Bebeklerin Diş Çıkardığını Nasıl Anlarız?

0
Advertisement

Bebeklerin diş çıkardığı nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Diş çıkaran bebek ne zaman doktora gitmeli, ne yapmalı, hakkında bilgi.

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA

Bebeklerin dişleri altıncı ay dolaylarında çıkmaya başlar ve bu süreç iki-üç yaşlarına, önazılar (ya da küçükazılar) çıkıncaya kadar sürer. Çocuk altı yedi yaşlarına bastığında, sütdişlerinin yerlerini kalıcı dişler alır. İlk çıkan kalıcı dişler, sütdişleri arasında bulunmayan orta azıdişleri ya da büyükazılardır.

Çocuğun büyükazılarının çıkmasından sonra, sütdişleri giderek gevşeyerek, sonunda düşerler ve yerlerini öbür kalıcı dişler alır. “20 yaş dişi” ya da “akıl dişi” adı verilen üçüncü azıdişleri de dahil 32 dişin tamamlanması, 17-18 yaşlarını bulur. “Diş çıkarma” deyimi, genellikle sütdişlerinin çıkışı için kullanılır. Bir yıl kadar süren diş çıkarma dönemi boyunca, dişleri büyüyüp, dişetlerinde yollarını açarlarken, dişetleri şişerek ağrıyacağı için, çocuğunuz sık sık huysuzluk yapabilir.

BELİRTİLER

Bebek diş çıkarırken, dişetlerinde dişin çıkmak üzere olduğu yer kızararak şişer. Şişen dişetleri sancıyla zonkladığı için, çocuk huysuzlaşır ve uyku düzeni bozulabilir. Diş çıkarma, ayrıca bebeğin salyasının, genellikle normalden daha çok akmasına neden olur; bebek, rahatlamak için yumruğunu ağzına sokarak ısırır. Belirtiler sürekli değillerdir; buna karşılık, her yeni diş çıkışında yeniden başlarlar.

Bazen, başka belirtiler de yanlış olarak diş çıkarmaya bağlanır. Oysa diş çıkarma, kusma, iştahsızlık ya da ishal gibi belirtilere yol açmaz; buna karşılık, çocuğun beslenmesini güçleştirebilir.

Advertisement

TEDAVİ

Çocuğunuz gereksiz huysuzluk ya da hırçınlık belirtileri gösteriyorsa, dişetlerinin duyarlı ve şişkin olup olmadığını anlamak için, parmağınızla dişetlerini yoklayın: Dişi, çıkmak üzereyse, dişetinin içinde hissedeceksiniz.

Diş çıkarma ağrılı olabileceği ve küçük çocuğunuz kendini çok kötü hissedeceği için, onu kucağınıza alarak bol bol sevgi ve şefkat gösterin. Dişlerinin art arda çıkması oldukça uzun süreceğinden, ağrı dindirici ilaç vermek yanlış ve sakıncalıdır.

Buna karşılık, çocuğunuza kemirmesi için genellikle halka biçiminde olan bir diş kaşıyıcısı ya da çiğnemesi için kızarmış kuru ekmek verebilirsiniz. Parmağınızı soğuk suya batırarak ağrıyan dişetlerini ovmanız, onu rahatlatabilir.

Diş çıkardığı sırada, bebeğinizi rahat rahat emzirebilirsiniz. Bebeğiniz biraz rahatlamak için -biraz da dişetleri ağrıya duyarlı duruma gelince her zamanki kadar ememeyeceği için- emzirme sırasında çok daha fazla ilgi ve bakımınıza gereksinme duyabilir.

Bebeklerde Diş Bakımı

DOKTORA NE ZAMAN GİTMELİ?

Dişlerin normal olarak çıktığı durumlarda doktora gitmek gerekmez. Buna karşılık, çocuğunuzda kusma, ishal gibi başka hastalık belirtileri varsa, bunları diş çıkarmasına bağlamayıp, doktora götürmeniz gerekir: Bazı anne ve babaların, çocuğun bronşit belirtilerini bile “diş çıkarma rahatsızlıklarına” yordukları görülmüştür.

Dişetlerinin olağan dışı şişmesinden ötürü bebek sürekli acı çekiyor ve meme ememiyorsa ya da dişinin çıkmasının uzun sürmesi sizi kaygılandırıyorsa, gene doktoruna başvurmanız gerekir. Doktoru çocuk çok rahatsız oluyorsa, hafif bir ağrı dindirici verebilir ve çok ender karşılaşılan bir durum olan dişetlerinin anormal şişmesi durumunda, çocuğunuzu bir diş hekiminin görmesini isteyebilir.

Advertisement


Leave A Reply