Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

0
Advertisement

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir, ne kadar önemlidir? Diş çıkarma durumunda neler yapılabilir, ilk yardım hakkında bilgi.

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeğin dişleri yaklaşık altı veya yedi aylıkken başlar ve hemen bütün bebekler, on sekiz aylık olmadan ilk dişlerini çıkarmış bulunur. Diş çıkaran bir bebekteki tükürük salgısı her zamankinden fazladır ve bu, ağzından dışarı sızar, bebek parmaklarını ağzına sokmaya ve parmaklarını ya da eline geçirdiği herhangi bir cismi çiğnemeye çalışır. Huzursuz olabilir, huysuzluk yapabilir, uykuya dalmakta zorluk çekebilir. Bütün bu belirtiler, diş, diş etini yarmadan önce mevcuttur. Ancak bronşit, pişik, kusma, ishal veya iştahsızlığın diş çıkarma belirtileri olmadığını önemle belirtmek isteriz. Bunlar diş çıkarma olayının değil, arka planda yer alan bir rahatsızlığın belirtileridir.

Ne kadar önemlidir?

Diş çıkarma ve buna eşlik eden belirtiler, hiçbir zaman önemli değildir.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Tükürük salgısının artması ve ağızdan tükürük sızması.
• Sert cisimleri ısırma isteği.
• Huzursuzluk, huysuzluk.
• Uykusuzluk.
• Dişlerin, diş etini yardığı yerde kırmızılık ve şişlik.

Dişlerin çıkış sırası

1. Birinci kesiciler
2. Birinci kesiciler
3. ikinci kesiciler
4. İkinci kesiciler
5. Birinci azı
6. Birinci azı
7. Ön azı
8. Ön azı.

İlk olarak ne yapmalısınız?

Eğer bebeğinizin niçin bu kadar huzursuz ve huysuz olduğunu bilemiyorsanız ve kendisinde başka bir hastalık belirtisi de yoksa, küçük parmağınızı onun ağzına sokarak diş etlerini koklayın. Eğer bir diş etini yarmak üzereyse, parmağınızda keskin ve sert bir kenar hissedeceksiniz, aynca dişin çıkacağı yerdeki diş eti şişmiştir ve kırmızı renktedir.

Doktora başvurmalı mısınız?

Advertisement

Bebeğinizde diş çıkarmayla ilgisiz daha başka belirtiler yoksa veya bu durum sizi çok üzmüyorsa, doktora başvurmanız gerekmez.

Doktor ne yapacaktır?

Doktor size, diş çıkarma olayının belirtileriyle nasıl baş edebileceğinizi anlatacak ve belki de hafif etkili bir ağrı kesici verecektir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Bebeğinizle daha sık ilgilenin, diş çıkaran bir bebek sizin yakınlığınıza daha fazla ihtiyaç duyar. Dişlerin çıkmasının, bebeğinizi memeden kesmeniz gerektiğini gösteren bir işaret olduğunu düşünmeyin. Dişleri çıkan bebekler de, annelerine herhangi bir rahatsızlık vermeksizin emzirilebilir.

• Bebeğinizin eline soğutulmuş bir diş halkası verin (ancak dikkat edin, bu donmuş olmasın) ya da havuç, elma gibi dokusu sert bir meyve tutuşturun. Ancak bebeğiniz bununla dişlerini kaşırken yanından asla ayrılmayın, aksi takdirde koparabileceği bir parça, solunum yollarına kaçabilir.

• Bebek aspirini veya parasetamol şurubu gibi ağrı kesicileri kullanmaya alışmayın. Çünkü bunları devamlı kullanmak zorunda kalırsanız, zarar görebilirsiniz. Ağrı kesici ilaçları yalnızca doktor tavsiyesiyle kullanın.

• Şiş durumdaki diş etlerini ovuşturun. Lokal anestetikli ilaçları kullanmayın, çünkü bunların etkisi geçicidir ve ayrıca alerji tehlikesi de söz konusudur.

• Eğer bebeğiniz beslenmeyi reddediyorsa kendisine yoğurt, dondurma, jöle gibi soğuk ve onun ilgisini çekecek besinler verin.

Advertisement


Leave A Reply