Astronotların Uzayda Bir Günü Nasıl Geçer? Uzay İstasyonunda Bir Gün

0
Advertisement

Uzayda yaşamanın ve çalışmanın nasıl bir şey olacağını hiç merak ettiniz mi? İşte astronotların Uluslararası Uzay İstasyonunda geçen bir günleri.

Astronotların uzay istasyonlarında zamanları nasıl geçiyor? NASA’dan alınan bilgilerle astronotların bir gününe ve uzayda yaşama bir göz atalım.

Uzayda Sabah Rutini

Uzayda yaşayan ve çalışan astronotlar, dünyadaki insanlarla aynı hijyen gereksinimlerine sahiptir. Saçlarını yıkar, dişlerini fırçalar, tıraş olur ve tuvalete giderler. Ancak, mikro yerçekimi ortamı nedeniyle astronotlar, kendilerine farklı şekillerde bakarlar.

astronot banyo

Kaynak : nasa.gov

Astronotlar saçlarını, duş alamayan hastane hastaları için geliştirilen “durulamasız” bir şampuanla yıkarlar.

Birçok astronotun kişisel hijyen kiti vardır. Kit, her astronotun almayı seçtiği kişisel hijyen maddelerini içerir. Mümkünse diş macunu markası gibi kişisel tercihler karşılanır. Diş hijyeni temelde Dünya’dakiyle aynıdır.

Mikro yerçekimi nedeniyle uzay istasyonu tuvaleti, insanların Dünya’da kullandıklarından daha karmaşıktır. Astronotlar, bacak tutucuları kullanarak kendilerini klozet oturağına yerleştirmek zorundadır. Tuvalet, temelde, havayı emen ve tuvalete atan fanlara sahip bir elektrikli süpürge gibi çalışır. Her astronot, hortumun adaptörüne takılması gereken kişisel bir pisuar hunisine sahiptir. Fanlar, huniden ve hortumdan hava ve idrarı atık su tankına emer.

Advertisement

Uzayda Yemek Yemek

Birkaç yakın arkadaşınızla bir haftadan fazla kamp yapmaya gittiğinizi hayal edin. Yemek pişirmek ve yemek için bol miktarda yiyeceğin ve teçhizatın olduğundan emin olursunuz. Bozulmayı önlemek için gıdanın uygun şekilde depolanması gerekir. Yemeğinizi bitirdikten sonra veya kamp gezinizin sonunda, eve dönmeden hemen önce tüm eşyalarınızı kaldırır ve çöplerinizi uygun şekilde atarsınız.

Uzayda Yemek Yemek

Kaynak : nasa.gov

Astronotlar, uzaya gittiklerinde temelde aynı şeyi yaparlar. Hazırlık yiyecek türüne göre değişir. Kek ve meyve gibi bazı yiyecekler doğal hallerinde yenebilir. Makarna, peynir veya spagetti gibi diğer yiyecekler su eklenmesini gerektirir. Tabii ki, uzay istasyonunda yiyecekleri uygun sıcaklığa ısıtmak için bir fırın sağlanmıştır. Uzayda buzdolabı bulunmadığından, özellikle uzun görevlerde bozulmayı önlemek için uzaydaki yiyecekler uygun şekilde depolanmalı ve hazırlanmalıdır.

Ketçap, hardal ve mayonez gibi çeşniler sağlanmaktadır. Tuz ve karabiber mevcuttur, ancak yalnızca sıvı halde bulunur. Bunun nedeni astronotların uzayda yiyeceklerinin üzerine tuz ve karabiber serpememeleridir. Tuz ve karabiber sadece yüzerdi. Havalandırma deliklerini tıkama, ekipmanı kirletme veya bir astronotun gözüne, ağzına veya burnuna takılma tehlikesi vardır.

Astronotlar günde üç öğün yemek yerler: kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Beslenme uzmanları, astronotların yedikleri yiyeceklerin onlara dengeli bir vitamin ve mineral tedariki sağlamasını sağlar. Kalori gereksinimleri astronotlar için farklılık gösterir. Örneğin, küçük bir kadın günde yalnızca yaklaşık 1.900 kaloriye ihtiyaç duyarken, iri bir erkek yaklaşık 3.200 kaloriye ihtiyaç duyar. Bir astronot, meyveler, kuruyemişler, fıstık ezmesi, tavuk, sığır eti, deniz ürünleri, şekerlemeler, kekler vb. Gibi birçok yiyecek türü arasından seçim yapabilir. Mevcut içecekler arasında kahve, çay, portakal suyu, meyve püresi ve limonata bulunur.

Dünya’da olduğu gibi, uzay yemeği tek kullanımlık paketler halinde gelir. Astronotlar yemeyi bitirdikten sonra paketlerini atmalıdır. Bazı ambalajlar aslında yiyeceklerin uçup gitmesini engeller. Gıda ambalajı, esnek ve kullanımı kolay olmanın yanı sıra gıda kaplarını istiflerken veya atarken alanı en üst düzeye çıkarmak üzere tasarlanmıştır.

Uzayda Egzersiz

uzayda egzersiz

Kaynak : nasa.gov

Egzersiz, istasyondaki astronotların kemik ve kas kaybını önlemek için günlük rutinin önemli bir parçasıdır. Ortalama olarak, astronotlar günde iki saat egzersiz yaparlar. Kullandıkları ekipman, Dünya’da kullandığımızdan farklıdır. Dünya üzerinde 100 kilo kaldırmak çok fazla iş olabilir. Ancak aynı nesneyi uzayda kaldırmak çok daha kolay olurdu. Mikro yerçekimi nedeniyle, orada 100 kilodan çok daha hafif olurdu. Bu, egzersiz ekipmanının uzayda kullanılmak üzere özel olarak tasarlanması gerektiği anlamına gelir, böylece astronotlar ihtiyaç duyulan antrenmanı alırlar.

Advertisement

Uzayda Çalışma

Astronotlar, Dünya yörüngesinde dönerken birçok görevi yerine getirir. Uzay istasyonu, sürekli yörüngede dönen bir araştırma tesisi olarak tasarlandı. Başlıca amacı, yalnızca bir mikro yerçekimi ortamının sağlayabileceği birinci sınıf bilim ve araştırma yapmaktır. İstasyon ekibi günlerini, katkılarını gerektiren bilimsel deneyler üzerinde çalışarak ve yerden kontrol edilenleri izleyerek geçiriyor. Ayrıca vücutlarının uzun süre mikro yerçekiminde yaşamaya ne kadar iyi uyum sağladığını belirlemek için tıbbi deneylere katılırlar.

uzayda çalışma

Kaynak : nasa.gov

Uzay istasyonunda çalışmak aynı zamanda yörünge platformunun bakımını ve sağlığını sağlamak anlamına da geliyor. Ekip üyeleri sürekli olarak destek sistemlerini kontrol ediyor ve filtreleri temizliyor, bilgisayar ekipmanını güncelliyor: en büyük yatırımlarının iyi durumda kalmasını sağlamak için ev sahiplerinin yapması gereken birçok şeyi yapıyor. Benzer şekilde, Görev Kontrol Merkezi uzay istasyonunu sürekli olarak izler ve her gün mürettebat üyelerine günlük rutinlerinde yardımcı olmak için yeni talimatlar veya planlar içeren sesli veya e-posta yoluyla mesajlar gönderir.

Uzayda Boş Zaman

Uzayda yaşamak sadece çalışmak değildir. Astronotlar da eğlenmeyi sever. Uluslararası Uzay İstasyonunda birkaç ay kalacaksanız, pencereden dışarı bakmanız, yemeğinizle oynamanız veya arada bir mürettebatınızla dalga geçmeniz kesinlikle sorun değil. Eğlence, yaşam kalitesinin önemli bir bileşenidir.

uzayda boş zaman

Kaynak : nasa.gov

Astronotlar, Dünya yörüngesinde dolaşırken yoğun programlarına ara vermeye ihtiyaç duyar. Günler hatta aylar süren düz çalışmanın uzay çalışanları arasında strese neden olacağı kesindir. Bu nedenle, Dünya’daki uçuş planlayıcıları, astronotların rahatlaması, egzersiz yapması ve biraz eğlenmesi için her gün zaman planlıyor. İstasyon ekibi üyeleri çalışırken eğlenmeyi bile başarırlar. Uzayda yapılan deneyler bazen sıradan oyuncakları ve yerçekiminin onları nasıl etkilediğini içerir.

Dünya yörüngesinde dolaşırken yapılan popüler bir eğlence, sadece pencereden dışarı bakmaktır. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun içinde, mürettebat üyelerinin bakabilecekleri çok sayıda pencere var. Astronotlar, birden çok tonu ve dokusuyla altlarındaki Dünya dönüşüne baktıklarında sık sık hayranlıklarını yorumlarlar. Gün batımları ve gün doğumları da çok muhteşemdir ve Dünya atmosferinin üzerinde her 45 dakikada bir meydana gelir.

Uzay istasyonunda, mürettebat üyeleri dinlenmek ve oynamak için birçok fırsata sahip. Tam zamanlı çalışan çoğu insan gibi astronotlar da hafta sonları izinlidir. Ekip üyeleri herhangi bir günde film izleyebilir, müzik çalabilir, kitap okuyabilir, kart oynayabilir ve aileleriyle konuşabilir. Vücutlarını formda tutmaya yardımcı olacak bir egzersiz bisikleti, koşu bandı ve çeşitli diğer ekipmanları var. Boş zamanlarında kesinlikle oyun oynamak için zaman ayırırlar ve genellikle iyi vakit geçirirler.

Uzayda Uyumak

İş yerinde geçen uzun bir günün ardından, hiçbir şey bir gece uykusundan daha iyi olamaz! Tıpkı Dünya’da olduğu gibi, uzayda bir işçi belli bir saatte yatar, sonra uyanır ve yeniden işe hazırlanır. Yine de birkaç fark var. Uzayda “yukarı” veya “aşağı” yoktur, ancak mikro yerçekimi vardır. Sonuç olarak, astronotlar ağırlıksızdır ve herhangi bir yönde uyuyabilirler. Ancak, etrafta yüzüp bir şeye çarpmamak için kendilerini yapıştırmaları gerekir. Uzay istasyonu ekipleri genellikle küçük mürettebat kabinlerinde bulunan uyku tulumlarında uyurlar. Her mürettebat kabini bir kişi için yeterince büyüktür.

uzayda uyumak

Kaynak : nasa.gov

Genel olarak, astronotlar her görev gününün sonunda sekiz saat uyumaya programlanır. Yine de Dünya’da olduğu gibi, tuvaleti kullanmak için uyku dönemlerinin ortasında uyanabilirler veya geç saatlere kadar kalkıp pencereden dışarı bakabilirler. Heyecan veya hareket hastalığı gibi farklı şeyler bir astronotun uyku düzenini bozabilir. Astronotlar uyku dönemlerinde rüyalar ve kabuslar gördüklerini bildirdiler. Hatta bazıları uzayda horlamayı bile bildirdi.

Kaynak : NASA (Tüm resimler nasa.gov sitesinin çocuklara yönelik olan bölümünden alınmıştır.)


Leave A Reply