Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl ve Hangi Dönemlerde Yapılmalıdır?

0
Advertisement

Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman ve nasıl yapılmalıdır? Tuvalet eğitimi sırasında dikkate edilmesi gereken noktalar, en uygun yaş dönemi.

Tuvalet eğitimine başlaması için çocuğun en az 18 aylık olması gerekir. Çünkü çocuğun tuvaletini yaparken gerekli olan kas kontrolü 18-24 ay civarında gelişmeye başlar. Çocuk bezinin ıslattıktan sonra en az 2,5-3 saat bezi kuru kalabiliyorsa gereken kas olgunluğuna erişmiş demektir. Ancak çocuk sık sık altını ıslatıyorsa kas gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Eğitim ertelenmelidir. Bunun yanı sıra çocuk tuvaleti geldiğinde yüz hareketleri ve davranışlarıyla tuvaletini yaptığını belli ediyorsa, bir köşeye geçip ıkınıyorsa, tuvalet eğitimine başlanabilir.

çocuk tuvalet

Çocuklarda çiş eğitimi için öncelikle lazımlık kullanılmalıdır.

Çünkü lazımlık klozete göre daha hem fiziksel olarak çocuğa daha uygundur, hem daha portatiftir ve ihtiyacını her yerde giderebilecek şekilde taşınabilir. Çocuk lazımlıkta yere ayaklarını basabildiği için daha konforludur. Tuvalet eğitimi verileceği zaman, çocuğun sürekli bakımını gerçekleştiren kişi çocuğun tuvalet ihtiyacının ne zaman olduğunu gözlemler. Bu beslenme sonrası veya uykudan sonra olabilir. Bu belirlediği zamanlarda çocuğu lazımlığa oturtmalıdır.

Örneğin çocuk sabah uykudan uyanınca hemen lazımlığa oturtulup, çişini yapması beklenebilir. Son yaptığı çişten sonra 2-2,5 saat geçmişse yine çocuk lazımlığa götürülüp, çişinin gelmesi için yaklaşık 10 dakika beraber beklenebilir. Bu sürede çocuğun sıkılmaması için muhabbet edilip, küçük oyunlar oynanabilir. Bunun yanı sıra çocuğun cinsiyetinin farkına varması ve kendisi ile özdeşim kurması açısından erkek çocuklarının babalarını yada evdeki başka erkek bireyleri, kız çocuklarının da annelerini tuvaletlerini yaparken izlemesi önemlidir. Erkek çocuk annesi gibi çişini yapmak isterse buna aşırı tepki göstermeden, açıklayarak anlatmak ve öğretmek gereklidir. Zorlamak çocuğun inat edip, geçici süreci kalıcı hale getirmesine sebep olabilir.

Tuvalet Eğitimi

Advertisement

Çocuklarda çiş eğitimi yaklaşık 1,5-2 yaşta başlar ve 3 yaşa kadar tamamlanır Ancak kaka eğitimi bazı çocuklarda aynı yaşta tamamlanabildiği, eğitim paralel seyrettiği gibi, bazı çocuklarda ise çiş eğitiminde 1-1,5 yaş sonra tamamlanabilir. 3,5-4 yaşa uzayabilir.

Kaka eğitiminde çocuklarda vücudundan bir parça koptu gibi bir endişe oluşabilir. Bu durumun çocuğa güzelce açıklanması gerekir. Bu açıklamada “yediğimiz işe yarayan fazlalıkların atıldığı, böylelikle karnımızın rahatladığı” anlatılabilir. Tüm bu açıklamalara rağmen çocukta ısrarla kakayı beze yapma isteği varsa, çiş eğitimi tamamen bitene kadar beklenebilir.

Çocuğun kakası için “pis“, “kötü kokuyor” gibi kelimelerin kullanılması, annenin yüzünü ekşitmesi gibi durumlar çocuğun kakasını yapmakta utanmasına sebep olacaktır. Bu durumda çocuk kakasını yapmakta direnecek, vücudundan öyle pis bir şeyin çıkmasından utanacaktır. Sonuçta uzun süren kabızlık ve lavmana kadar gidebilecek sıkıntılı bir durum yaşanabilir. Bu sebepten anne ve babanın davranış ve konuşma şekillerine dikkat etmesi gerekir.


Leave A Reply