Besin Kirliliği Nedir? Besin Kirlenme Yolları ve Alınacak Tedbirler

0
Advertisement

Besin kirliliği nedir? Besin kirliliği neden meydana gelir, sebepleri nelerdir? Besin kirliliği için önlemler, hakkında bilgi.

besin kirliligi

Arka resim kaynak: pixabay.com

BESİN KİRLİLİĞİ

Beslenmek için tükettiğimiz yiyeceklerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerin etkisiyle sağlığımız için zararlı duruma gelmesine besin kirliliği adı verilir. Besinlerde bulunan zararlı maddeler besin zinciri yoluyla bir canlıdan diğerine geçmektedir. Bu nedenle besin kirliliği birçok canlıda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Besin kirliliği üç şekilde olur:

a- Fiziksel kirlenme

Cam kırıkları, saç, tırnak ve metal parçaları gibi maddelerin besinlere karışmasıyla gerçekleşir.

b- Kimyasal kirlenme

Tarımsal gübre ve ilaçlar, besinin içinde saklandığı kaptan geçen metaller, besin ambalajında kullanılan plastikler ve önerilen miktarın üzerinde kullanılan katkı maddeleri besinlerde kimyasal kirliliğe neden olur.

c- Biyolojik kirlenme

Hijyenik koşulların sağlanmaması nedeniyle hızla üreyen mikroorganizmalar, besinlerin bileşiminde doğal olarak bulunan bazı zehirli maddeler biyolojik kirliliğe neden olur.

Advertisement

Besin kirliliğinin önlenmesi için alınacak tedbirler

  • ***Sebze ve meyveler tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.
  • ***Besinlerin üzerindeki son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
  • ***Besinlerin servisinde kullanılan araç ve gereçlerin hijyenik olması sağlanmalıdır.
  • ***Temizlik maddeleri ve haşare ilaçları besinlerden uzak yerlerde saklanmalıdır.
  • ***Besin tüketiminde organik tarım ürünleri tercih edilmelidir.
  • ***Besinler uzun süre bekletilmemelidir.

Besin Kirliliğini Nedenleri

Azot

Sentetik gübre kullanımı, fosil yakıtların yakılması ve tarımsal hayvan üretimi, özellikle konsantre hayvan besleme işlemleri, biyosfere büyük miktarlarda reaktif nitrojen eklemiştir. [6] Küresel olarak, nitrojen dengeleri, fazlalıklara sahip olan bazı ülkeler ve diğerlerinin açıkları olan bazı ülkelerle oldukça verimsiz bir şekilde dağıtılır ve özellikle ilkinde bir dizi çevresel soruna neden olur

Fosfor

Fosfor kirliliği, özellikle toprak erozyonu ile birleştiğinde aşırı gübre ve gübre kullanımından kaynaklanır. Fosfor aynı zamanda belediye kanalizasyon arıtma tesisleri ve bazı endüstriler tarafından da deşarj edilmektedir.

Arazi kullanımları

Tek bir havzadaki besin kirliliğinin temel kaynakları, hakim arazi kullanımlarına bağlıdır. Kaynaklar nokta kaynaklar, nokta olmayan kaynaklar veya her ikisi olabilir:

Tarım: hayvansal üretim veya mahsuller

Kentsel / banliyö: yollardan ve park alanlarından gelen yağmur suyu akışı; çimlerde aşırı gübre kullanımı; belediye kanalizasyon arıtma tesisleri; motorlu araç emisyonları

Endüstriyel: hava kirliliği emisyonları (örneğin elektrik santralleri), çeşitli endüstrilerden atık su deşarjları

Advertisement


Leave A Reply