Benzin Pompası Nasıl Çalışır?

0
Advertisement

Benzin istasyonlarındaki benzin pompalarının basit çalışma prensibi nasıldır? Benzin pompası nasıl çalışır, açıklaması.

Benzin Pompası Nasıl Çalışır?

Her benzin istasyonunun altı, büyük bir sarnıçtır. Sarnıçtan benzin, pompa aracılığında çekilir. Pompanın hortumunu, askısından alıp, yan taraftaki küçük; kulağı çevirdiğiniz anda, kıvılcım çıkartmaması için iyice izole edilmiş bir elektrik motoru devreye girer, benzini sarnıçtan emmeye başlar. Benzin, hortumun ucundaki kolu da sıkıncaya kadar gelmeyecektir. Bu uç kısmı aslında öylesine hassastır ki, hortumu depoya dayasanız, depo dolsa, benzinin uca dayandığı anda devreyi kesip benzin akışını kesen düzene sahiptir.

Benzini sarnıçtan çeken elektrikli pompa, benzini önce bir filtre, sonra da bir ölçüm ve hava ayırım düzenine iletir. Filtrelemekten amaç, sarnıcın içinde biriken pas ve tozların, motorunuza zarar vermesini önlemektir, ölçüm ise, pompa düzeninde özel ve hassas bir yere sahiptir. Tencere, görünümündeki bu kısma alttan, bir pistonun düzenli aralıklı hareketleri sayesinde giren benzin, içeride ayrı bir düzeni de harekete geçirin Saat düzenini. Bu, size satılan benzin miktarını ve fiyatını göstergeye aktaran düzendir.

Bu bölümün üst kısmında yer alan küçük bir çıkış hortumu, pompanın emdiği benzinin içindeki hava kabarcıklarının çıkışını böylelikle havaya para vermemenizi sağlar. Tabii bu hava çıkarken bir miktar benzini de beraberinde götürür ama bir noktaya kadar. Bu benzin de tekrar yakalanarak, ana sarnıca damla damla geri aktarılır. Pompanın altında yer alan aşma düzeni, deponuzu doldurduğunuz anda ihtiyacınız kalmayan benzinin tüm pompa düzeninden geriye, sarnıca inmesini önler. Böylece her defasında yeniden sarnıçtan benzin çekme işlemi yapılmasına gerek kalmaz. Önce sistemin içindeki benzin satılır, hemen ardından da yeni çekilen benzin…

Advertisement

Leave A Reply