Bebeklerde Boğmaca Belirtileri

0
Advertisement

Bebeklerde, çocuklarda boğmaca nasıl olur, ne kadar önemlidir? Boğmaca belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır, hakkında bilgi.

Bebeklerde Boğmaca

Bir tür bakterinin neden olduğu boğmaca özellikle bir yaşından ufak bebekler için son derece tehlikeli bir hastalıktır. Solunum yolunda biriken balgam solunum yolunu tıkayabilir. Hastalık normal bir soğuk algınlığının getirdiği bir öksürük gibi başlar. Öksürük giderek artar ve nöbet halini alır. Bu anlarda çocuğun nefes alması güçleşir. Bir dakika süren öksürük tıkanıklığı sırasında zorla da olsa nefes alabilen çocuktan nefes alırken çıkan tipik ses boğmacanın başlıca işaretidir. Öksürük anında nefes almayı beceremeyen ufak çocuk ve bebeklerde solunum sıkıntısı son haddine varır ve zaman zaman ciddi hayati tehlike yaratır. Öksürük nöbetini kusma hali takip edebilir. Boğmacanın öksürüklü dönemi on güne kadar uzayabilir. Boğmacayı bronşit, zatürree gibi hastalıkların takip etmesi ihtimali oldukça kuvvetlidir.

Boğmaca hastalığı günümüzde artma göstermektedir. Bunun nedeni aşısının yan etkileri olduğu söylentilerinin anne-babaları etkilemesi ve çocuklarına aşı yaptırmamalarıdır. Ne var ki bütün söylentilere rağmen boğmaca aşısının yapılması çocuğunuz için de toplum için de yararlıdır. Sadece saralı bir aileden gelen çocuklar gibi bir kaç özel durumda aşı yapılmamalıdır.

Bu konuda en doğru kararı doktor verecektir.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Ateş, burun akması, ağrı ve sızılar.
• Aşırı öksürük ve nefes alma sırasında çıkan tipik boğmaca sesi
• Öksürük nöbetinden sonra kusma
• Öksürük nedeniyle uykusuzluk

Ne kadar önemlidir?

Boğmaca özellikle bebeklerde öksürük anında solunumu güçleştirdiği için önemli ve tehlikeli bir hastalıktır. Aşırı kusma halinde vücudun su kaybının getireceği tehlikeleri de doğurabilir. Ağır boğmaca nöbetleri ciğerleri de tahriş ederek solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

ilk olarak ne yapmalısınız?

1- Çocuğunuzun soğuk algınlığı artar ve öksürükleri sıklaşırsa onu yatak istirahatine alıp doktor kontrolüne sokun.

2- Çocuğunuzun boğmaca olduğundan şüpheleniyorsanız doktora danışın.

Advertisement

3- Çocuğunuzun boğmaca olduğundan şüpheleniyorsanız doktorla görüşmeden önce onu okula yollamayın.

4-Çocuğunuza bir öksürük nöbeti gelince oturtup, başını hafifçe öne eğin. Yakınına balgamı tükürebileceği bir tas koyun.

Doktora başvurmalı mısınız?

Boğmacadan şüpheleniyorsanız doktora başvurmalısınız?

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor öksürüğün şiddetini azaltmak ve iltihabi durumu hafifletmek için antibiyotik verebilir. Boğmaca erken teşhisi güç bir hastalık olmakla beraber içirilen ilaçların yeterince etkili olabilmesi hastalığın ilk safhalarında verilebilmesine bağlıdır. Doktor öksüren çocuğun boğazından kültür alarak tahlil ettirme gereğini duyabilir.

• Doktor çocuğu yakından takip edecek ve su kaybı tehlikesi görür, ya da nöbetlerin şiddeti karşısında oksijen verilmesi gereğini duyarsa çocuğu hastaneye alacaktır.

• Doktor nöbet anında çocuğunuzu hangi pozisyonda tutmanız gerektiğini size gösterecektir. Çocuğunuzu yatağının ayak kısmını yükseltip yüzükoyun yatırmanızı tavsiye edebilir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Nöbet sırasında çocuğunuzu biraz evvel gösterilen oturma durumuna getirin. Olabildiğince sakin görünün. Telaş ve panik çocuğunuzun solunum sorununu artıracaktır.

• Çocuğunuzun bulunabileceği her odaya bir tas koyarak kusma ve balgam çıkarma halinde zor durumda kalmamasını sağlayın. Bu tasları sonra kaynar su ile yıkayın ki, hastalığın bulaşmasına yol açılmasın.

Advertisement

• Çocuğunuz kustuktan sonra ona yiyecek ve içecek hafif şeyler verin ki vücudu güç kazansın.

• Çocuğunuzun çok hareketli oyunlar oynamasına mani olun, yorgunluk öksürük nöbetini davet ettirecek ve onu daha da halsiz bırakacaktır.

• Çocuğunuzu sigara içilen yerlerden uzak tutun ve yanında sigara içmeyin.

• Bir öksürük nöbeti halinde yalnız kalmaması için onunla aynı odada yatın.

• Doktor tavsiyesi olmaksızın çocuğunuza herhangi bir öksürük ilacı vermeyin.

• Öksürük nöbetlerinin olmadığı sıralarda da çocuğunuzda solunum zorluğu varsa ve rahatsız görünüyorsa doktora başvurun. Bronşit ya da zatürree başlamış olabilir.

• Hastalık geçtikten sonra çocuğunuz bir süre boğmaca gibi öksürmeye devam ederse endişelenmeyin. Bu boğmaca sırasında edindiği bir alışkanlığın devamından başka bir şey değildir.


Leave A Reply