Beton nasıl dökülür? Beton hazırlarken dikkat edilecek noktalar, Betonun kullanım alanları, dayanıklılığı ve özellikleri.
Bina yapımında kullanılacak betonu hazırlamak için bir ölçü çimento, iki ölçü kum, üç ölçü de çakıl veya kırılmış taş alınır. Ayrıca betonun döküleceği yere göre bunun içine cüruf karıştırmak mümkündür. Bunlar küçük yapılarda kürekle, büyük yapılarda da özel makinelerle suyla karıştırılıp macun haline getirilir. İyi bir betonda harcın çakıl ve taş parçacıklarının arada hiçbir boşluk bırakmayacak şekilde doldurulması lazımdır. Eskiden çimento bilinmediğinden bağlantı maddesi olarak kil, su kireci ve daha başka maddeler kullanılırdı. Çimento bulunduktan sonra daha sağlam ve daha uzun dayanabilen beton çeşitleri elde edildi.
Çakıl derelerden, çakıl ocaklarından elde edilir, taş kırma makinelerinde daha küçük parçacıklara bölünür. Kullanılacak kumun temiz, keskin köşeli, sert olması lazımdır. Bunları karıştıracak suyun temiz olması, içine asitler, bazlar, yağlar bulunmaması gerekir. Ev inşaatında kullanılan çimentonun 1 metre kübünün ağırlığı 75 kg. kadardır. Beton suyla karıştırıldıktan iki, üç saat sonra donmaya başlar. Bunun için, beton, elde edildikten sonra hemen dökülmelidir. Hazırlanan beton, tahtalardan yapılan kalıpların içine dökülür.
Beton döküldükten hemen hemen 28 gün sonra en fazla dayanıklılığını elde eder. Kuru bir halde dnan beton 1/2, 1 mm kadar büzülür, kendini çeker, çatlaklar meydana gelir. Bunun önüne geçmek için beton dökülürken yer yer aralıklar bırakılır. Beton donarken şiddetli soğuklardan çok zarar görür. Donlu havalarda, mutlaka beton dökmek gerekiyorsa, inşaat yeri, kullanılacak malzeme elden geldiği kadar ısıtılmalıdır.
Betonun basınçlara karşı dayanıklılığı çok fazladır. Soğuğa karşı da çok dayanıklıdır, pek fazla ısıtılmamak şartıyla sıcağa karşı da dayanıklılık gösterir. Yangına demir inşaattan daha çok dayanır. Isıyı az iletmesi nedeniyle sıcak ve soğuk hava tesisleri için çok elverişlidir.
Betonun, deniz suyuna, kükürtlü tuzlu sulara karşı dayanıklılığı azdır. Uzun bir müddet bir arada bulununca taş kömür de betonu bozar. Bu gibi yerlerde kullanılacak betonun, çok ince kum karıştırılarak koyu yapılması gerekir. Petrol, benzin, motor yağları gibi madensel yağlar betona az tesir ederler. Hemen her çeşit kalıba dökülebilmesi betonun kullanış sahasını çok genişletmiştir. Mesela istinat duvarları, temeller, rıhtımlar, dalgakıran, su kulesi, su yolu, baraj, köprü gübü modern yaşayışın gerektirdiği yapılarda beton büyük faydalar sağlar.
5 yorum
guzelmis
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
eyvallah kardeşim 🙂