Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır? Bebeklerde Diş Sorunları Belirtileri

0
Advertisement

Bebeklerde diş sorunları nasıl anlaşılır, diş bakımı nasıl yapılmalıdır? Diş bakımını gerektiren durumlar, diş sorunlarının belirtileri.

Bebeklerde Diş Bakımı

Çocuğunuz yaklaşık iki yaşına geldiğinde, sütdişlerinin tamamlanmış olması gerekir. Dişleri ve dişetlerini sağlıklı
tutmak ve ağız kokusunu önlemek açısından, düzenli diş temizliği son derece önem taşır. Yaklaşık altı yaşından başlayarak, sütdişlerinin yerini, ikincil diş dizisi, yani kalıcı dişleri alacak olmakla birlikte, sütdişlerini temizlemeyi çocuğunuza elden geldiğince erken öğretmeniz gerekir: Çocuğunuz, kalıcı diş dizisinin çıkacağı zamana kadar dişlerini temizleme alışkanlığını kazanmamış olursa, kalıcı dişlerini de gereken düzenle temizlemeyecek, daha sonralar1 diş ağrılarıyla ve daha başka sorunlarla karşılaşacaktır.

BELİRTİLER

Ağzın (soluğun) kokması, dişetlerinin ağrıya duyarlı olması ve iltihaplanması, diş ağrısı ve gözle görünür diş bozuklukları, yetersiz diş bakımının yaygın belirtileridir. Güçlü ve sağlıklı dişetieri, iyice fırçalandıkları zaman bile kanamazlar.

“Periodontal hastalık” adı verilen diş çevresi hastalığı, daha da kötüleşmesine olanak bırakılırsa, dişetlerinin çekilmesine ve sonunda çene kemiği de dahil daha derin dokuların hastalanmasına yol açabilir. Ayrıca bazen bütün dişler dökülebilir.

Çocuklar, dişlerinin ağrıması durumunda, kulaklarının ağrıdığını söyleyebilirler. Bunun nedeni, yüzün o yanındaki sinirlerin birbirine çok yakın olmasıdır; aynı biçimde, bir kulak iltihabının yol açtığı ağrı da, kolayca diş ağrısıyla karıştırılabilir.

Advertisement

NEDENLER

Dişler düzenli biçimde ve yukarıdan aşağı iyice temizlenmezse, ağızda zararlı maddeler gelişir ve diş çürümesine yol açabilirler.

Dişlere zarar veren en tehlikeli madde, diş plağıdır. Diş plağı tükürük, ancak mikroskopla görülebilir yemek artıkları ve milyonlarca bakteriden oluşan, yapışkan, sarımsı beyaz, incecik bir tabakadır. Dişe yapışarak, ağızdaki şekeri aside dönüştürür; bu asidin mine tabakasına saldırması, diş çürümesinin başlangıcını oluşturur. Diş çürümesi, giderek dişin içine doğru derinlemesine ilerler ve mine içinde kovuk adı verilen boşluklar oluşmasına yolaçar.

Dişeti hastalığına, dişetlerinin çevresinde, altında ve kenarlarında biriken plaklar neden olur. Yalnızca dişeti hastalanmışsa “dişeti iltihabı” diye adlandırılır.

Yapışkan bir madde olan plağın çıkarılması için, çocuğun bütün dişlerinin günde en az bir kez iyice fırçalanması gerekir. Önemli olan dişleri uzun süre fırçalamak değil, iyice temizlemektir. Dişler gerektiği gibi fırçalanıyorsa, plağın bütünüyle uzaklaştırılıp temizlenmesi, ortalama üç dakika sürer. Küçük çocuğunuzun dişlerini günde birkaç kez kısa sürelerle fırçalamanız, yemeklerden sonra iyice fırçalamanız kadar etkili olmaz. Çocuğunuz, dişlerini kendi fırçalayacak kadar büyüdüğünde, sizin yaptığınızı taklit edecektir; dolayısıyla, dişlerini siz temizlerken, fırçalamayı uzun tutun.

DİŞ FIRÇALAMAK

Küçük çocuğunuzun dişlerini fırçalarken, düzenli olarak önce dış yüzeylerini, sonra iç yüzeylerini temizleyin. Fırçayı küçük daireler oluşturacak biçimde hareket ettirmek, dişetlerine zarar vermediği için en güvenli ve en etkili yöntemdir. Ayrıca, dişetlerini de bastırmadan fırçalayarak, masaj yapın. Sonra, çocuğunuzun ağzını suyla çalkalatın.

Çocuğunuzun dişlerini fırçalamanız sırasında, kullandığı fırçanın kalitesi, çok miktarda diş macunu kullanmaktan çok daha önemlidir. Fırçanın üstüne sıkacağınız bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu, yeterlidir. Buna karşılık dişler, yıpranmış ve tarazlanmış bir diş fırçasıyla gerektiği gibi temizlenemez. Bu nedenle, fırçayı üç ayda bir yenilemeniz yerinde olur.

Advertisement

Diş ipi, çocuklar için önerilmese de, çocuklar büyükleri taklit ederek öğrendikleri ve biraz daha büyüdüklerinde dişlerini iple nasıl temizleyeceklerini bilmeleri gerektiği için, dişlerinizi çocuğunuzun önünde iple temizlemeniz, çok iyi olur.

Diş ipi, diş aralarında kalan yemek artıklarının temizlenmesine yarar. İpekten yapılırlar. Plakları çıkarmak için uzunlamasına tutularak, dişlerin arasında ileri geri hareket ettirilir.


Leave A Reply