Belleğin Temel İşlevleri (Kısaca)

0
Advertisement

Kısaca belleğin temel işlevleri nelerdir? Kodlama, depolama ve çağırma işlevleri kısaca konu anlatımı.

Belleğin Temel İşlevleri

1- KODLAMA: Uzun süreli belleğe giren bilgilerin kaydedilerek işler hale getirilmesidir. Öğrenmenin başlaması için bilgilerin önce kısa süreli belleğin daha sonra da uzun süreli belleğin kodlarına dönüştürülmesi gerekir.

2- DEPOLAMA: Kodlanarak belleğe kaydedilen bilgilerin, gerektiğinde kullanılmak üzere uzun süreli bellekte saklanmasıdır.

3- ÇAĞIRMA (HATIRLAMA): Uzun süreli belleğe kaydedilerek saklanan bilgilerin gerekli olduğunda bilince çıkarılmasıdır.

Her algılanan ve öğrenilen olay, kişi ya da nesne bellekte bir iz bırakır. Bellekte saklanan bu izlerin yardımıyla, daha önce algılanan ya da öğrenilen olay, kişi veya nesnelerle yeniden karşılaşıldığında bunların farkına varma tanımadır. Belleğin en ilkel ve temel işlevi olan tanıma, bir tür hatırlamadır. Ancak tanıma, hatırlamadan daha kolay gerçekleşir.

Bellekte çağırmaya yardımcı olacak örgütlenmeler; benzerlik, zıtlık, zamanda ve yerde birlikteliktir. Bu ilkelere çağrışım ilkeleri adı verilir. Çağrışım, belirli bir uyarıcının o uyarıcıyla geçmişte bir arada bulunmuş başka nesne ve durumları hatırlatmasıdır. Serbest çağrışım ve güdümlü çağrışım olmak üzere iki çeşittir:

Advertisement

a) Serbest Çağrışım: Belli bir yönü, hedefi ve sınırı olma herhangi bir şeyin hatırlandığı çağrışımdır.

b) Güdümlü Çağrışım: Zihinde canlandırılmak istenen kavram ya da imgenin belli türden olması sağlanır; yani bu çağrışımının belli bir yönü, hedefi ve sınırları vardır.


Leave A Reply