Beyaz Ekmek Zararlı mıdır? Beyaz Ekmeğin Zararları Nelerdir?

0
Advertisement

Beyaz ekmek zararlı mıdır? Beyaz ekmeğin zararları nelerdir ? Beyaz ekmek ile ilgili ve zararlarının neler olduğu hakkında bilgiler.

Beyaz ekmek zararlı mıdır?

Özellikle Türk halkının en büyük beslenme problemlerinden biri kuşkusuz ki aşırı beyaz ekmek tüketme eğilimidir. Artık Türk yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan beyaz ekmek, her öğünde mutlaka yenilmesi gereken bir ürünmüş gibi alışkanlık haline gelmiştir. Beyaz ekmeğin günlük ihtiyacımız olan gıdalarla aldığımız kalorilerin yüzde kırklara varan bir kısmını oluşturacak hale geldiğinden, beyaz ekmeğin bir beslenme sorunu yaratması da kaçınılmaz bir noktadır.

Çoğunlukla Anadolu bölgelerinde ve kalabalık aile yapılarında çok fazla tüketilen beyaz ekmek, eski dönemlere göre buğday ekmeklerinin yerini almış ve daha kalorili ve zararlı olmasına rağmen daha çok tüketilir hale gelmiştir. Eski dönemlerde köy bölgelerinde ve köye benzer yerleşim yerlerinde fırın, pastane benzeri yapılanmalar olmadığı için yerli halk ekmeklerini kendileri üretmekte ve ekmeklerini de hamurdan değil tam buğday unundan üretmektelerdi. Ancak zaman geçtikçe ve metropolleşme eğilimi çoğaldıkça en küçük yerleşim birimlerine dahi fırınlar ve daha farklı ekmek üretilebilecek mekanlar açıldığı için bu üretimden de vazgeçilerek işleyiş tamamen her gün beyaz ekmek üretimine dönmüştür.

Beyaz ekmeğin içeriğinde vücudumuzun sağlık açısından ihtiyaç duyduğu enzimler, vitaminler ya da mineraller bulunmamaktadır. Tam tersine hem tuz açısından, hem şeker açısından hem de kalori açısından zararları olabilen bir yiyecektir. Beyaz ekmek yediğinizde doyurucu bir ürün olduğunu ve tok tuttuğunu söyleyebilirsiniz, ancak ekmek bu tokluk hissini yararlı olacak bir şekilde yaratmamakta; aksine midede şişerek doluluk hissi yaratıp, ihtiyaç duyulan mineralleri ve vitaminleri karşılamayıp bir de kan şekerini yükseltmektedir. Çok fazla sürede beslenme alışkanlıkları bu şekilde giden bir insanın ileriki dönemlerde bağırsak problemleriyle karşı karşıya kalması ise kaçınılmazdır. Bağırsak hastalığının yanında aynı şekilde kalp hastalıkları, damar hastalıkları, diyabet hastalığı, şişmanlık ve obeziteye giden hastalıklar. Tansiyon hastalıkları ve kolesterol hastalığı gibi pek çok hastalık da ortaya çıkmaktadır.

Beyaz Ekmek

Beyaz ekmeğin zararları nelerdir ?

Uzmanların ortak görüşü ilk olarak ekmeğin yok denebilecek kadar az seviyede tüketilmesi ancak yine de ekmek yemekten bir türlü vazgeçemeyen bireyler için başka imkanlar da mevcut. Bu imkanların en önemlisi beyaz ekmekle beslenmek yerine tam buğday unundan ya da kepekle yapılan ekmeklerle beslenmektir. Çünkü tam buğday unundan elde edilen ekmekte E vitamini, D vitamini, Omega-3 yağ asidi, Omega-6 yağ asidi, iyot, kalsiyum, çinko, karbonhidratlar ve protein yapıları bulunmaktadır.

Advertisement

Üstelik bu kadar faydalı içeriğin yanında bir de hem kepekli hem de posalı bir yapıya sahip olduğundan. Beyaz ekmeğin yarattığı bağırsak sisteminin zor çalışması sorununun tam aksine daha rahat tuvalet giderme imkanı  ve daha az kabızlık sorunu yaratmaktadır. Sağlık bakanlığı bu konuyla ilgili yeni düzenlemelere giderek 2012’de ekmekle alakalı yeni kurallar ortaya çıkartmıştır. Böylelikle ekmeğin artık hangi gramajlarda üretileceği, hangi koşullar altında üretimine iznin olduğu. Hangi malzemelerle üretilebileceği, hangi malzemelerin kullanımının yasak olduğu gibi pek çok konuda kesin yargılar belirlenip altına imza atılmıştır.

Bahsettiğimiz bu düzenleme ilk olarak 4 Ocak 2012’de yapılmış ve 1 Temmuz 2012 tarihinde de tamamen yürürlüğe konulmuştur. Bu tarihten itibaren fırınlarda artık sadece beyaz ekmek bulundurma rahatlığı tanınmamış. Aynı zamanda tüketicinin tercih yapma hakkının olmasının istenmesi sebebiyle üreticilerin aynı zamanda tam buğday unlu ekmek. Tam buğday ekmeği ya da kepekli ekmek gibi ekmekleri de üretmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Bu zorunlulukla birlikte halkın diğer ekmeklere de yönelerek bu kadar sık beyaz ekmek tüketmekten vazgeçmesi amaçlanmaktadır.


Leave A Reply