Bebeklerde Solunum Yolu Tıkanması

0
Advertisement

Bebeklerde, çocuklarda boğaza yabancı cisim kaçması, solunum yolu tıkanması belirtileri nelerdir ve ilk yardım olarak neler yapılmalıdır?

bebeklerde-bogulma

Bebeklerde Solunum Yolu Tıkanması

Genellikle yemek ya da bir oyuncak veya eşyanın ağız yolu ile mide yerine solunum yoluna kaçması haline boğulma denir. Kaçan cisme rağmen, ciğerlere hava gidebilecek yeterli bir boşluk kalırsa çocuk öksürerek cismin yeniden ağzına gelmesini sağlayabilir.

Muhtemel belirtiler:

• Hırıltı çıkarmak ya da öksürmek.
• Nefes almaya uğraşmak.
• Dudakların kenarında morarma.
• Kendinden geçme hali.

Advertisement

Ne kadar önemlidir?

Çocuğunuzun nefesi kesilir, ya da öksürmesi çok güçsüz hale gelir veya morarmaya başlarsa durum çok ciddi demektir ve acil bir durum olarak kabul edilmelidir. Solunum yolu tamamen kapanırsa çocuğunuz kendinden geçecektir.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Çocuğun, başını elinizle sıkıca tutarak kolunuzun üzerine yatırın. Başı göğüslerinden daha aşağıda olsun. Diğer elinizle sırtına dört kere vurun. Çocuğunuz büyükse onu dizlerinize yatırın, belinden sıkıca tutarak kürek kemiklerinin arasına hızlı vurun.

2. Çocuğun yabancı cismi öksürerek ağzına getirdiğini görürseniz cismi parmağınızı kanca gibi yaparak dışarı alın. Bu sırada çocuğu diğer elinizle sıkı sıkıya hareketsiz tutmaya çalışın, cismi bir daha boğazına kaçırmasın. Cismi çıkarayım derken boğazının daha da gerilerine doğru itmemeye dikkat edin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Advertisement

Derhal birvasıta bulmaya çalışın. Doktora ulaşıncaya kadar yabancı cismi çıkarabilmesi için çocuğunuzun sırtına vurmaya devam edin. Çocuk kendini kaybederse çocuğunuza suni solunum yapın.

Doktor ne yapacaktır?

Doktor gerekirse çocuğu hayata döndürmeye çalışacak ve yabancı cisim boğaza oturduysa bunu çıkaracaktır.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğunuza ufak cisimleri ağzına sokmamasını aksi takdirde boğulabileceğini anlatmaya çalışmalı, üç yaşından önce yutabileceği büyüklükteki oyuncaklarla oynatmamalısınız.

• Ufak bir çocuk yemek yerken opu hiçbir zaman yalnız bırakmamalısınız.

• Üç yaşından küçük çocuğunuza hiçbir zaman fındık, fıstık ve ufak taneli besinler vermemelisiniz.


Leave A Reply