Bebeklerde Göz Sorunları

0
Advertisement

Bebeklerde göz sorunları nelerdir? Göz problemleri, belirtileri, nedenleri, gözde çapak, iltihap tedavisi hakkında bilgi.

Bebeklerde Göz Sorunları

Konjonktivit.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda en yaygın rastlanan göz sorunlarından biri konjonktivit, yani gözakını örten ince zarın iltihaplanmasıdır. Gözlerin kızardığı ve yandığı bu pek önemli olmayan rahatsızlıkta, bazen irin, özellikle çocuğun uyuması sırasında göz kapaklarının birbirine yapışmasına yol açar. Konjonktivite bakteriler, virüsler ya da göz tahrişi neden olur.

Konjonktivitin ciddi bir soruna dönüşmesine çok ender rastlanır. Buna karşılık, çocuğu çok fazla rahatsız edebilir. Bakterilerin ya da bir virüsün etkisiyle ortaya çıkmışsa, aşırı miktarda irin oluşmasına ve gözkapaklarının çok fazla şişmesine yol açar. Bakterilerle savaşmada kullanılan göz damlaları, konjonktivitin çok kısa sürede iyileşmesini sağlar.

Saydam tabaka sorunları.

Saydam tabakanın (kornea) çeşitli iltihaplanmaları gözyuvarında sancı, kızarıklık, ^ bulanık görme ya da saydam tabakanın bulutlanması gibi belirtilere yol açar. Rahatsızlık, acil tıbbi bakım gerektirir.

Şeker hastalığına bağlı göz sorunları.

Şeker hastalığı (diyabet), gözdeki kan damarlarının ağtabaka üstünde büyümesine ya da göz içinde kanamasına neden olur; bu da ağtabakayı etkiler. Şeker hastalığı denetim altında tutulursa, tehlikeler en aza indirgenir; bununla birlikte, şeker hastası çocuklardaki her türlü göz sorununun, doktoruna bildirilmesi gerekir.

Advertisement

Gözkapağı iltihabı.

Kızamık gibi bir hastalık nedeniyle bedenin direncinin azalması, özellikle küçük çocuklarda gözkapaklarının iltihaplanmasına yol açabilir. Ayrıca, gözleri tahriş eden uykusuzluk, toz ya da duman ve tedavi edilmemeleri durumunda bazı görme bozuklukları da, gözkapağı iltihabına neden olabilir. Gözkapağı iltihabı ayrıca, sağlık koşullarının kötü olmasından kaynaklanabilir ya da bir sinüs enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Doktoru, antibiyotikli bir göz merhemi ya da göz damlası verebilir.

Göz kaşınması.

Bir alerjiden kaynaklanabilen göz kaşınması, çoğunlukla egzamaya bağlıdır. Şeker hastalığı denetim altında tutulursa, tehlikeler en aza indirgenir verecektir.

Şaşılık.

Küçük çocuklarda oldukça sık rastlanan sorunlardan biri, şaşılıktır. Aslında, bebeklerin çoğunda gözler, ilk birkaç hafta birbirinden bağımsız biçimde hareket eder, ama bazı bebeklerde göz kaslarının eşit güçte olmamaları nedeniyle, şaşılık daha sonra da sürer. Bebeğiniz 12 haftalık olduğu sıralarda şaşılığı kendiliğinden düzelmemişse, doktoruna başvurun. Doktoru büyük bir olasılıkla, daha zayıf olan göz kaslarını çalıştırmak için, güçlü gözün tamponla kapatılmasını isteyecektir.

Daha büyük bir çocuktaki şaşılığınsa, bir göz uzmanına muayene ettirilmesi gerekir. Bir tamponla sağlam gözün kapatılması, gözlük takmak ya da şaşılık çeşidine göre, göz egzersizleri yapmak, genellikle sorunu düzeltir; ama bazen, daha büyük çocuklarda cerrahi girişim gerekli olabilir.

Çapak.

Küçük bebeklerde çok yaygın olarak görülen sorunlardan biri, çapaktır; bebeğin gözü ya da gözleri, irinle çapaklanır. Aslında çapak, konjonktivitin hafif bir biçimidir ve gözün -ya da gözlerin- kaynatılarak soğumaya bırakılmış suya batırılan pamukla günde birkaç kez pansuman edilmesiyle, kolayca tedavi edilir: Gözün, dış ucundan iç yana doğru silinmesi gerekir. Bu pansumana karşın çapak sürüyorsa ya da sık sık yineleniyorsa, doktoruna başvurmanız gerekir: Bir göz merhemi ya da damlası verebilir.

Arpacık.

Çocukların gözkapaklarında, kirpik diplerinde, çoğunlukla bakteri enfeksiyonları sonucu, “arpacık” adı verilen çıbanlar çıkar. Hasta yeri bir göz losyonuyla yıkamak, arpacığın geçmesini sağlayabilir. Bu tedaviye karşın arpacık bir-iki gün içinde geçmezse, çocuğunuzu doktora götürmeniz gerekir: Doktoru, bir merhem ya da kullandığınızdan başka bir göz losyonu verebilir. Bu arada, çocuğunuzun ellerini gözlerine sürmemesine dikkat etmeniz gerekir.

Advertisement

GÖZDEKİ YABANCI BİR CİSMİ ÇIKARMAK

Gözde görülebilen küçük bir sinek ya da toz tanesi varsa ve gözün içine batmamışsa, genellikle suyla yıkanarak ya da hafifçe silinip alınarak çıkarılabilir.

•Önce, öbür gözü ovuşturmayı deneyin. Böylece her iki gözden gözyaşı akar ve yabancı cisim, gözyaşıyla birlikte çıkar.
•Ya da, üst gözkapağını yukarı çekip, çocuğunuza gözünü aşağı, yukarı, sağa, sola bakarak oynatmasını söyleyin. Sonra alt göz kapağını aşağı çekerek, aynı şeyleri yaptırın. Hareketleri, yabancı cismi görünceye kadar tekrarlatın. Görünce, temiz bir mendilin ya da yuvarlanmış temiz bir bezin ucuyla, yabancı cismi hafifçe silip alın.
•Yabancı cismi alamıyorsanız. çocuğu başı yana yatmış durumda oturtup, bir kapla temiz su dökerek gözünü yıkayın.
•Gözde herhangi bir zedelenme gördüğünüz Her durumda, çocuğu hastaneye götürün.


Leave A Reply