Seylan baykuşu

Hindistan, Çin, Filistin ve Anadolu’da yaşar. Daha çok suya yakın yerlerde bulunur. Ağaç üzerinden avını kollar, birden saldırır. Balık ve yengeçleri yiyerek beslenir.

Advertisement
Peçeli Baykuş

Peçeli Baykuş

Peçeli baykuş

Güvercin büyüklüğündedir. Ağırlığı 300 gr. kadardır. Harabelerde, yıkık yerlerde gizlenir. Fare, küçük sürüngenler, çekirge, mayısböceği, küçük kuşları yiyerek beslenir. Yalnız güvercinlere dokunmaz.

Kaynak 2 – Baykuş Özellikleri

Baykuş; Baykuşgiller (Strigidae) familyasından, büyük, yırtıcı gece kuşlarının ortak adıdır. Kanatlarının yumuşak tüylü olması nedeniyle sessizce uçabilen baykuşların gözleri de öteki kuşların çoğundan değişik olarak çok kısa mesafeleri bile görebilecek bir biçimde yüzün tam önünde yerleşmiştir. Kısa, çengel gibi kıvrık, çok keskin ve güçlü olan gaga, tüyleri arasına yarı yarıya gizlenmiştir. Baykuşların ortak özelliklerinden belirgin olanlar; göz çevresinde yer alan, kısa sert tüylerden oluşmuş yarım daire biçimindeki halkalar ve başlarının üst kesiminde yer alan ve kulağı andıran sorguçlardır. Çoğunun bacakları kısa, ayaklan tüylerle kaplı ve pençeleri çok güçlüdür. Yuvalarını, terk edilmiş kuş yuvalarına, yaşlı ağaç kovuklarına, kayalardaki yarıklara, saçak altlarına, bazen de yere yaparlar. Fare, tavşan gibi küçük memelilerle, kuş ve sürüngenlerle beslenirler. Besinlerini oluşturan canlılar arasında tarıma zararlı türlerin de bulunması nedeniyle baykuşlar yararlı kuş olarak kabul edilir.

Baykuşgiller, (Lat. Strigidae).

Gökkuzgunumsular takımının, Geceyırtıcı on alt takımından bir familyadır. Dünyanın hemen her yerinde yaşarlar. Uçuşları sessizdir. Fare, yılan gibi zararlılarla beslendiklerinden yararlıdırlar. Gözleri yan küremsi ve boru biçiminde olduğundan uzağı iyi görürler. Gece yönlerini gagadaki tüylerinin yardımıyla saptarlar. Işıktan korunmaz, tersine güneşlenirler. Ağaç ve kaya oyuklarında kuluçkaya yatarlar. Bataklık baykuşu dışında yuva yapma gelenekleri yoktur. Alacabaykuş, cücebaykuş, kulaklı orman baykuşu, kukumav, bataklık baykuşu iyi bilinen türleridir.


Leave A Reply