Bebeklerde Kusma Nedenleri Nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Bebeklerde kusma neden olur? Bebeklerde kusma hangi durumlarda tehlikelidir, neler yapılmalıdır, hakkında bilgi.

biberon bebek

Kaynak : pixabay.com

Bebeklerde Kusma

Bazı bebekler gazlarını çıkarırken biraz süt geri gelebilir ve sütün fışkırarak çıkması anneye bir üzüntü kaynağı olursa da, hiç bir zararlı yanı yoktur. Bazı bebeklerde gırtlakla midenin birleştiği yerdeki kapakcık zayıf olur ve sütün az bir bölümü gırtlaktan geri fışkırır.

Özellikle de bebek beslendikten hemen sonra yatağına yatırılınca bu fışkırma görülür. Beslenmeden sonra bebeği yastıklara dayayarak bir saat kadar dik durmasını sağlayın. Kusma; birinci yılın sonunda giderek azalır. Özellikle de bebekler katı yiyeceklere geçtiğinde tümüyle kesilebilir. Kusmanın arkası kesilmiyorsa, bebek katı yiyeceklere geçilmeyecek kadar küçükse, doktorunuza danışmanız zorunludur.

Kusmanın diğer bir nedeni de beslenme sırasında ve sonra bebeğin aşırı hareket ettirilmesidir. Örneğin beslenme arasında bebek gaz çıkarmayınca üzülen anne onu omuzundan diğerine geçirerek ve bazen de dizine oturtarak aşırı sallanmasına yol açabilir. Bu tür bir durumda bebeğin kusması anneyi şaşırtmamalıdır. Şimdiye kadar açıklanan kusmalar önemsizdir. Bebeğin sağlığını etkilemezler. Görünümü iyi, iştahı yerinde ve kilosunu almaktadır. Tek çekilmez yanı bebeğin (ve sizin) giysilerinizin kirlenmesi ve kokmasıdır.

Ancak bazı önemli kusmalar da vardır. Kusma, yiyeceğe karşı isteksizlik ve letarji örneği bebeğin genel tutumunda değişikliklerle birlikte belirirse, hemen doktorunuzla görüşmelisiniz.. Doktorunuza gitmenizi zorunlu kılan diğer belirtiler, ateş, bağırsakların çalışma düzeninde bir değişiklik, dışkısında kan, karnının şişjnesi ve kilo yitirmesidir.

Daha büyük bir bebek ya da çocukta kusmayı önemsememezlik etmeyin. Önemsiz kusmaların bebek büyüdükten sonra görülmemesi gerekir. Nedeni diyetteki bir bozukluk ya da küçük bir enfeksiyon olabilirse de, nedeninin tam saptanabilmesi için doktorla görüşmeniz zorunludur.

Advertisement

Kusma Neden Olur?

Kusma; Bilindiği üzere mide muhtevasının ağızdan dışarıya boşalmasıdır. Bunun da sebepleri çok çeşitlidir. Bebeklerdeki kusmalar da, yetişkinlerde olduğu gibi boşaltıdan evvel, bir mide bulantısı mevcut değildir. Bu hal, biraz büyüyen çocuklarda göze çarpar. Kusmadan evvel baş dönmesi, midelerinde ağırlık, kulak çınlaması, gözlerin kararması ve nabız düşmesi gibi haller olur sonra midelerini boşaltabilirler. Kusmalar sürekli olduğu takdirde, gerek süt çocuklarında ve gerekse oyun çağındakilerde, büyük beslenme bozuklukları yapabilir. Bu bakımdan önemlidir.

Kusmaların sebepleri çeşitlidir. Bunların başında, meme emerken yutulan havanın, mide kapasitesinden fazla olması gelir ki, bu türlü çıkarmalarda bulantı olmaz. Bu bir refleks hareketidir ve midede bulunan her şey dışarı atılır. Bir de sinirli mizaçta olan çocuklarda kusmalar vardır ki, bu adeta bir geviş getirme manzarası arzeder. Bebek midesine giden sütleri kusarak, ağzına doldurur. Bunu 15-20 dakika müddetle ağzında tutarak bir nevi geviş getirir. Bu tip çocuklarda kusmalardan evvel dilin ileri doğru uzandığı, vücudun sertleştiği göze çarpar. Tedavisi oldukça kolaydır. Fazla kusan bebeklerde, bir an evvel hububatlı veya sebzeli mamalara geçmek gerekir . Ağır vak’alarda her öğünden sonra iki saat müddetle çene, altından bağlanmak suretiyle ağız kapatılmalı ve yiyeceklerin dışarı çıkması önlenmelidir.


Leave A Reply