Beyaz Balina (Beluga Balinası) Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri, Hakkında Gerçekler

2
Advertisement

Beyaz Balina (ak balina, beluga balinası) nasıl bir hayvandır? Beyaz balinanın özellikleri nelerdir, hakkında ilginç gerçekler, bilgi.

beyaz balina

Kaynak: rawpixel.com

Beyaz Balina (Beluga Balinası)

Beyaz Balina (Lat. Delphinapterus leucas). Balinalar takımının Küçükyüzgeçli yunusbalığıgiller familyasından denizlerde yaşayan memeli türüdür.

Kanada, Alaska ve Kuzey Avrasya kıyılarında ve büyük ırmakların denize yakın ağızlarında yaşar. Uzunluğu 4-6 m’dir. Derisi gençken siyah, sonra mavi-gri, daha sonra beyaz benekli, yetişkin durumda parlak beyaz renklidir. Biçimi gagalı balinayı andırır. Çenesi geriye doğru gelişme gösterir, 8-10 dişten oluşur. Alt çenedeki dişler üsttekinden güçlüdür. Ak (beyaz) balinaya Kuzey Kutbu çevresinde, çoğunlukla gagalı balinaların arasında rastlanır. Dilbalığı türleri en sevdiği yiyecektir. Midesinde her zaman büyük ölçüde kum bulunur. Çok iyi dalar. Çoğunlukla 15 dakikaya kadar deniz dibinde kalır. Son derece yumuşakbaşlı ve oynamayı sever. Özellikle çiftleşme döneminde sığ kıyı sularını aradığında ve sürüler halinde büyük ırmak ağızlarına girdiğinde her çeşit yüzme gösterileriyle kendi kendini eğlendirir ve beslenmeye çok az fırsat bulur. Ak (beyaz) balinayı bol miktarda avlayan ve balinalara göre son derece kalın derisi yüzünden yeğleyen Eskimolar, onu zeki, kurnaz ve uyum sağlaması kolay bir hayvan diye nitelendirirler. Eskimolar ak balinayı fiyord girişlerine ve ırmak ağızlarına kurdukları güçlü ağlarla yakalarlar; ancak hayvan kendisine ve hemcinslerine tehlikenin nereden geleceğini çok iyi hatırlayabildiği için ağların yerini sık sık değiştirmek zorunda kalırlar.

beyaz balina

Kaynak: commons.wikimedia.org

İlginç Gerçekler

  • Belugalar, tüm balinaların en küçüğüdür. 13 ila 20 fit uzunluğa ve 2000 ila 3000 pound ağırlığa ulaşan büyük yunuslara benzerler.
  • Belugalar, tenlerinin beyaz rengi ve soğanlı alınları ile kolayca tanınır. Kafadaki sinüslerden hava üfleyerek alnın şeklini değiştirebilirler.
  • Diğer memelilerde olduğu gibi, beluga’nın derisinin yüzeyi kıllarla kaplıdır.
  • Beluganın kalbi 12 pound ağırlığındadır. Birkaç yıl önce bir beluga, serbest dalış yarışmasında sıkıntıdaki bir katılımcıyı nefes alabilmesi için suyun yüzeyine geri iterek kurtardı. Bu insancıl davranış, belugaların gerçekten büyük yürekli hayvanlar olduğunu gösterdi.
  • Beluganın boynundaki omurlar kaynaşmaz, bu da hayvanın kafasını serbestçe döndürmesine ve her yöne hareket etmesine izin verir.
  • Belugaların çok soğuk sularda yaşama adaptasyonu olarak sırt yüzgeci yoktur. Beluganın vücudunun her parçası çevreye ısı yaydığından, yüzgeci ortadan kaldırmak, ısının en azından bir kısmının korunmasına yardımcı olur.
  • Dondurucu sudaki yaşama bir başka adaptasyon, kalın yağ tabakası (3,9 ila 5,9 inç) ve kalın deridir. Derileri ilk tip kurşun geçirmez yeleklerin imalatında kullanılmıştır.
  • Beluga, suyun altında 25 dakika kalabilir (hava için yüzeye ulaşmadan) ve 0,5 mil derinliğe dalabilir.
  • Belugalar sosyal hayvanlardır. “Pod” adı verilen gruplar halinde yaşarlar.
  • Belugalar çok sesli hayvanlardır. İletişimde tıklama, ıslık ve çınlama gibi çok çeşitli sesleri kullanırlar. Belugalar, duydukları diğer sesleri de taklit edebilir. Belugalar ürettikleri yüksek ses nedeniyle “denizin kanaryaları” olarak da bilinirler.
  • Belugas, karides, balık ve deniz solucanlarını yemeyi seven etoburlardır (et yiyiciler).
  • Su aniden donduğunda, hayvanlar buzun içinde kalır ve ölür. Bunun yanı sıra, belugalar genellikle kutup ayıları ve katil balinalar tarafından avlanır.
  • Belugalar beyaz tenleriyle bilinmesine rağmen doğumda gri, kahverengi veya siyah renklidirler. Derileri birkaç yıl sonra, cinsel olgunluğa ulaştıklarında (5 ila 8 yıl arasında) solmaya başlar.
  • Belugalar, çamurlu olan haliçlerde (nehrin okyanusla buluştuğu yerler) doğar. Bebek beluganın koyu rengi, avcılardan saklanmasına ve yaşamının ilk yıllarında hayatta kalmasına yardımcı olur. Genç beluga annesiyle yakından ilişkilidir ve suda hareket ederken sırtına biner.
  • Beluganın vahşi doğada ortalama ömrü 35 ila 50 yıl arasındadır.


2 yorum

Leave A Reply