Bebeklerde Kolik Neden Olur? Nasıl Geçer?

0
Advertisement

Kolik nedir, neden olur? Bebeklerde kolik belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir, neler yapmalısınız hakkında bilgi.

kolik

Bebeklerde Kolik

Dört aylık çocuklarda kolik, bebeğin yüzünün kıpkırmızı olduğu, bacaklarını karnına doğru çektiği, sanki büyük bir ağrı hissediyormuş gibi gözüktüğü bir ağlama krizidir. Bu ağlama genellikle akşamın erken saatlerinde görülür ve günün geri kalan saatlerinde bebek genellikle normaldir. Ağlama, tiz çığlıklar şekline dönüşebilir ve bir ila üç saat sürer. Çocuğu yatıştırdığı bilinen önlemlere genellikle cevap vermez. Kolik o kadar sık görülür ki, birçok çocuk hekimi tarafından normal kabul edilir. Ama durum, ana-baba için çok zordur. Görünürde spazm niteliğini taşıyan bu ağrının nedeni bilinmemektedir. Kolik en fazla üç aylık çocuklarda görülür ve dördüncü aya doğru da yavaş yavaş ortadan kaybolur.

Ne kadar önemlidir?

Günün geri kalan saatlerinde çocuğunuzun normal olması, ağlama krizinin önemli bir fiziksel soruna bağlı olmadığı açıktır. Kolikli bebekler genellikle sağlıklıdır ve normal şekilde büyüyüp gelişirler.

Advertisement

Muhtemel belirtiler

• Bebek akşamları erken saatlerde huzursuzdur ve onu sakinleştirmek için ne yaparsanız yapın, fayda etmez.
• Yüzü kızarır, bacaklarını sanki kamı ağrıyormuşçasına göğsüne doğru çeker.
• Kısa süreli bir uykudan haykırarak uyanabilir.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Çocuğunuzu yatıştırmak için bildiğiniz her yöntemi deneyin. Örneğin, kendisine meme veya biberon verin, altını değiştirin, sırtına vurarak geğirmesini sağlayın, kucağınıza alın, salıncakta sallayın, omuzlarınıza bindirip dolaştırın, devamlı müzik çalın.

2. Havluya sarılmış bir sıcak su şişesi karnına gelmek üzere yüzükoyun yatırın.

3. Ağzına emzik verin

Advertisement

4. Doktor tavsiyesi olmadan hiçbir ilaç kullanmayın.

5. Bebeğinize banyo yaptırın. Ilık bir banyo, bebeği gevşetebilir ve koliğin en şiddetli olduğu saatleri atlatmanıza yardım edebilir.

Doktora başvurmalı mısınız?

Bebeğinizin bu ağlama seanslarıyla baş edemiyorsanız, mümkün olan en kısa zamanda doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

• Bebeğinizin sağlıklı olduğunu söyleyerek mevcut endişelerinizi giderecektir.

• Eğer tahammül sınırınıza gelmişseniz, kendiniz veya bebeğiniz için hafif etkili bir sedatif kullanmanın doğru olup olmayacağını sizinle konuşacaktır.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Kendinize iyi bakın; gündüzleri bebeğin uyuduğu saatlerde siz de uyumaya çalışın. Bunu yapabilirseniz, akşamları daha rahat olursunuz.

• Akşam saatlerini sizinle paylaşacak iyi dostlarınızı çağırın; rahat bir atmosfer sizi ve bebeğinizi de rahatlatabilir.

• Aynı sorunu olan diğer bebeklerin ana-babalarıyla da konuşun. Bu bakımdan yalnız olmadığınızı bilir ve koliğin de eninde sonunda geçeceğini öğrenirseniz, soruna daha kolay tahammül edebilirsiniz.

Advertisement


Leave A Reply