Besinlerde Bulunan Bakteri Çeşitleri Nelerdir? (Et Balık ve Sebzedeki Bakteriler)

0
Advertisement

Besinlerde bulunan bakteri çeşitleri nelerdir? Et, kümes hayvanları, balık ve sebzelerde bulunan bakteriler ve zararları, korunma yöntemleri.

mutfak

Birçok farklı bakteri türü pişmemiş et ve sebzelerde gelişir; bu mikroskobik organizmalar tarafından kontaminasyon, ishal ve kusmadan kramp ve üşümeye kadar değişen etkilerle gıda zehirlenmesine yol açabilir. Çoğu gıda zehirlenmesi birkaç gün içinde geçer, ancak bazı vakalar, özellikle çocuklar, yaşlılar veya bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar için daha ciddi olabilir. Bir dizi farklı bakteriyel ajan gıda zehirlenmesine neden olabilir, ancak çoğunu öldürmek veya önlemek nispeten basittir.

Etteki Bakteriler

Sığır eti, domuz eti veya kuzu eti gibi çiğ et, salmonella, campylobacter jejuni, clostridium perfringens ve E. coli gibi bir dizi farklı bakteriyel patojen içerebilir. Bu tehditleri ortadan kaldırmak için, eti satın aldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede dondurun veya soğutun. Eti önerilen güvenli sıcaklığa kadar pişirin ve önerilen süre boyunca dinlendirin.

Ayrıca eti pişirdikten hemen sonra yemelisiniz veya soğutmalısınız. C. perfringens gibi bazı bakteriler, oda sıcaklığında pişmiş gıdalarda üreyebilir. Etten pişmemiş meyve veya sebze gibi diğer yiyeceklere çapraz bulaşma gerçek bir tehlikedir. Çiğ etle çalışmadan önce ve sonra daima ellerinizi yıkayın. Ayrıca, çiğ etle temas eden tezgahları, kesme tahtalarını ve mutfak aletlerini başka bir amaç için kullanmadan önce yıkayın. Daha da iyisi, farklı gıda türleri için farklı çalışma yüzeyleriyle ayrı tutun.

Kümes Hayvanlarında Bakteri

Tavuk, hindi ve ördek gibi kümes hayvanları, et ile aynı bakteriyel patojenlerin çoğunu içerebilir. Akıllı bir önlem gibi görünse de, pişirmeden önce çiğ kümes hayvanlarını yıkamak kötü bir fikirdir – mutfağınızı aslında bakteri öldürmekten daha çok kirli su sıçraması daha olasıdır.

Advertisement

Campylobacter ve listeria gibi potansiyel olarak tehlikeli diğer bakterilerden enfeksiyonu önlemek için, kümes hayvanlarını minimum güvenli sıcaklığa kadar pişirin. Ette olduğu gibi, her zaman kümes hayvanlarına dokunmadan önce ve sonra ellerinizi yıkayın ve ayrı mutfak eşyaları ve doğrama tahtaları kullanarak diğer gıdalarla çapraz bulaşmayı önleyin.

Balıklarda Bakteri

Deniz ürünleri, et ve kümes hayvanları ile aynı patojenlerin çoğunu ve ayrıca deniz ortamlarına özgü bazılarını taşıyabilir. Örneğin, vibrio cinsinin bakterileri deniz suyunda yaşar ve balık, kabuklu deniz ürünleri ve diğer deniz ürünlerini kirletebilir. Fermente balıklar – İskandinavya, Kamboçya ve Mısır gibi çeşitli yerlerde geleneksel bir yemektir – botulizme neden olan bakteri olan clostridium botulinum taşıyabilir.

Balık güvenliği pazarda başlar. Her zaman buzdolabından veya taze buz yatağından balık alın. Erimiş buz, balığın oda sıcaklığında çok uzun süre bulunduğunun bir işareti olabilir. Deniz ürünlerini hemen soğutun veya dondurun, kullanmadan önce ve sonra ellerinizi yıkayın ve önerilen güvenli sıcaklığa kadar pişirin. Dondurulmuş balıkları oda sıcaklığında bırakarak çözmeyin – gece boyunca buzdolabına koyun veya plastik bir torbaya koyun ve soğuk suya daldırın. Daha sonra hemen pişirecekseniz mikrodalgada da çözebilirsiniz.

Sebzelerde Bakteri

Meyve ve sebzeler bakteriyel kontaminasyon tehdidinden etkilenmez. Aslında, staphylococcus aureus ve shigella gibi sebzelerde bulunan bakterilerin çoğu insanlardan gelir. Bakteriyel patojenlerin tehlikesini azaltmak için meyvede hasar veya kırık kabuk olup olmadığını kontrol edin; kabuk, meyvenin bakteriyel enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattıdır. Meyve veya sebzeleri, pişirmeden veya yemeden önce soysanız bile iyice yıkayın. Sebzeleri pişirdiyseniz veya keserseniz sebzeleri iki saat içinde soğutun. Pişirmenin tüm aşamalarında, meyve ve sebzeleri çiğ et, kümes hayvanları veya balıktan ayrı tutun.

Bakteriyel Olmayan Patojenler

Birçok gıda zehirlenmesi vakasına bakteriler neden olur, ancak başka tehditler de vardır. Az pişmiş et, az pişmiş domuzda bulunan trikinoza neden olan larva kurtları gibi parazitler içerebilir. Norovirus – kusma, ishal, kramp ve ateşe neden olan hızlı yayılan bir virüs – buz da dahil olmak üzere kontamine su yoluyla yayılabilir. Kabuklu deniz ürünleri, ekmek ürünleri ve bazı sebzelerde de bulunur.

Besinler Niçin Bozulur?

Besinlerin bozulmasının çeşitli nedenleri vardır.

Advertisement
  1. Buharlaşmayla nem kaybederek kuruma (dessikasyon), (bu yaş sebzelerde görülür).
  2. Besin olgunlaşmaya devam eder (meyvelerde görülür).
  3. Havayla temasta oksitlenerek ekşir.
  4. Böcekler vb. hayvanlarla kirlenir.
  5. Bakteriler ve mantarlar gibi mikro organizmaların etkisiyle bozulur.

Birçok mikro organizmalar besin maddeleri içinde yaşayabilir, bu esnada besinleri yapan kimyasal maddeleri başka maddelere çevirerek çürümeye sebep olur. Örneğin peynirde çoğu kere mavi, mavi-yeşil küfler görülür. Bunlar ve siyah siyah toplu iğne şeklinde küfler ekmekte de üreyebilir. Bazı bakteriler toksin adı verilen zehirli maddeler çıkarırlar. Bu toksinler bu besinleri yiyenlerde besin zehirlenmesini doğurur.


Leave A Reply