Bayrak Koşularının Tarihçesi, Kuralları ve Çeşitleri Hakkında Bilgi

3
Advertisement

Atletizmde bayrak koşuları nedir, kaç metredir? Bayrak koşuları kaça ayrılır, kuralları nelerdir, Bayrak Koşuları hakkında bilgi.

BAYRAK KOŞULARI:

Takımların 30 cm boyundaki tahta veya metal bir sopayı (stafeti) elden ele geçirerek ve sırayla koşarak yaptıkları yarışlardır. Takımlar 4 atletten oluşur.

Eski Yunan’da meşale ile yapılan bayrak koşuları atletizm yarışmalarında ilk kez 1895 yılında yer almıştır. Günümüzde dörder kişilik takımlar hâlinde çeşitli mesafelerde koşulmaktadır. Yalnız Balkan ülkeleri arasında yapılmış ve adı “Balkan Bayrak” olarak kalmış, dörder atlet arasında 800, 400, 200 ve 100 m koşulan bir türü vardır. Ayrıca Türkiye’de bir hayli yaygın olan 400, 300, 200 ve 100 metre mesafelerden oluşan “İsveç Bayrak Koşusu” da bir diğer bayrak yarışı türüdür.

Atletizm

Kaynak: pixabay.com

Katılan takımların üyelerinin sırayla koşmasına dayanan bayrak yarışlarında esas olan, koşucunun kendi mesafesini bitirdikten sonra elinde bulunan sopayı (stafeti) kendisinden sonra koşacak olan arkadaşına vermesidir. Eğer stafet düşürülürse, düşüren atlet yerden alır. Stafet düz ağaç veya metal bir borudan yapılmış olup 28-30 cm uzunluğunda, 50 gram ağırlığında ve tek parçadır. Yarışlar hareketsiz duran yarışmacıların tabancanın patlatmasıyla aldıkları startla başlar.

Takımlardaki dört atletin her biri yarışmanın bir bölümünde koşar, koşu sırasında elde bir stafet taşınır. Çubuk değişimi 20 metrelik bir bölgede yapılmak zorundadır. 1964 yılında yapılan bir kural değişikliği ile; kısa mesafe bayrak yarışlarında koşucunun stafeti almak için bayrak değiştirme bölgesini 10 metre gerisinden koşmaya başlamasına izin verilmiştir, ancak “stafet değiştirme bölgesinde” mutlaka el değiştirmelidir. Bu değişim; “dıştan değişim” ya da “karma değişim” şeklinde olur. Dıştan değişimde koşucu stafeti sol elinden arkadaşının sağ eline verir. Karma değişimde ise hem sağ, hem sol el ile stafet değiştirilebilir. Stafet fırlatılarak değiştirilemez. Seçmelerden sonra takımdaki oyuncu değişikliği ancak zorunlu olması durumunda doktor raporuyla yapılabilir. Bayrak yarışlarında kazanan takım, son koşucunun gövdesini finiş çizgisinden ilk geçiren takımdır. Bayrak koşuları erkekler ve bayanlar için ikiye ayrılır:

Atletizm

Kaynak: pixabay.com

1. 4×100 Metre Bayrak Yarışları:

Erkekler ve bayanlar arası yapılan olimpik atletizm yarışmasıdır. 4×100 metre bayrak yarışı baştan sona kulvarlarda koşulur. Çıkış yapan atlet bayrağı sağ eliyle taşır. Bayrak bir turda her 100 m sonunda olmak üzere, üç kez el değiştirir. Her kulvarın 20 metrelik bayrak değiştirme bölgesi işaretlenerek değişikliklerin buralarda yapılması sağlanır. Buna uymayan takımlar diskalifiye edilir. Hiçbir atlet yarışmada bir bölümden fazla koşamaz.

Advertisement

2. 4×400 Metre Bayrak Yarışları:

Bu bayrak yarışı da 4×100 metre gibi erkekler ve bayanlar arası yapılan olimpik atletizm yarışmasıdır. 4×400 metre bayrak yarışında ikinci yarışmacıdan itibaren takımlar, verilmiş olan handikapa göre 400 ya da 500 m sonunda iç kulvara geçebilirler. Yarışın kulvarda koşulmayan bölümlerinde atletler, bayrak değiştirmek için kendi kulvarlarına dönmelidirler. Atlet bayrağı verdikten sonra, hemen kulvarı terk etmeli ve arkadaki takımın atletine engel olmamalıdır. Herhangi bir takım, kasıtlı veya kasıtsız engelleme yaparsa veya bayrak değiştirirken yardımla-şırsa takım hâlinde diskalifiye olur.


3 yorum

Leave A Reply