Beyazsu Yaylası Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Beyazsu Yaylası nerededir? Artvin Şavşat Beyazsu Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

BEYAZSU YAYLASI

Karaçal olarak da adlandırılan Karçal Dağı, Türkiye’nin kuzeydoğu ucunda yer alır. Tamamı Artvin il sınırları içinde kalan dağ silsilesi, Borçka ile Şavşat ilçelerini birbirinden ayırır. Tepeleri buzullar ve buzul göllerle süslenen Karçal, Çoruh ve Berta akarsu havzaları ile Gürcistan sınırına kadar uzanan bir coğrafyaya yayılır.

Beyazsu Yaylası, Karçal Dağının 3 bin 415 metrelik zirvesinin hemen altında uzanan göz kamaştırıcı manzaralarla süslü olağanüstü bir yayla. Karşıdaki Kaçkar Dağları silsilesini ve hemen altınızda yer alan Artvin’i panoramik olarak seyretmek isteyenleri fazlasıyla tatmin ediyor. Borçka ile Camili (Macahel) arasında kalan bir coğrafyaya konumlanan Beyazsu, Artvin’in en yüksek yaylalarından biridir. Yerleşimin hemen yakınındaki bir kaya içerisinden çıkan suyun, beyaz köpükler oluşturarak dökülmesinden almıştır adını. Doğu yüzü uçurum olan bu yeşil cennete Borçka – Balcı güzergâhı üzerinden araç yoluyla ulaşılabiliyor.

Halen geleneksel yaylacılığın devam ettiği mekânda, 24 yatak kapasiteli bir pansiyon bulunuyor. Yüksek irtifadaki meralar ve çayırlıklarla kaplı alanda, eski ahşap yayla evleri dikkat çekiyor. Beyazsu Yaylasının hemen üstünde, Karçal Dağının yalçın doruklarının yarattığı bir buzul gölü bulunuyor. Yöre halkı tarafından Yıldız Gölü olarak adlandırılan bu doğa harikasına bir saatlik yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Beyazsu Yaylası, turizm acentelerinin rağbet ettiği en güzel trekking rotalarının biri üzerinde. Bir hafta ile on gün olarak düzenlenen bu etkinlikler Borçka Karagöl – Beyazsu Yaylası – Yıldız Gölü – Efeler Köyü – Macahel – Maral Şelalesi -Kuyruklu Göl – Mereta Yaylası – Mısırlı Köyü – Şavşat rotasını içeriyor. Beyazsu’da kamp yapan doğaseverlere önerimiz aynı zamanda tabiat alanı olan Gorgit Yaylası’na iki saatlik bir yürüyüş yapmaları. Bu bölge, doğal yaşlı ormanları, bitki örtüsü, yöreye özgü böcekleriyle büyülü bir atmosfere sahiptir. Hiçbir insan müdahalesi olmadan olgunluğa erişen bu yaşlı ve kalın çaplı ağaçlar, ekolojik açıdan son derece önemlidir.

Advertisement

Leave A Reply