Bebeklerde Pişik Neden Olur? Nasıl Geçer?

0
Advertisement

Bebeklerde pişik neden olur? Bebeklerde pişik belirtileri, yapılması gerekenler nelerdir? Pişik tedavisi hakkında bilgi.

pisik

Bebeklerde Pişik;

Bebeğin alt bezi altında kalan deri bölgesinde ortaya çıkar Kâğıt bez veya normal bez kullanan bebeklerde görülebilir. Deri hafif kırmızı renkte veya iltihaplı olabilir.

Pişiğin birçok nedeni vardır ama, bunlar arasında en fazla karşımıza çıkan, idrarın ve dışkının deriyle uzun süre temasta bırakılmasıdır. Bebeğin dışkısındaki bakteriler idrarı parçalar ve tahriş edici etkisi çok güçlü olan amonyağı meydana getirir (idrarı parçalayan bu bakteriler alkali ortamda daha kolay çoğalır ve biberonla beslenen bebeklerin dışkıları, anne sütüyle beslenenlerin aksine alkali tabiatta olduğundan pişik, mamayla beslenen bebeklerde daha sık görülür). Bu gibi durumlarda pişik, genital bölgede başlar ve eğer tedavi edilmezse deri gerilir, parlak bir görünüm alır, püstüller gelişebilir. Bebek bezi her zaman için güçlü bir şekilde amonyak kokar.

Pişik, banyodan sonra bebeğin yeterli bir şekilde kurulanmaması nedeniyle de gelişebilir. Bu durumda pişik genellikle bacakların yukarı bölümlerindeki kıvrımlarda sınırlıdır. Eğer pişik bütün bölgeyi kaplamışsa ve normal bez kullanıyorsanız, bu bezleri yıkarken kullanılan çamaşır tozlarındaki kimyasal maddelere karşı bir reaksiyon söz konusu olabilir. Bu, atopik egzamanın erken bir belirtisidir.

Advertisement

Anüs çevresinden başlayarak yayılan bir pişik, daha çok pamukçuk olabilir.

Ne kadar önemlidir?

Pişik nadiren önemli bir sağlık sorunudur ve evde kolayca tedavi edilebilir, önlenebilir.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Bebeğin alt kısmında kızarıklık görür görmez, burayı ılık suyla yıkayın ve tamamen kurulayın. Daha sonra da çinko oksit gibi bir kremden bol miktarda sürün. Böylece idrarın deriyi tahriş etmesi önlenir.

2) Bebeğin altını sık sık değiştirin ve en az her iki-üç saatte bir ve ayrıca da her dışkı yaptıktan sonra yıkayın. Mümkün olan zamanlarda bebeğin altını açık bırakın.

Advertisement

3) Bebeğin altına çok katlı, emici kâğıt bebek bezleri bağlayın.

4) Bebeğin edep yerlerine talk pudrası serpmeyin. Islandığı zaman deriyi tahriş eder.

5) Bebeğin ağzını kontrol edin; beyaz plaklar görürseniz temiz bir mendille sıyırmaya çalışın. Geriye kırmızı, hatta kanayan bölgeler kalırsa, çocuğunuzun ağzında pamukçuk var demektir ve bu, edep yerlerinde de pamukçuk nedenidir.

Doktora başvurmalı mısınız?

Yukarıdaki önlemler pişiği bir-iki gün içerisinde iyileştiremezse veya bebeğinizde pamukçuk bulunduğunu düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa zamanda doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

• Pişiğin nedenini bulacak ve evde uyguladığınız tedavinin doğru olup olmadığını söyleyecektir. Başka yöntemler de tavsiye edebilir.

• Eğer pişik yeri mikrop kaparsa, doktor antibiyotikli bir merhem verebilir.

• Eğer pişik, bebeğinizdeki egzamanın ilk belirtileriyse, kullandığınız çamaşır tozları hakkında sorular soracak ve belki de başka bir marka kullanmanızı tavsiye edecektir. Ara sıra kullanmanız için kortizonlu bir
merhem de verebilir.

• Eğer pişiğin nedeni pamukçuksa, bunun tedavisi için uygun bir krem verecektir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

Advertisement

• Bebeğinizin altını sık sık değiştirin.

• Plastik külot kullanmamaya çalışın. Bunlar hava geçirmediğinden, zararlı olabilir.

• Bebeğinizin bezlerini çok sıcak suyla sık sık yıkayın ve daha sonra da iyice durulayın.

• Pişik tekrarlıyorsa ve kâğıt bez kullanıyorsanız marka değiştirin veya normal bez kullanmaya başlayın; normal bez kullanıyorsanız, kâğıt beze geçin.


Leave A Reply