Çocuklarda (Bebeklerde) İsilik Nasıl Geçer? Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda isilik neden olur, belirtileri nelerdir? Çocuklarda isilik nasıl geçer, tedavisi nedir, neler yapılmalıdır? İsilik hakkında bilgi.

bebeklerde-isilik
Çocuklarda İsilik

İsilik, ter bezlerinin yoğun olduğu (yüz, boyun, omuzlar, dirsek içleri, kasık ve diz arkalan gibi derinin kırıştığı) yerlerde görünen soluk kırmızı lekelerdir Bebeklerin ter bezleri henüz yeterince gelişmemiş olduğu ve vücut, ısısını düzgün olarak kontrol edemediği için isilik sık görülür. Sıcaktan kaynaklanan isilikler direkt güneş ışınlarından dolayı değil vücut fazla ısındığı zaman aşırı terlemeden dolayı meydana gelir.

Ne kadar önemlidir?

İsilik önemli bir sorun değildir.

Muhtemel belirtiler

• Yüzde, boyunda, omuzlarda dirsek, kasık ve diz gibi kırışık deri yüzeylerinde soluk kırmızı lekeler.
• Sıcaktan al al olmuş görünüm.

İlk olarak ne yapmalısınız?
  • 1 — Çocuğunuzu hiçbir zaman gereğinden fazla giydirmeyin.
  • 2 — Bebeğinizi soyun ve ılık bir banyo yaptırın. Hafifçe kurulayın. Vücudunda kalan nem buharlaşırken bebek serinler.
Doktora başvurmalı mısınız?

İsilik için doktora başvurmaya gerek yoktur. Bebek serinledikten 12 saat sonrada isilik kızartıları geçmemişse. o zaman bir doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor isiliğin başka bir nedeni olup olmadığını inceler. Genelde çocuğu terletmeyen tabii kumaşlardan yapılmış giysiler giydirmenizi tavsiye eder.

Advertisement
Siz nasıl yardımcı olursunuz?
  • • Çocuğun odasının aşırı sıcak olmamasına özen gösterin ve odayı sık sık havalandırın.
  • • Sıcak havalarda çocuğu fazla giydirmeyin.
  • • Yün veya el dokusu kumaşları çocuğun teniyle direkt temas ettirmeyin. Giysilerinin içine mutlaka pamuk zıbın giydirin.

Bebeklerde İsilik

Bebeklerde İsilik; Çocuk doğduğu andan itibaren soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, deri enfeksiyonları gibi bir takım hastalıklara maruz kalır. Aile fertlerinden biri hastalandığı takdirde, bebeğin onunla olan bütün irtibatını kesmeli ve mikrop almasına mani olmalıdır. Bebekleri rahatsız eden arızaların başında isilik gelir. Bunlar ufak, kırmızı renkli beneklerdir. Bebeklerin duru ve berrak ciltleri vardır. Onun için gereken ihtimamı göstermek ve bu nazik cildi tahriş etmemek gerekir. Eğer içi su dolu bir takım tanecikler çıkarsa bunlara hiç dokunmamak gerekir. Bu tip deri enfeksiyonlarında, en doğru hareket vakit geçirmeden doktora baş vurmaktır.

Sıcak yaz aylarında, eklem yerlerinde ve boynunda görülen ufak kırmızı noktalar isilik adını alır ve tehlikelidir. Elle muayene edildiği zaman, biraz kabarık oldukları hissedilebilir Bu terin, bebeklerin nazik cildinde yaptığı bir nevi tahriştir. Ayrıca, bazen uygun olmayan gıda almaktan mütevellit, kurdeşen cinsi kırmızı kabarıklıklar da meydana gelir. Bu kırmızı lekeler başladığı zaman verilen gıdaya biraz dikkat etmek ve gıda rejiminde değişiklik yapmak gerekir. İsilikleri geçirmek için, içine bikarbonat ilave edilen kaynatılmış su ile, üzerinden hafif hafif silmek, lazımdır. Eğer kızarıklık devamlı olur ve yapılan tedaviye rağmen geçmezse, bir deri hastalığı ihtimalini düşünerek, cildiyeciye göstermek, ilerideki büyük sıkıntıların önüne geçmiş olur.


Leave A Reply